10:01 / 12.04.2022.

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/HRT/Hina

Plenković i Aladrović u Požegi na svečanoj sjednici Županijske skupštine

Premijer Plenković u Požegi

Premijer Plenković u Požegi

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Požegi.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Igor Rotim, Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prije programa našli su se na kratkom sastanku sa županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić i gradonačelnikom Grada Požege Željkom Glavićem, a potom su se u zgradi kazališta ne središnjem trgu priključili svečanoj sjednici županije.

- Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih županija, ali i županiji koja je dugo čekala gospodarski priključak nakon ratnog stradanja devedesetih ne bi li se priključila razvijenijim dijelovima Hrvatske. Ne može se reći da se ne ulaže, posljednjih godina se mijenja slika, Vlada ulaže oko 100 milijuna kuna kroz Hrvatske vode u složeni sustav obrane od poplava. Po prvi put nakon dvije prošlogodišnje elementarne nepogode Vlade je isplatila u cijelosti štetu na poljoprivrednim usjevima. Riječ je o 70 milijuna kuna. To se još nije dogodilo, javio je Rotim.


- Može se reći da se dobro koriste i sredstava iz europskih fondova. Tako je, primjerice, Grad Pleternica postao najbolji, najefikasniji mali grad u Hrvatskoj u povlačenju europskog novca. Gradi se u Požegi novi centar za socijalnu skrb, gradi se novi hitni objedinjeni prijem u požeškoj bolnici, dodao je Rotim.

Čestitajući građanima Požeško-slavonske županije Dan županije premijer Plenković podsjetio je kako je Vlada spremno priskočila u pomoć toj županiji nakon prošlogodišnjeg nevremena i golemih šteta s oko 70 milijuna kuna kako bi štete bile što prije sanirane.

- Kao Vlada smo pomogli i u vremenu COVID-a i učinili smo ovdje kao i drugdje da ne dođe do gubitka radnih mjesta i do vala stečajeva, omogućili smo da se u privatnom sektoru isplate plaće za čak 800.000 ljudi, a više od 120.000 kompanija je ostalo na nogama zahvaljujući različitim oblicima potpora, poručio je Plenković. Ocijenio kako te činjenice pokazuju nezaobilaznu, snažnu i čvrstu ulogu države koja je posebice važna u trenutcima kada vanjski čimbenici utječu na planove i živote hrvatskih građana.


Ocijenio je da Vlada, kao i stranka na čijem je čelu, zagovara tržišno gospodarstvo, odgovornost poduzetnika i slobodu pojedinca, ali su u praksi bile takve okolnosti da se Vlada već šestu godinu sustavno morala pretvarati u intervencionističku Vladu koja je demonstrirala koliko je korisna snažna i kvalitetna uloga države. To se, rekao je premijer, posebice sada dokazuje u aktualnim okolnostima kada je ruska agresija na Ukrajinu dovela do enormnog rasta cijene energenata koji utječu na rast cijene hrane i drugih sirovina i dobara.


- Naša je politika prema Slavoniji od 2016. godine bila pomoći Slavoniji, sad, snažno i odmah nadoknaditi sve ono što je bilo prepušteno od prethodnih vlada, a to i dalje činimo, poručio je. Istaknuo je da je projekt svih projekata u Požeško-slavonskoj županiji gradnja brze ceste od Požege do Starog Petrovog Sela, odnosno izlaska na autocestu Zagreb-Lipovac, što je Vlada spremna podržati.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić najavila je bolje dane za stanovnike županije rekavši da optimizam pružaju brojni projekti koji su provedeni, provode se ili su u planu, kao što su Centar umjetne inteligencije u Lipiku te skoro otvorenje Fakulteta za turizam i ruralni razvoj u Požegi.

Prigodnim riječima Dan županije građanima je čestitao i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, dok je u ime hrvatskih župana to učinio predsjednik Hrvatske zajednice županija, brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Tijekom svečane sjednice Skupštine zaslužnima su dodijeljene godišnje nagrade. Povelja zahvalnosti Požeško-slavonske županije dodijeljena je Vladi RH za pomoć pri saniranju šteta od prošlogodišnjeg nevremena, a u ime Vlade Povelju je primio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Prije svečane sjednice premijer Plenković susreo se u zgradi županije s županicom Jozić s kojom je razgovarao o planovima razvoja županije.

Plenković je nakon sjednice dao izjavu i odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama, a više o tome možete čitati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!