Sindikati uputili oštre poruke poslodavcima i Vladi

01.05.2023.

Zadnja izmjena 12:49

Autor: HRT

Mladen Novosel

Mladen Novosel

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je praznik rada, simbol borbe za bolji položaj radnika. U Hrvatskoj sindikati ove godine nisu organizirali tradicionalnu prvosvibanjsku povorku. Umjesto toga u zagrebačkoj Tvornici kulture održali su prigodni skup s kojeg su uputili oštre poruke Vladi, Saboru i poslodavcima.


- Najniža osnovna plaća ne može biti manja od one plaće koju je odredila Vlada svojom uredbom, a koja je trenutačno 700 eura. Druga i treća najniža plaća moraju se ugovoriti za srednje složenu i višu razinu poslova. Bez te tri minimalne najniže plaće nema smisla nijedan kolektivni ugovor. Ne može, gospođo Weber, vaša Udruga trgovine sedam godina uporno braniti da u KU uđe ijedna plaća osim minimalne plaće, poručio je sa skupa predsjednik SSSH Mladen Novosel.


Vladi je uputio zahtjev - da potiču sustavno kolektivno pregovaranje na svim razinama, posebno u državnom i javnom sektoru gdje su i poslodavci, te da ne izdvajaju statuse pojedinih skupina radnika putem posebnih zakona.

- Pritom mislim na status hrvatskih liječnika, koje apsolutno podupiremo i želimo da ostanu raditi u Hrvatskoj i imaju bolja materijalna prava. Ali ne da se to rješava posebnim zakonima. Zašto posebne zakone ne bi imale i sestre, suci i svi drugi u Hrvatskoj. Ako ćemo tako, onda smo ubili sustav kolektivnog pregovaranja, poručio je Novosel.  

Radnici i poslodavci imaju isti cilj - uspješnu, bogatu zemlju zadovoljnih radnika i jakog gospodarstva, ali brojni su problemi koje treba riješiti da bi se to ostvarili, istaknula je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber

- Primanja zaposlenika u Hrvatskoj su u protekloj godini u prosjeku rasla 9,8 posto, a mi poslodavci znamo da su neki naši članovi dizali plaće preko 15 posto, a u osobito pogođenim industrijama kao što su građevina i trgovina - preko 20 posto. Međutim ni to nije dovoljno. Minimalna plaća nije dovoljna, a da pričamo o mirovini na razini 50 ili 60 posto - to stvarno nije dobro, kazala je.

Najavila je borbu poslodavaca za porezno rasterećenje koje će ići najviše u korist zaposlenika s najnižim primanjima. Dodala je kako će zagovarati i da reforme obuhvate one sa srednjim i višim primanjima. 

Okupljenima se obratio predsjednik Zoran Milanović.

- Primjer kako možemo biti uspješni i dići se na visoki standard je turistička industrija. Razina organizacije, kvalitete usluge pa i iskoristivosti kapitala je na vrlo visokoj razini. Usporedimo li se sa Grčkom koja je nekad bila uzor - Hrvatska je danas bolja. A stjecajem okolnosti bili smo dovedeni do toga da nam to bude jedini pravi resurs. Nuspojava toga je da se gotovo više ništa ne proizvodi, i da smo jako ovisni o ljudskom konforu i blagostanju, poručio je .

Ključno je pitanje, dodao je: "stanje mira u svijetu i da ne puca kod nas". Sve ono što je građeno, nastavio je "tada će prestati funkcionirati, a vremena kuge nam ne trebaju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!