13:29 / 14.10.2020.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Ozbiljan društveni problem radikalizacije

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade na konferenciji za medije osvrnuo se na napad koji se dogodio u ponedjeljak na Markovu trgu.
Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade na konferenciji za medije osvrnuo se na napad koji se dogodio u ponedjeljak na Markovu trgu.

➡️ Na Vladi o napadu na Markovu trgu i situaciji s koronavirusom
➡️ Rekordnih 748 novooboljelih, četiri osobe preminule

- Radilo se o pucanju na tri policijska službenika, ne na jednoga. Srećom je ranjen samo policijski službenik Oskar Fiuri, kojega smo kako sam rekao, posjetili u bolnici. On je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se. Zahvalili smo svim liječnicima, prognoze prema onome što smo čuli jest da je stabilno i da će oporavak dobro ići, poručio je premijer Andrej Plenković.

- Napadač je izvršio samoubojstvo, riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine. Ovo što je napravio, prema našim procjenama, ne samo da je pokušaj teškoga ubojstva, nego nažalost po nama i elemenata terorističkog akta. Članak 97. govori o terorizmu koji govori o ozbiljnom narušavanju i uništavanju temeljnih društvenih i političkih struktura. Tu nema dilema da je Vlada takva politička struktura. To je ono zbog čega sam tako kvalificirao što se dogodilo ispred Vlade, dodaje.

Plenković dodaje da će se vidjeti u kojem će se smjeru istraga ocijenivši kako napadač "nije naišao usput" na Markov trg.

- Došao je s automatskim oružjem, ispucao rafale na trojicu hrvatskih građana. Došao je iz Kutine, koja nije baš predgrađe grada Zagreba. Ovo je ozbiljna situacija, situacija koja zahtijeva da i institucije, ali i svi zajedno kao društvo ispitamo koji su motivi i razlozi ovakvoga čina koji odudara od svega što smo naučili u hrvatskoj demokraciji u proteklih 30 godina, pojašnjava premijer.

Ponavlja da je bio neki drugi dan, primjerice da se napad dogodio na dan kad je sjednica Vlade, da su svi novinari i drugi mogli biti ispred Banskih dvora.

- Koji su razlozi da čovjek rođen 1998. dođe u poziciju da uopće odluči da takvo nešto napravi. Ovo je radikalizacija, ponašanje koje uvjetovano informacijama pod kojima je taj mladić bio, nekome tko je na njega utjecao, izvorima iz kojih se napajao ovakvim porivom. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran, u ovome trenutku ne mogu nikoga uprijeti prstom. Treba vidjeti tko su akteri pa i u političkom životu RH koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost, a koji čak i nakon ovakvoga akta poput gospodina Ivana Penave i Karoline Vidović-Krišto, u stanju su davati izjave kakve su dali u zadnjih nekoliko sati. To je za svaku osudu, to su neprihvatljive i nevjerojatne izjave. Postoji i odgovornost medijskih aktera koji potiču mržnju između Hrvata kao većinskog naroda i srpske manjine. Vjerojatno ima onih kojima se ne sviđa politika koju vodimo, nastavlja.

Pandemija sigurno utječe na način života ljudi. Ova kriza je promijenila način na koji živimo, ali mislim da je ovdje neki drugi razlog. Koincidalno je pridonijelo tome, ali ne čini mi se da je to razlog, rekao je Plenković.

Govorio je o borbi protiv korupcije i percepciji građana o situaciji s korupcijom.

- Tijela istrage svoj posao rade neovisno. Otkako je krenula ova zadnja istraga čuli smo izjave da bi premijer trebao biti obavještavan o nekim sumnjama za kaznena djela, i da bi onda valjda temeljem svoje diskrecije trebao znati tko s kim ruča i večera u lockdownu ili van njega. Tu prvenstveno mislim na predsjednika republike. To je izvitoperen način gledanja na rad institucija i politike pa u cijelosti suprotan onome što radi naša vlada, obrazac koji je protuzakonit, da budem jasan.

Protivi se ideji predloženog Istražnog povjerenstva.

