Plenković: Od 1. siječnja svima dižemo plaće

01.05.2023.

Zadnja izmjena 16:24

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak kako Vlada od 1. siječnja ide sa sveobuhvatnim paketom za povećanje plaća što će podrazumijevati porezne izmjene ali i smanjenje doprinosa, glavni je cilj povećanje onima koji primaju najmanje plaće, no one će rasti svima.

- Nama kao Vladi najvažnije je da pokušamo naći model i mehanizam kako da porastu neto plaće svima, a osobito onima s najnižim primanjima. Zato će smjer našeg djelovanja biti u daljim rasterećenjima, mislim i na poreze i na doprinose, izjavio je Plenković u Okučanima. S cjelovitim paketom bi, kaže, izašli pred Hrvatski sabor. Vjeruje da će zastupnici u tome podržati Vladu, kako bi "od 1. siječnja, uz razdoblje prilagodbe u listopadu i prosincu, imali dovoljno vremena da od 1. siječnja svima porastu neto plaće".

Upitan je li to dio predizborne kampanje Plenković je uzvratio: "Ne nije! To je jedan sustavan i kontinuiran rad."

Rekao je i kako 'ima još par strateških stvari' koje treba infrastrukturno povezati da bi otprilike 2030. mogli reći da je država osigurala u pogledu infrastrukturne povezanosti - bilo da su to ceste, željeznice, internetska komunikacijska infrastruktura, da gdje god živjeli u Hrvatskoj imate jednake preduvjete. Uz, kako je naglasio, poticaj onim krajevima koji su malo dalje, a to je karta regionalnih potpora za investitore, da imaju više.

'Krizu smo prebrodili i imamo vrlo solidnu poziciju'


- Mi smo tu došli do maksimuma u dogovoru s Europskom komisijom i na taj način stvorili preduvjete za ravnomjerni regionalni razvoj. Tako da će taj paket biti dobar, on je dio kontinuiteta politike rasterećenja, ustvrdio je premijer. Rekao je i kako treba shvatiti 'ekonomski i socijalni kontekst Hrvatske i to baš na praznik rada'. 

- Lani smo imali rast od 6,3 posto, preklani od 13,4 posto, ove godine smo povećali projekcije na 2,2 posto, imamo više od 1,6 milijuna ljudi koji su zaposleni, stopa nezaposlenih je ispod 7 posto, držimo investicijski kreditni rejting kod sve tri svjetske agencij s tim da smo jedina zemlja kojoj su sve tri agencije od početka ruske agresije na Ukrajinu dizale kreditni rejting, a dvije od tri čak za dva stupnja, podsjetio je. Dodao je i kako na raspolaganju za ovo desetljeće imamo ogromnih 25 milijardi eura bespovratne pomoći kroz sedmogodišnji proračunski okvir Unije i kroz instrument EU iduće generacije.

Krizu smo, rekao je - prebrodili i imamo "jednu vrlo solidnu poziciju".

Grbin: Najava rasterećenja plaća je predizborni trik 


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak "predizbornim trikom" nazvao najavu ministra financija Marka Primorca o dodatnom rasterećenju plaća od 1. siječnja iduće godine, te upozorio da se strani radnici u Hrvatskoj tretiraju kao suvremeni robovi.

- Nije mi jasno šta čekaju dvije i pol godine. Zašto dvije i pol godine uzimaju ljudima iz džepova i zašto sada, umjesto da predstave to što žele napraviti, kažu da će početi 1. siječnja. Ako žele pomoći radnicima, odmah treba napraviti porezno rasterećenje, a ne im još sedam mjeseci izbijati novac iz džepova. To je predizborni trik, izjavio je Grbin na proslavi Međunarodnog praznika rada na varaždinskom Izletištu Drava .

Podsjetio je da SDP već dvije godine ima prijedlog zakona kojim bi se rasteretile plaće i to prvo najmanje plaće. Dodao je kako je oporba uspjela osigurati da se barem nedjelja mora plaćati više, ali da su ostali su još prekovremeni, smjenski i noćni rad. Upozorio je na potrebu zaštite migrantskih radnika koje u Hrvatskoj danas tretiraju kao suvremene robove - "oduzimaju im se dokumenti, ne isplaćuju im se adekvatne plaće čime ih se dovodi u situaciju koja nije dostojna čovjeka". 

