11:48 / 23.08.2019.

Autor: HRT

Plenković obilježio Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

-

-

Foto: - / -

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, premijer Andrej Plenković u petak je na zagrebačkom Mirogoju odao počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća.
U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, premijer Andrej Plenković u petak je na zagrebačkom Mirogoju odao počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća.

Predsjednik Vlade, u čijoj su pratnji bili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnik za društvena pitanja, akademik Zvonko Kusić, zapalio je svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na grobu Brune Bušića, kod Grobnice narodnih heroja te na Spomen-obilježju hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova, izvijestila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Obilježavanje Dana sjećanja na stratištima diljem Hrvatske

Hrvatska Vlada obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i na stratištima diljem Hrvatske.

U suradnji Ministarstva branitelja i Grada Zagreba organiziran je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ubijene potkraj Drugoga svjetskog rata u Gračanima.

- Ovaj današnji događaj, kao i mnogi drugi događaji i mnoga druga mjesta, potvrđuju ne samo totalitarni nego i zločinački karakter komunističkog sustava. O tome moramo govoriti, jer kao što smo osudili ustaški režim, tako jednako glasno i jasno moramo govoriti ne samo o totalitarnom, nego i o zločinačkom karakteru komunizma, poručio je iz Gračana predsjednik Sabora Gordan Jandroković.U Maclju, kod spomen-grobnice žrtava Križnoga puta, zajednički vijenac predsjednice Republike te predsjednika Vlade i Sabora položio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.Na pokopu posmrtnih ostataka žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja stradalih 1945. na području Gračana vijenac je položio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.Ondje je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Komemoracija za žrtve Križnoga puta održana je u Lepoj Bukvi, jednoj od lokacija na kojima su 1945. bez suđenja ubijani hrvatski vojnici i civili. Pretpostavlja se da u maceljskim šumama ima još više od stotinu neistraženih grobnica s oko 12 tisuća žrtava komunističkog režima.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman vijenac polaže u Spomen-parku Dotršćina u Zagrebu kod spomenika žrtvama ustaškoga zločina, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kod spomenika žrtvama fašizma romske narodnosti na romskom groblju Uštica u Jasenovcu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković polaže vijenac i pali svijeću kod spomen-ploče Vlade i Udruge zatočenika logora na otoku Sveti Grgur te kod spomen-ploče Vlade na Golom otoku.

U Podhumu kod Jelenja, kod spomenika žrtvama talijanskih fašista, vijenac polaže državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić, a u Maclju, žrtvama partizanskih poslijeratnih zločina, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Kod spomen-kosturnice žrtvama četničkih i talijanskih zločina, Gati u zaleđu Omiša, vijenac polaže splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima poručila kako osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu te velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!