13:07 / 15.04.2020.

Autor: IMS/D.M./T.D./M.Š./HRT

Plenković o situaciji s koronavirusom i gospodarskim mjerama

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči užeg kabineta Vlade miistri su odgovarali na pitanja novinara. Između ostalog bilo je riječi i o rezanju plaća javnom i državnom sektoru.
Na sastanku užeg kabineta Vlade analizirani su zdravstveno-sigurnosni i i gospodarsko-socijalni aspekti vezani za posljedice epidemije.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu
Nastavnici o najavi smanjenja plaća javnim i državnim službenicima

Premijer je od svih ministara zatražio da naprave precizne planove za aktivnosti koje bi pridonijele normalizaciji gospodarstva, nakon čega će se konzultirati s epidemiolozima.

Rekao je da je Vladina strategija uvođenja restriktivnih mjera polučila dobre rezultate, a sada će se svi Vladini resori fokusirati na domove za starije.

Komentirao je i procjene međunarodnih financijskih institucija o padu gospodarstva zbog koronavirusa i medijska nagađanja o smanjenju plaća u javnom i državnom sektoru.

- Što se tiče procjena MMF-a, imat ćemo i mi svoje procjene HNB-a, one u ovom trenutku variraju, postupci nisu isti. Svatko radi svoje analize i procjenjuje koliko će tko platiti u ovoj situaciji. Mi ćemo sigurno kao i ostali imati negativne efekte ove situacije. Ono što je važno, da svim mjerama koje poduzimamo, zadržimo niz mjera koje smo poduzeli, a isto tako normalno funkcioniranje države. Što se tiče plaća želimo da smjer ide u dobrom pravcu, želimo jer smjer racionalizacije ide dogovorno sa socijalnim partnerima. U pravcu koji je jedan od pravaca za osiguravanje funkcioniranja, objašnjava Andrej Plenković.

Plenković kaže kako svi zakoni koji su vezani uz koronavirus idu u hitnom postupku.

- Kada su se usvajali zakoni na sjednici Vlade prije Uskrsa, tako i tako više nisu mogli uću u Sabor, budući da nije bilo aktivnosti Sabora. Još smo tehnički nešto gledali u tekst. Mislim da je on OK, on se odnosi na fizičke osobe. To je vrlo važna poruka za sve osobe u ovoj krizi koji su bili u situaciji blokada ili ovrha, ističe Andrej Plenković.

Plenković kaže kako se mjera za ožujak odnosila na 3250 kn.

- Naknada poslodavcima koji su u krizi, kojima je pao prihod. Koji će uz tu mjeru naknade za isplate plaća koja je jednaka iznosu minimalnog osobnog dohotka u Hrvatskoj. To je jedan silos. Drugi je silos oslobađanje od poreza. Treći je silos mogućnost povoljnih kredita, rekao je Plenković.

Plenković kaže da ako date nekome 3250 kuna za radnika, on to mora proslijediti.

- Ne vidim marginu za neku vrstu manipulacije. HZZ će objaviti popis svih osoba koje su tražile neku vrstu naknade, objašnjava Andrej Plenković.

- Budimo precizni. Faza u kojoj smo mi danas, mi smo se odlučili za strategiju da restriktivnim mjerama smanjimo brzinu zaraze. Tu su odlični podaci. Danas je jedan od najmanjih brojeva, ističe Andrej Plenković.

Plenković ističe kako je usporena zaraza te da su oslobođeni kapaciteti bolnica.

- Imamo i kapacitet kreveta i opremu. Ono što će biti fokus su domovi za starije osobe, rekao je Andrej Plenković dodavši da se to i vani i kod nas pokazalo kao najranjivije područje.

Ministri o rezovima

Uoči užeg kabineta Vlade miistri su odgovarali na pitanja novinara. Između ostalog bilo je riječi i o rezanju plaća javnom i državnom sektoru.

- Naravno, treba se prilagoditi gospodarstvu, kako će disati gospodarstvo tako moramo i mi. Samom ovom odlukom da se više ne zapošljava prirodni odljev u upravi je oko pet tisuća ljudi, izjavio je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Istaknuo je da će o novom setu mjera koje će HNS predložiti Vladi govoriti predsjednik te stranke. Naglasio je da su razgovarali s predstavnicima banaka kojima su dali uputstva o promijeni ugovora o kreditiranju za APN-ove stanove.- Vezano za smanjivanje plaća u obrazovnom sektoru ministrica znanosti i obrazovanja je kazala kako vezano za to treba sjesti za stol i razgaovarati sa sindikatima. Komentirajući prijedlog HNS-a o rezanju plaća dodala je kako sve argumente za to treba iznijeti u razgovorima, kako bi se moglo 'izvući' najbolje za cijelu državu. Dodala je kako ulaganja u nastavu na daljinu mora biti i kako u ovom kontekstu o nastavi na daljinu moramo razmišljati kao o prioritetu. prioritetu. "Država koja ne ulaže u obrazovanje gubi već danas. Ulaganje treba gledati kompleksno - nisu to samo plaće", zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!