Milanović: Smanjivati mirovinske doprinose je kratkovidan potez'


Predsjednik Zoran Milanović danas se osvrnuo na najavu ministra rada i mirovinskog sustava, da će porezno rasterećenje ići u smjeru smanjenja mirovinskih doprinosa.

- Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću, (...), to je isto kratkovidan potez, istaknuo je Milanović. 

Komentirao je i položaj stranih radnika, istaknuvši da se ne radi optužbama za one koji se bogate na njima, već o tome da bi strani radnici trebali imati ista prava kao i hrvatski radnici. 

Tomašević pozdravio najavu poreznog rasterećenja


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sudjelovao je u parku Maksimir na tradicionalnoj proslavi 1. svibnja, grah građanima nije dijelio jer to "nije njegov stil", a najavljeno porezno rasterećenje je pozdravio iako, kaže, još čeka da vidi kako će to točno izgledati.

- Mogu pozdraviti svaki korak koji ide prema tome da se podignu plaće, posebno one najmanje. Međutim, kako će to izgledati točno - još uvijek nismo vidjeli. Tako da čekam, rekao je gradonačelnik novinarima na Međunarodni praznik rada komentirajući porezno rasterećenje koje je najavila Vlada.

Napomenuo je i kako je resorni ministar financija Marko Primorac obećao da će predstaviti gradovima i lokalnoj samoupravi na koji način će se to reflektirati na njih, a tek kad to vidi, onda će to moći i komentirati.  

Piletić: Prosječna plaća danas je veća od one koju je vlada obećala za kraj mandata


Ministar rada Marin Piletić čestitao je u ponedjeljak Međunarodni praznik rada i zahvalio svima koji su doprinijeli da Hrvatska prati europske prosjeke, istaknuo je da danas imamo prosječnu neto plaću koja je veća od one koju je Vlada najavila do kraja ovog mandata.

- To nam daje priliku dići ljestvicu još više, rekao je ministar za Hinu.

Podsjetio je i na više nego optimistične najave iz Ministarstva financija o poreznom rasterećenju svih plaća. Od 1. siječnja iduće godine možemo očekivati još veće, kako prosječne neto plaće, tako i prosječnu bruto plaću i povećanje medijalne plaće u Hrvatskoj, kazao je.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je najavu rasterećenja plaća od 1. siječnja nazvao predizbornim trikom.

- Grbin ništa drugo ne može ni govoriti osim predizbornih trikova, izjavio je Piletić, dodavši da o tome što građani misle o njegovim izjavama najbolje govore svi dosadašnji izbori i mjesečne ankete. Sve što je do sada Vlada radila, upravo je rasterećivala i povećavala plaće, kazao je i naglasio da je minimalac u mandatu ove Vlade narastao za 70 posto, prosječna plaća za preko 30 posto. Bruto plaća na početku ovog mandata je bila 1000 eura, a danas je prosječna neto plaća veća od 1100 eura, podsjetio je ministar, pa pozvao Grbina da kaže je li to predizborni trik, ili rezultat rada ove vlade.

Rezultat rada gospođe Glasovac je - nula


Takva izjava gospođi Glasovac jamči još nekoliko mandata u oporbi, sasvim sigurno, poručio je Piletić komentirajući njenu izjavu da Hrvatskoj neće biti boljeg života dok je na vlasti Andrej Plenković, te da bandu treba potjerati što dalje, da se ne vraćaju bar osam godina.

- Glasovac je bila u vladi, a njeni su rezultati više nego poznati, nula, kazao je.

Kad je riječ o dijalogu sa sindikatima, ministar rada kaže da Vlada u kontinuitetu nastavlja sa socijalnim dijalogom, da je to pokazala niz puta, a pokazat će i u svakoj slijedećoj prilici.

- Prema tome, nastavljamo i dalje, ono što smo mogli vidjeti - upućivanje jednog reprezentativnog sindikata nekim drugim sindikatima, ali s obzirom na sve što je Vlada promijenila kroz Zakon o radu i priznavanje statusa reprezentativnih sindikata, mislim da smo više nego odgovoran partner, poručio je ministar Piletić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!