Plenković: Odluka Ustavnog suda očekivana i logična

23.03.2021.

18:00

Autor: T.D./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u utorak je očekivanom i logičnom ocijenio odluku Ustavnog suda po kojoj predsjednik Republike kao kandidate za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo one osobe koje su se javile na javni poziv Državnog sudbenog vijeća (DSV).- Ne vidim ništa neočekivano. Cijela je ta priča po meni od prvog dana isfabricirana, izjavio je premijer tijekom posjeta Čakovcu upitan za odluku Ustavnog suda koji danas nije prihvatio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima u dijelu gdje je propisano da DSV raspisuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Ustavni sud je naveo da je predsjednik Republike ovlašten predložiti samo onog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda koji se javio na javni poziv DSV-a.

Plenković je podsjetio da je Zakon donesen prije tri godine s ciljem da proces bude transparentniji i informativniji.

Nepotrebna i isfabricirana tema do koje nije trebalo doći

- Svi su znali da je javni poziv. Tko je želio biti kandidat, mogao se javiti. Sada smo očekivali što će reći Ustavni sud. On je rekao jedino logično što je mogao reći. Za mene tu nema ništa neočekivanog. Smatram da je cijela priča nepotrebna i isfabricirana tema do koje nije trebalo doći, kazao je. 

Na pitanje što očekuje od predsjednika Republike, odgovorio je: "To pitajte njega", a dodao je i kako ne zna što će s tim u vezi učiniti predsjednik Sabora.

- Ne može se krenuti u protuzakonitu proceduru i ostavljati u javnosti dojam kao da je to sve ovako ili onako. Nije. Od prvog trenutka nije. Jasno je to svakome tko se iole razumije u pravo. Protuzakonita procedura nije mogla nikako rezultirati ničim konkretnim, niti će rezultirati, poručio je Plenković. 

Na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću prijavili su se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.

Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za šefa Vrhovnog suda njegovo ustavno pravo, Saboru je predložio profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković predsjednikov je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!