16:11 / 03.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Plenković: Osobe s invaliditetom važno uključivati u društveni život

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Među ostalim, premijer je poručio da su radi brige o ranjivim skupinama pokrenuli kampanju "Odgovorni ostajemo bliski!", koju provodi Ministarstvo rada u suradnji s HRT-om.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom te je upozorio na potrebu njihova uključivanja u sve aspekte društvenog života.

- Ovo je prigoda da još jednom istaknemo ovu temu i potrebu boljeg uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte društvenog života, boljeg razumijevanja i suradnje te olakšavanja svih aspekata integracije i normalnog funkcioniranja u društvu, rekao je Plenković na videokonferenciji.

Dodao je i da je ova godina dodatno opteretila osobe s invaliditetom zbog izvanrednih okolnosti pandemije.

- Danas u svijetu ima jedna milijarda ljudi s nekom vrstom invaliditeta, a od njih je 100 milijuna djece, dok je u Hrvatskoj prošle godine bilo oko 512.000 osoba s invaliditetom. Posljednji podaci govore da se približavamo broju od 590.000, naveo je premijer.

Plenković je podsjetio na potres koji je također obilježio ovu godinu te istaknuo kako su prilikom donošenja mjera i Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije vodili posebno računa o osobama s invaliditetom koje su oslobođene plaćanja osiguranja, odnosno uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu kuća.

Među ostalim, premijer je poručio da su radi brige o ranjivim skupinama pokrenuli kampanju "Odgovorni ostajemo bliski!", koju provodi Ministarstvo rada u suradnji s HRT-om.

- Kad je riječ o aktivnostima Vlade, mislim da smo načela zajedništva, partnerstva i povjerenja dobro uspostavili, rekao je Plenković. 

Tako je istaknuo da je za provedbu mjera Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom tijekom 2019. utrošeno više od 1,1 milijarde kuna, od čega je na nacionalnoj razini utrošeno više od 700 milijuna kuna, dok su jedinice lokalne i područne samouprave utrošile gotovo 400 milijuna kuna. 

Podsjetio je i na mjere koje je Vlada donijela kako bi se poboljšao položaj osoba s invaliditetom, među kojima je povećanje osobne invalidnine s 1250 na 1500 kuna te povećanje sredstva za osobnu invalidninu od 75% u odnosu na 2016. Među ostalim, tu je i povećanje doplatka za pomoć i njegu od 20%, iznosa naknade roditeljima njegovateljima i njegovateljima s 2500 na 4000 kuna, kao i povećanje sredstava za udruge u socijalnoj skrbi od 59%.

- Očekujem od vas daljnje sugestije i prijedloge kako da napravimo formalni iskorak u zakonskom pogledu ovoga tipa provedbi koja će biti na tragu glavnoga načela solidarnosti i jednakosti hrvatskog društva, poručio je Plenković.

Aladrović: Važno je činiti što više

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je važno činiti što više kako bi se unaprijedila skrb i poboljšala kvaliteta života svih osoba s invaliditetom u društvu.

Dodao je da Ministarstvo inicira i provodi niz mjera kojima se osobama s invaliditetom želi omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim područjima života.


- Jedino širenjem potrebnih usluga i unaprjeđenjem zakonodavne regulative u suradnji s osobama s invaliditetom i svim relevantnim dionicima moći ćemo osigurati kvalitetan život i punopravni osjećaj pripadnosti osobama s invaliditetom u našoj budućnosti, poručio je Aladrović.

Tako je najavio da će se u idućem razdoblju, u suradnji s udrugama, raditi na nacrtu prijedloga zakona o osobnoj asistenciji, kao i na nacrtu prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku. 

Također, izvijestio je da je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom do 1. studenog ove godine poslodavcima isplatio više od 88 milijuna kuna poticaja kojima se koristilo 429 poslodavaca, za zapošljavanje 1378 osoba s invaliditetom. 

U očevidu zaposlenih osoba, 31. listopada 2020., evidentirano je 11.347 osoba s invaliditetom, što pokazuje blagi porast u odnosu na početak godine, naveo je Aladrović.

U svrhu unaprjeđenja kvalitete života osoba s invaliditetom u sklopu Nacionalne strategije, cilj je osigurati potpunu pristupačnost roba, usluga i pomagala osoba s invaliditetom, sudjelovanje osoba s invaliditetom na ravnopravnoj osnovi u svim područjima života i jačanje organizacija civilnog društva.

Mirić: Ima velikih postignuća, ali i dalje postoje problemi

Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske istaknula je da je zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana civilizacijski iskorak te kako virtualna sjednica pokazuje da mogu biti zajedno i kada su bolesni. 

- Koliko god mi prema vama idemo s nezadovoljstvom, to dovodi do napretka. Ima velikih postignuća. Hrvatska je za razliku od brojnih zemalja napravila veliki iskorak u liječenju osoba s mišićnom distrofijom. To je enorman novac i uspjesi, dodala je.

Ipak, među ostalim, upozorila je da i dalje nije riješeno pitanje osobne asistencije te apelirala na kvalitetna rješenja. Usto, problem im stvara i prijavljivanje na projekte metodom "najbržeg prsta" što je, naglasila je, diskriminatorno za osobe s invaliditetom. 

Isto tako, Mirić predlaže da se u Vladino Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina, iako je već formirano, uključi i predstavnika osoba s invaliditetom.

Na online konferenciji je, uz predstavnike državnih institucija i ministarstava, sudjelovao velik broj predstavnika udruga osoba s invaliditetom. 
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!