Plenković potpisao 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna

27.12.2022.

Zadnja izmjena 15:56

Autor: M.M./HTV/HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Čakovcu održao sastanak s petoricom župana uključenih u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, nakon čega je potpisao 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna.

U Razvojni sporazum za sjever Hrvatske uključeno je pet sjeverozapadnih županija Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska, a osim župana, na sastanak su pozvani i svi zastupnici sa sjevera Hrvatske te više ministara.

Naglasivši da je sastanak održan s posebnim naglaskom na temu regionalnoga razvoja, socijalne politike i poljoprivrede, premijer je rekao da je rasprava bila sadržajna.

- Ono što mi je posebno drago jest da smo imali prigodu uručiti ovdje 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna, od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna koje je pripremilo Ministarstvo regionalnog razvoja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je Plenković.

Dodao je da je riječ i o 17 projekata iz resora ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića od kojih su mnogi vezani uz projekt "Zaželi" koji je premijer nazvao "'sjajnim projektom i hrvatskom posebnošću". Istaknuo je da je dosad na području pet sjevernih županija zaposleno gotovo dvije tisuće žena koje brinu o deset tisuća sugrađana zrelije dobi.

- Također i ovi projekti vezani za OPG-e koje je uručila ministrica Vučković, sjajnih po meni, vrlo je dobra mjera koja podržava naše poljoprivrednike, OPG-ove i na taj način daje doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede ovdje na sjeveru Hrvatske, istaknuo je premijer.

Rekao je i da višerazinsko upravljanje ima četiri dimenzije, a prva je od njih stalan politički dijalog o svim bitnim temama i otvorenost svih resora za prioritete pojedinih županija, dok je druga dimenzija politika funkcionalne decentralizacije.

- Fiskalna decentralizacija, tu smo napravili iskorak veći nego ikada, kada je riječ o povećanim prihodima i županija i gradova i općina i na taj način svi oni koji su odabrani od naroda mogu sa više sredstava učinkovitije realizirati projekte koje su obećali u svojim kampanjama, rekao je Plenković.

Prema njegovim riječima, četvrta je dimenzija konkretna projektna suradnja koja je 'zaista brojna' te je posebno naglasio da je 'bez obzira na to tko je gdje na vlasti, politika Vlade sveobuhvatna, pravična i nastoji kanalizirati ova sredstva za sve ono što je dobro za Hrvatsku'.

Posavec: Međimurskoj županiji ugovori vrijedni 12 milijuna kuna

Domaćin sastanka, međimurski župan Matija Posavec rekao je da je vrijednost ugovora uručenih Međimurskoj županiji 12 milijuna kuna. Riječ je o daljnjim ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje. Mi ćemo obnoviti zgradu za palijativnu medicinu, a dogradit ćemo i prostor za biokemijski i citološki laboratorij i to je samo jedno u nizu ulaganja u zdravstvo, s obzirom na to da danas otvaramo i Odjel pedijatrije, rekao je Posavec.

- Dobili smo i ugovor za izradu projektne dokumentacije za izradu nove OŠ u Nedelišću, ugovor za projektnu dokumentaciju novog gradskog parka u Čakovcu i revitalizaciju Centra znanja u kojem gravitira preko tisuću ljudi, rekao je Posavec.

Stričak: Važnost izgradnje brzih cesta

Varaždinski župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo sastankom te uručenim ugovorima.

- Sastanak sam iskoristio da bih naglasio kolika je važnost nastavka izgradnje brzih cesta. Naime, na području Varaždinske županije gradi se prvi dio brze ceste od Varaždina preko Ivanca do Lepoglave, istaknuo je.

Na područje Varaždinske županije stiglo je šest ugovora, dodao je Stričak, a odnose se na izradu projektne dokumentacije za izgradnju dviju dvorana, za obnovu dvorca Šaulovec i zgrade jahaone u Optujskoj ulici u Varaždionu te za energetsku obnovu i dogradnju Glazbene škole u Varaždinu te za zgradu Regionalnog centra civilne zaštite, a vrijednost ugovora iznosi oko 9,5 milijuna kuna.

Kolar: Sastanak u revijalnom tonu

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je ocijenio da je 'sastanak održan u revijalnom tonu'.

- Prošlo je godinu dana od potpisa Razvojnog sporazuma i mi se od prošle godinu u ovo vrijeme u Varaždinu do danas nismo sreli. To ne znači da se ništa nije radilo u Vladi, dapače, bilo je niz javnih natječaja i poziva koji su bili usmjereni na povlačenje europskih sredstava po pojedinim područjima, ali oni nisu direktno vezani za Razvojni sporazum, rekao je Kolar.

