13:53 / 04.03.2019.

Autor: Z.A./M.Š./P.F./Hina

Plenković o slobodi medija, HND reagirao

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vezano za internalizaciju pitanja slobode medija u Hrvatskoj premijer Plenković rekao je kako ne vidi takav problem s medijima, niti vidi da bilo koji dnevnik, portal, televizija ili radio imaju "nekakvu ruku koja provodi cenzuru".
Premijer Andrej Plenković izjavio je, komentirajući novinarski prosvjed protiv cenzure, kako je sto posto uvjeren da problem slobode medija u Hrvatskoj ne postoji tako kako se to želi predstaviti. 

Novinari su pitali Plenkovića nakon njegova sudjelovanja na konferenciji Večernjega lista "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" smatra li da je prosvjed tisuću novinara na Markovu trgu pretjerano dramatiziranje, usprkos međunarodnim indeksima po kojima Hrvatska pada na ljestvici slobode medija.

Zovko je skoro fizički nasrnuo na urednicu na HTV-u

Premijer je odgovorio kako je problem, po njegovim informacijama, počeo tako da je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko skoro fizički nasrnuo na urednicu programa na Hrvatskoj televiziji, a nije čuo nikog od prosvjednika da je uopće "zucnuo" da se to dogodilo niti je vidio ikakvo pokazivanje solidarnosti.
Za Zovka je također rekao da je i sam posezao za tužbama prema novinarima.

- To su dva elementa koja su dosta bitna za kredibilitet ako ste vi kolovođa, i to je meni dosta bitno kao predsjedniku Vlade da pokušam razumjeti problem, istaknuo je Plenković.

Hrvatsko novinarsko društvo u priopćenju najodlučnije odbacuje tvrdnje predsjednika Vlade kojima, kako kažu, ponovno negira pritiske na kritičko novinarstvo u Hrvatskoj, i to niskim pokušajem osobne diskreditacije predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.

- Premijer zaboravlja da nije utvrđen nikakav Zovkov pokušaj fizičkog nasrtaja na urednicu, niti je, kako tvrdi, 'problem počeo' time. Podsjećamo premijera da je Hrvoje Zovko samo jedan od 36 novinara i medija protiv kojih HRT trenutno vodi sudske sporove jer su progovarali o stanju na javnoj televizijskoj kući, a čije pisano obrazloženje ostavke na uredničku dužnost, u kojem je upozorio na cenzuru te tehničku i kadrovsku devastaciju informativnog programa HRT-a, uprava kuće uporno želi svesti na razinu osobnog obračuna, stoji u priopćenju HND-a.Razgovarat će s ministricom Obuljen-Koržinek o zahtjevima s novinarskog prosvjeda

Vezano za osam zahtjeva HND-a sa subotnjeg prosvjeda kazao je da ih je pročitao, a razgovarat će s ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek i vidjeti ima li tu elemenata koji se tiču medijske politike koji mogu biti bolji, koji se tiču financiranja profitnih i neprofitnih medija.

Vezano za internalizaciju pitanja slobode medija u Hrvatskoj rekao kako ne vidi takav problem s medijima, niti vidi da bilo koji dnevnik, portal, televizija ili radio imaju "nekakvu ruku koja provodi cenzuru".

- Sto posto sam uvjeren da ne postoji problem slobode medija na koji se nastoji aludirati, anticipirati, internacionalizirati ovako kako se to želi predstaviti u Hrvatskoj, poručuje Plenković.

- Ne kažem da stvari ne mogu biti bolje, ali da mi imputirate 2019. da ovdje postoji problem slobode medija to faktički nije točno, i mogu ići u debatu s kim hoćete. Ako vi mislite da smo mi Vlada koja cenzurira medije i utječe na vaše uređivačke politike, komentare i novinare onda živimo u dva izrazito paralelna modula, zaključio je premijer. 

I predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovno se osvrnuo na subotnji prosvjed novinara održan u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!