- Ne mogu se načuditi inicijativi oporbe za Istražnm povjerenstvom. Stvarati politički instrument jer povjerenstva to jesu ne bi li svoje poltiičke ambicije ponovno ostvarivali nakon izbora, prikazivali vladu i HDZ kao nekog obilježenog korupcijom, ja to čitam kao političku inicijativu, politički instrument za sljedećih šest mjeseci i to jest tako, dodaje predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Takvo mišljenje, kaže, dijele svi članovi parlamentarne većine. Kaže da postoji zadnjih tjedana postoji fama da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost.

- Je li nafta išla? Jest? Jesu li spremnici sigurni? Je li ih netko dignuo u zrak? Nije.

Ponavlja da imamo ozbiljan društveni problem radikalizacije,  da je ovo problem ekstremizma.

Govoreći o odlascima ministara u klub, kaže da on ne prati s kim i gdje njegovi ministri ručaju, ali i da je moguće da je sadašnji predsjednik, a bivši premijer Zoran Milanović, to radio.

- Svatko na javnoj dužnosti mora biti svjestan da je odgovoran za to što radi, gdje radi. Nije to odgovornost predsjednika vlade. Ovo govorim jer sam puštao da vidim što će se sve pustiti ovih dana, kakav ćemo sve scenarij čuti.

Potom se vratio na ekstremizam i radikalizam.

- To nije uvezeno, to je tu, domaće. Hrvatski proizvod. S kojim ćemo se baviti u sljedećem razdoblju. To je tema. Prioritet.

Na upit može li reći koji bi bili politički motivi te od kuda dolazi ta radikalizacija, Plenković kaže da će se to doznati nakon istrage.

- Ne mogu uprijeti prst niti na političku stranku ili pokret. Dobro pratim, osluškujem i tko je za kakvu politiku, a tko je protiv kakve politike. Ako netko želi predstaviti parlamentarnu većinu kao nekakvu hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju, da se tako kvalificira Vlada RH koja je izbrana voljom građana prije tri mjeseca, možete i tim putem krenuti.

Što se tiče ilegalnog oružja, koje je u rukama imao napadač, kaže da je činjenica da mladi čovjek dođe u posjed toga, da je to izrazito zabrinjavajuće.

Plenković na kritike da se jedva čekalo da se Markov trg zatvori kaže da je vrlo bezobrazno takvo nešto tvrditi dok se policijski službenik bori za život.

- Sinoć je na Markovom trgu od 19.30 do 20.30 bilo održano javno okupljanje, unaprijed uredno najavljeno, uz nove mjere, napravljene su kontrole, svi koji su željeli doći i održati okupljanje su ga održali, rekao je premijer i dodao da iako su pojačane mjere ne znači da se manifestacije i prosvjedi i dalje ne mogu održavati.  

Govoreći o radikalizaciji, Plenković ponavlja da se mora otkriti "koje je to gnijezdo" iz kojega je radikaliziran 22-godišnjak da dođe i puca na hrvatskog policajca ispred Vlade.

Na upit strahuje li da bi se ovakvo nešto moglo ponoviti, sarkastično je poručio "da s obzirom na sve fantastične objave na društvenim mrežama kojima smo svjedočili, sve je moguće".

- Nesklon sam generaliziranju, ovo je ekstreman slučaj, ne kažem osobno da je on ekstremist. Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo. Imali smo incidente, imali smo Yugo koji je udario u vrata Sabora, imali smo bacanje različitih predmeta čini mi se na predsjednika Vlade Ivicu Račana, što je isto neprihvatljivo i loše. Ali da netko dođe i puca s automatskom puškom na hrvatskog policajca, to je nova razina. Prešli smo jednu granicu, sada je ovo "novo normalno", može biti još netko drugi poput ovoga počinitelja zločina. Netko drugi može biti inspiriran time. Imali smo likvidaciju dilera automatskom puškom ne tako davno u Splitu. Što će biti treće vidjet ćemo. Ja to ne prizivam, ali niti ne isključujem.

Dodaje da on to nije mogao napraviti ničim izazvan.

- E to mi moramo riješiti kao društvo, institucije pa i kao politika ako hoćete, dodaje premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!