16:09 / 02.10.2020.

Autor: M.Š./HRT

Plenković o "profesionalnim prijavljivačima" i Milanoviću

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Nakon susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovniku, premijer Andrej Plenković komentirao je i aktualne političke teme u Hrvatskoj.
Nakon susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovniku, premijer Andrej Plenković komentirao je i aktualne političke teme.

➡️
Hrvatsku u Bruxellesu zastupa Slovenija
➡️ Milanović: Interesantno pitanje je li Plenković dolazio u klub
➡️ Otvoren predmet protiv Ćorića pred Povjerenstvom za sukob interesa
➡️ Orešković: Spremna sam biti u ringu te primati i davati udarce
➡️ Puljak i Orešković pripremile "odluke o razrješenju" triju ministara

Premijer Andrej Plenković najavio je nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom da će biti sagledane mogućnosti kako pomoći Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Za sljedeći tjedan dogovoren je sastanak s nizom resora kao bi se pronašla rješenja za probleme nastale zbog manjeg intenziteta turističke sezone. Zahtjevi se odnose na pomoć glede likvidnosti jedinica lokalne samouprave, nastavit ćemo s politikom beskamatnih zajmova, ali ovdje su iznosi takvi da moramo smisliti posebnu mjeru za Dubrovačko-neretvansku županiju, rekao je.

Komentirao je i činjenicu da je Janez Janša danas zastupao Hrvatsku u Bruxellesu.

- Dosta nas je otišlo ranije sa summita EU-a. To je signal povjerenja, vodimo dijalog i mislim da je dobro da riješimo sva otvorena pitanja.

Kazao je da danas s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom tema nije bila NE Krško.

Zna da postoje razmišljanja o novoj NE, rekao je i dodao da će, kada ta tema dođe na red, Ministarstvo energetike, HEP te drugi, dati svoje analize.

Komentirao je i rast kineskog utjecaja u ovom djelu Europe.

- Format 1+17 je fenomenalan ako gledate s aspekta Kine, kad je riječ o zemljama od Jadrana do Baltika, pokrili su praktički više od pola zemalja EU-a. Kina razvija jednu vrstu komunikacije koja bi u okvirima bilateralne diplomacije bila nemoguća. To je koristan format i za unapređenje političkog dijaloga i ekonomske suradnje. Ne znači da i drugi ne trebaju osmisliti takve formate. Bez redovitih susreta sve ide teže, pa i gospodarska razmjena. Čuli ste - 650 milijuna s Amerikom, a s Kinom oko milijarda, rekao je.

Istaknuo je da je kriterij manje od 3% odbijenih zahtjeva za vize za SAD ispunjen te da je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja vrlo dobar za građane i gospodarstvo.

- Tako stvaramo dva važna preduvjeta da se ekonomska suradnja i trgovinska razmjena povećaju, rekao je.

Komentirajući prijavu udruge GONG protiv nekoliko ministara Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, i to zbog posjećivanja tzv. kluba Dragana Kovačevića, premijer Andrej Plenković kazao je kako je naviknuo na to da postoje "profesionalni prijavljivači".

Izjave Zorana Milanovića nije htio komentirati, jer ovaj put nije imao vremena i ne zna o čemu je govorio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!