- Lepoglavska spojnica je ušla u Razvojni sporazum. Studija utjecaja na okoliš objektivno traje dvije godine, a izrada projektne dokumentacije i dobivanje građevinske dozvole traje dvije godine i onda znamo da tek za pet se godina može početi s izgradnjom lepoglavske spojnice, istaknuo je Kolar dodavši da bi postojeća pruga 'trebala hitnu sanaciju jer ne zadovoljava ni one najmanje uvjete'.

Koprivničko-križevačke župan Darko Koren smatra da je u fazi pripreme dosta toga napravljeno.

- Mi imamo prijavljenih pet naših županijskih projekata, jedan takozvani nacionalni projekt, a to je nastavak gradnje brze ceste od Kloštra do mađarske granice. Jedan dio tih projekata je visoko realiziran u smislu pripreme projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole, rekao je Koren i zaključio da bi 'trebali biti zadovoljni s dosad učinjenim'.

Na potpisivanju ugovora bio je i bjelovarsko-biologorski župan Marko Marušić.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletićministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Sara Badžek za Dnevnik HRT-a je izvijestila kako je prije godinu dana potpisan Razvojni sporazum Sjever u okviru kojeg bi se trebali realizirati strateški projekti vrijedni više od 15 milijardi kuna, a koji se tiču 5 županija sjeverozapadne Hrvatske.

- Danas točno godinu dana nakon potpisivanja tog sporazuma u kojemu sudjeluju Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija. Potpisuju se ugovori za izradu projektne dokumentacije, ugovori za projekt „Zaželi” za pomoć starijim osobama te za projekte iz sektora poljoprivrede, dodala je.

Na sastanku je rečeno kako je u okviru sporazuma realizirano mnogo dobrih projekata, no i međimurski župan ističe kako bi trebalo više poraditi na prometu, tj. realizirati cestu koja bi spajala Varaždin i Čakovec.

- Dotaknuli su se i toga da Hrvatska za tjedan dana zamjenjuje kunu eurom te ulazi u šengenski prostor koji će upravo za ove županije, posebice Međimursku, značiti mnogo, izvijestila je Badžek.

- Sjever Hrvatske najproduktivniji je hrvatski kraj, a okuplja 5 županija. Većina njih dvostruko više izvozi nego uvozi. Da je slika sjevera Hrvatske slika ukupnog hrvatskog gospodarstva, imali bismo puno manje problema. Ako imate lokomotivu, u nju treba ulijevati još više goriva kako bi ona vozila još brže. Sasvim sigurno imamo s razine županija i želje i interese i načine kako se možemo što brže razvijati, rekao je međimurski župan Matija Posavec.


- Mi želimo da se to nastavi, da ta višerazinska dimenzija upravljanja Hrvatskom dobro funkcionira. Drago mi je da će ovaj indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas dobiti i konkretne konture, osobito za one projekte za koje će danas biti uručeni ugovori za izradu projektne dokumentacije u vrijednosti 65,5 milijuna kuna i da će oni poticati regionalni i lokalni razvoj u unapređivanju obrazovne, prometne, vodno-komunalne, zdravstvene i druge infrastrukture, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Naravno da sve ono što sami želite, želi i cijela Vlada. Prvenstveno se gledaju mogućnosti iz dostupnih fondova EU-a i svih izvora koje imamo na raspolaganju u narednom desetljeću, a onda ono što se ne može financirati iz fondova i kako tu pomoći s nacionalnim sredstvima, ali i lokalnim resursima, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Premijer je istaknuo i važnost bolje prometne povezanosti tih pet županija, posebno željezničku koja je, kako je rekao, godina bila zanemarena. 

Naglasio je kako je Razvojni sporazum inspiriran "jako dobrom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem te zahvalio županima na inicijativi dobroj suradnji koja traje već sedam godina."

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini smatra kako je ovaj Sporazum stvarni početak rješavanja specifičnih problema ove regije na koje župani, gradonačelnici i načelnici upozoravaju već duže vrijeme.

- Ovaj dio Hrvatske lokomotiva je koja vuče Hrvatsku prema zapadu te sam sigurna da će od njega koristi imati cijela Hrvatska. Sigurna sam da će se ovdje najprije pokazati prednost ulaska u šengensko područje i eurozonu te da će naše gospodarstvo vrlo brzo kapitalizirati ovo potpuno integriranje u zajednički europski ekonomski prostor, rekla je Cividini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!