Plenković o smjeni Paladine: Obnova zadatak svih, ostalo su spekulacije

27.12.2022.

Zadnja izmjena 15:25

Autor: HTV/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa županima sjevera Hrvatske i potpisivanja ugovora, u Čakovcu je odgovarao na pitanja novinara.Odbacio je spekulacije o odlasku ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine, nakon svoje izjave da "obnova Banovine ide nestvarno sporo", poručivši da je zadatak svih da obnova bude brža i efikasnija.

- S obzirom na to da je sastanak bio otvoren za javnost, vidjeli ste i samu sadržajnu raspravu, interese i prioritete župana, sugestije saborskih zastupnika, politike Vlade koje provode nadležna ministarstva. Posebno mi je drago da smo imali prigode uručiti 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna, rekao je premijer.

Dodaje kako se nada de će kroz ovakav dijalog koji je inspiriran uspješnim projektom Slavonija, Baranja i Srijem koji traje nekoliko godina, razviti dodatan sustavni dijalog sa županima sjevera Hrvatske.

- Bez obzira gdje je tko na vlasti, naša je politika sveobuhvatna, pravična i nastoji kanalizirati sredstva za sve ono što je dobro za Hrvatsku, naglašava.

Na novinarsko pitanje glede budućnosti bolnice u Čakovcu i je li moguće da se ona izuzme iz plana centralizacije zdravstvenog sustava, Plenković je rekao kako je cilj zdravstvene reforme je učinkovito i puno bolje upravljanje financijskim sredstvima.

- Vlada svakih 6 mjeseci donosi odluke kojima dodjeljuje dodatna sredstva bilo državnim bolnicama ili onim bolnicama kojima su osnivači županije. Cijeli smisao toga je imati bolji pregled upravljanja, objedinjene javne nabave i tako smanjiti troškove, rekao je.

Dodaje kako to nije pitanje političkog utjecaja na upravljanje bolnicama.

Osvrnuo se i polemike o sporoj obnovi na Banovini.

- Tijekom Božića sam se posvetio obitelji i čemu Božić zapravo služi, a tek sam jutros počeo pratiti to medijsko ozračje koje se stvorilo iz ne znam čega. Zajednički zadatak svih ministara je da ubrzaju proces obnove. Kada sam rekao da je obnova nestvarno spora, mislio sam na jedan segment – konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća. Da ste bili s nama prije nekoliko tjedana na Banovinu, vidjeli biste vrlo učinkovitu izgradnju višestambenih zgrada i to za 130 stanova koji će biti gotovi ovog ljeta i u koje će biti smješten veliki broj ljudi koji je danas u privremenom smještaju, rekao je premijer Andrej Plenković.

Osim toga, potpredsjednik Vlade Tomo Medved kazao je kako je 5000 objekata kompletno riješeno glede nekonstrukcijske obnove, dodao je.

- Agilnim pristupom moramo dinamizirati sve te procese i učiniti iskorake koji su nužni i ključni. Ovo drugo su spekulacije o kojima ne kanim govoriti, poručio je.

"Mediji dobili zadaću loviti ministre na špici"

Na pitanje je li istina da je ministar Paladina rekao da će otići do kraja siječnja, Plenković je kazao kako ima dojam da su novinari dobili zadaću da preko Badnjaka love ministre na špici i da ih love u ofsajdu. Mene love već 6 godina pa ništa, neće ni sada, dodao je.

Plenković je rekao da neće ići na Banovinu na godišnjicu potresa, koja je za dva dana.

- Nećemo jer smo bili prije koji dan, imamo puno aktivnosti danas i sutra, pripremamo se za Schengen i euro. Obnova ostaje stalni prioritet, kazao je.

- Ovo je godina isporuke, godina kada je zahvaljujući naporima HDZ-ove Vlade s partnerima ispunjeno sve što se tiče članstva Hrvatske u europodručju, sve što se tiče članstva Hrvatske u šengenskom prostoru, kada će transformativni trenutak nastupiti 1. siječnja te donijeti velike efekte za građane i gospodarstvo, zaključio je premijer.

Za izjavu SDSS-ova Milorada Pupovca da su smjene zbog spore obnove neizbježne Plenković je rekao kako ne zna o čemu se radi i nije vidio tu izjavu.

Upitan o mogućnosti prijevremenih izbora i možebitnim "žetončićima", Plenković je odgovorio kako će "izbori biti kad će biti" i prebacio se na glasovanje u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

- Pitajte čiji su 'žetončići' onih 54 u Saboru koji su bili protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji vojne pomoći Ukrajini. Zašto nisu glasali? Zašto se nisu okuražili uključiti, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!