11:48 / 20.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Opći dojam da se ipak polako krećemo prema dogovoru

-

-

Foto: - / -

Ono što je najbitnije jest da je opći dojam da se ipak polako krećemo prema dogovoru. To podrazumijeva određene kompromise.
Članice EU-a kreću se prema dogovoru o višegodišnjem europskom proračunu i planu gospodarskog oporavka nakon teških pregovora i brojnih kompromisa, rekao je ispred Banskih dvora premijer Andrej Plenković.

- Summit EU-a ušao u četvrti dan, dogovora još nema

- Ono što je najbitnije jest da je opći dojam da se ipak polako krećemo prema dogovoru. To podrazumijeva određene kompromise. Drugo je poruka gospodarstvima, u specifičnom trenutku i treće poruka prema financijskim tržištima. Nikad više novaca nije bilo na stolu, rekao je premijer Andrej Plenković.

Lideri EU-a ne mogu se dogovoriti o iznosu bespovratnih sredstava u predloženom planu gospodarskog oporavka EU-a pogođenog pandemijom koronavirusa.

Pet štedljivih članica na čelu s Nizozemskom traže, prema diplomatskim izvorima, 350 milijuna eura bespovratnih sredstava i jednaki iznos u zajmovima.

Ostale članice protive se smanjenju bespovratnih sredstava ispod 400 milijardi eura.

- Njihova inicijalna logika bila je da sve ide kroz zajmove. Logika 22 druge države članice i Europske komisije je da Unija postoji i zato da pokaže solidarnost, rekao je Plenković.

Pregovori 27 članica bloka nastavljaju se poslijepodne u Bruxellesu, četvrti dan zaredom.

- Stav koji sam iznio sinoć, mi kao šefovi država i Vlada moramo pokazati izniman stupanj odgovornosti. Trebamo izbjeći sukobe i jedan odraz nepovjerenja, rekao je Plenković.

S aspekta Hrvatske, danas popodne ćemo točno moći iuzračunati koliko sredstava ide i cilj koji je Vlada postavila je 20 milijardi eura plus, vidjet ćemo koliko je to plus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!