Plenković: Potez Srbije za nas je signal koraka natrag u odnosima

16:01 / 25.05.2022.

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu kako je na marginama forumu Davosu razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o optužnici protiv hrvatskih visokih časnika i prenio mu je to neprihvatljivo i korak unatrag u odnosima sa Srbijom.


Plenković je novinarima u Davosu kazao kako je imao kratak sastanak s Vučićem te mu je "iskazao nezadovoljstvo podizanjem optužnice protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnih ratnih zločina.

Srpski tužitelji ih terete da su u operaciji Oluji 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Plenković je ponovio da je zakon Srbije o univerzalnoj jurisdikciji neprihvatljiv za Hrvatsku, a optužnica protiv pilota "sigurno signal koraka natrag u našim odnosima.

- Sve to u svijetlu svih naših napora koje radimo za normalizaciju odnosa, za unaprjeđenje gospodarske suradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, gdje vidim oneke iskorake, i naravno stabilnog položaja srpske manjine u Hrvatskoj, kazao je hrvatski premijer.

- Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istine, odgovaranja za ratne zločine, dodao je.

Bavimo se posljedicama neočekivanih vanjskih utjecaja

Nitko, dodao je, nije računao da će se svijet u zadnje dvije godine baviti pandemijom i njezinim posljedicama, kao ni ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Bavimo se s posljedicama kompletno vanjskih utjecaja na koje nismo imali mogućnost reći da ili ne. Oni su tu na stolu, a mi smo se već dosada pokazali kao Vlada koja je u stanju djelovati u interesu hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva i intervenirati svaki put kada treba kako bi našim građanima ublažili negativne efekte ove energetske krize, kako bi u vrijeme Covida zadržali radna mjesta i spriječili val stečajeva, kazao je.

Politika je hrvatske Vlade, dodao je, spriječiti bilo kakvu socijalnu frakturu i nastojati iznalaziti rješenja koja će pokazati da država ima jedinstvenu ulogu u takvim krizama.

Podsjetio je da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, što je Europska komisija potvrdila u svom izvješću prije nekoliko dana.

Drugi važan plan Europske komisije – RePower EU – eksplicitno navodi LNG terminal na Krku kao i sustav plinovoda Plinacroa i naftovoda Janafa.

To je mogućnost, istaknuo je premijer, za dodatne investicije koje će proširiti hrvatske kapacitete.

- To je šansa ne samo da Hrvatska riješi sva svoja pitanja kada je riječ o opskrbi energentima i diverzifikaciji opskrbnih pravaca, nego da doslovno postane hub za srednju Europu. Godinama govorimo da treba iskoristiti taj strateški položaj, tako da ova promjena napuštanja fosilnih goriva iz Rusije Hrvatskoj daje nevjerojatno veliku šansu da bude nezaobilazna na energetskoj karti Europe, poručio je. 

Rezimirajući dosadašnje sastanke, izdvojio je onaj s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, koja je podržala hrvatske napore za priključivanje europodručju, uoči zadnjih tjedana institucionalnog donošenja odluke.

Premijer Plenković vjeruje da će, nakon što je i Hrvatski sabor usvojio Zakon o uvođenju eura, sve biti spremno da nakon srpnja Hrvatska krene u sustavnu i detaljnu pripremu za uvođenje eura od 1. siječnja 2023.

Danas je održao i nekoliko susreta s čelnicima multinacionalnih kompanija – Philipsom, Rocheom, Coca-Colom, AstraZenecom – kao i s nekoliko državnika – Moldavije, Bugarske, Armenije i ukrajinskim dužnosnicima, a govorio je i na dva panela.

Prvi se ticao Zapadnog Balkana, a premijer Plenković iskoristio je prigodu da, prije svega, ukaže na pitanje donošenja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini te na položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda, koji nije ravnopravan zbog prakse koja se na izborima u toj zemlji događa već godinama.

Založio se za to da se veći broj aktera uključi u to pitanje i da pomognu da se ono riješi.

Sve to, dodao je, u kontekstu hrvatskoga dobronamjernog angažmana prema državama na jugoistoku Europe, a osobito prema BiH.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!