14:50 / 19.09.2018.

Autor: HRT

Plenković: Oporba traži probleme za rješenja

-

-

Foto: - / -

Andrej Plenković dao je izjavu novinarima nakon aktualnog prijepodneva u Saboru.
"Raspravili smo niz aktualnih tema. Mi kao Vlada nastojimo nalaziti rješenja za te probleme, a čuli ste da mnogi u oporbi traže probleme za ta rješenja", rekao je premijer Andrej Plenković nakon aktualnog prijepodneva u Saboru, na kojemu je Vlada odgovarala na pitanja saborskih zastupnika.

"Odlučni smo nastaviti s reformama, stabilnim financijama, privlačenjem investicija. Što se tiče odnosa s oporbom, bilo bi dobro da je ona kvalitetnija", dodao je.

"Ja biram trenutak i stil koji hoću primijeniti, ovo je verzija britke politike s jasnim stavovima i odgovorima i političkom utakmicom koja se ovako treba igrati. Tko se hoće igrati na toj razini, neka se igra, tko ne može, neka radi nešto drugo", poručio je.

"Na jučerašnje pitanje jesam li za to da se vodi saborska rasprava o stajalištima jednog zastupnika, rekao sam da je stvar Sabora da određuje teme koje su na dnevnom redu, te izrazio mišljenje da to nije dobro. Ni u najgorim fazama komunizma nije bilo da se preispituje što tko od izabranih predstavnika naroda misli i ne dopuštam takve manipulacije. Most koji je možda nekada imao neku simpatičnu ideju, sveo se na ovu trojicu - Petrova, Bulja i Grmoju. Malo se čudim ozbiljnim ljudima poput Dobrovića što još s njima uopće radi", rekao je.

Na pitanje ide li na prosvjed u Vukovar, pitao je protiv koga je prosvjed i naveo ono što govori gradonačelnik Vukovara Ivan Penava - protiv DORH-a, ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova, MUP-a, SOA-e.

"Pa neću prosvjedovati protiv institucija hrvatske države. Jako je važno znati što je to podjela nadležnosti, odvjetništvo je neovisno i samostalno, Ravnateljstvo policije djeluje prema zakonu, a ne prema nalogu i naputku. Jasan je stav parlamentarne većine da se ratni zločini trebaju istražiti, procesuirati i osuditi, po odgovarajućem pravnom postupku. Osnovana je posebna pravna skupina koja na tome predano radi. Treba odvojiti pokušaje manipulacije, uzurpiranja i zlouporabe teme koja pogađa najranjiviju i najosjetljiviju skupinu u društvu, one koji su izgubili sve", zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!