16:31 / 11.10.2019.

Autor: HRT

Plenković: Povjerenstvo dovelo sebe do apsurda

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković za 16 sati najavio je konferenciju za novinare. Konferenciju pratite uživo.
Premijer Andrej Plenković komentirao je na konferenciji za novinare odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaključilo da je u slučaju imenovanja veleposlanika Igora Pokaza povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja. Premijer smatra da je povjerenstvo takvim "ekstenzivnim tumačenjem načela djelovanja dužnosnika dovelo sebe do apsurda" i "samo sebi zabilo diskvalificirajući autogol".

Na pitanje novinara kako će reagirati na odluku, odgovorio je da će vidjeti kad je dobije u pisanom obliku, ali da se neće miješati u rad Povjerenstva, te da će morati mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa više od onoga što je ranije bila namjera, jer su neke njegove formulacije suviše rastezljive.

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o Plenkoviću 

- Odluka povjerenstva nije donesena jednoglasno nego rezultatom 3:2. Radi se o odluci koja negativno djeluje na imidž povjerenstva, a i meni donosi nekakvu malu štetu. Potrebno je javnosti približiti tematiku, kazao je Pleković na početku konferencije. Nastavio je govoriti o dugogodišnjoj karijeri Igora Pokaza o kojoj su odlučivali i Gordan Jadnroković, Ivo Sanader, Stipe Mesić, a potom i Vesna Pusić, Zoran Milanović i Ivo Josipović. Potvrđen je ukupno tri puta u različitim okolnostima, objasnio je. 

"Temeljno nepoznavanje procedure"

- Činjenica da sam ja bio njegov kum 1999. nije bila relevantna niti za to što je 2009. postao veleposlanik pri NATO-u, niti što je 2012. postao veleposlanik u Rusiji. To nikoga nije zanimalo. To govorim da do kraja banaliziram i trivjaliziram rezoniranje nekoliko članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Odluka je nevjerojatna, nije utemeljena na zakonu, proizvoljna, precepcijska i interpretacijska, kazao je premijer.

- Neka mi netko kaže koju vrstu koristi, profita ili bilo čega ja kao predsjednik Vlade imam od toda da je netko tko je više od 25 godina u diplomaciji imenovan veleposlanikom, naglasio je Plenković koji je potom objasnio kako izgleda proces imenovanja veleposlanika.

Pitanje prijavitelja: Da sam predložio Bulja, to bi bilo pitanje 

- Moramo stati na kraj onome što je nenormalno. U Hrvatskoj imamo 'političke aktere prijavitelje', to je neka vrsta sporta, a u ovom slučaju to je zastupnik Mosta Miro Bulj. Prijavitelji su i neki drugi, npr. potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić. Oni instrumentaliziraju porvjerenstvo da se bavi nečim apsurdnim popud ovoga, potrošilo se jako puno novaca - da bi netko bez zakonskog uporišta trebao deklarirati, ponovio je Plenković. "Da sam recimo tada htio da veleposlanik bude Bulj, da je on meni kum, i da ga uzmem s ceste - to bi onda bilo relevantno pitanje", dodao je.   

- Budemo li mijenjali Pokaza, ozbiljno ću razmisliti i razgovarati s predsjednicom i ministrom o eventualnoj kandidaturi gospodina Bulja za veleposlanika u Londonu. Mislim da bi to bilo dobro za naše gospodarske i političke odnose s Britanijom. Treba nam globalni pogled na odnose s Britanijom, a to će nam gospodin Bulj sigurno dati, rekao je.   

"Ne to stavljati u naslove i meni u usta"

Na dodatna pitanja da pojasni izjavu da je povjerentvo samo sebi zabilo diskvalificirajući autogol Plenković je poručio novinarki da je "iskusna i neka promišlja što ovo znači u percepcijskom smislu". Na dodatno pitanje misli li na ukidanje povjerensta kazao je: "Nemamo mi te ovlasti niti o tome govorimo. Vi o tome govorite. Ne to stavljati u naslove i meni u usta".

- Penava o procesuiranju zločina: Do rezultata kroz HDZ, a ako ne izlazim

- Nisam primjetio da će Ivan Penava izaći iz HDZ-a, komentirao je premijer najavu vukovarskog gradonačelnika ivana Penave da bi mogao izaći iz HDZ-a ako i dalje bude nailazio na šutnju vezano zarad DORH-a i procesuiranje ratnih zločina. Napomenuo je da HDZ ne može utjecati na rad institucija te podsjetio na današnju vijest da je pokrenut postupak zbog ratnih zločina u Vukovaru protiv četiri osobe. Dodao je kako se u mandatu ove Vlade vidi dodatni angažman po tom pitanju, te naglasio kako je on Penavi više puta pomagao u kampanji.

- Štrajk u školama podigao tenzije između HDZ-a i HNS-a 
- Može li doći do prijevremenih izbora?

Novinari su premijera pitali o prijeporima s HNS-om i zahtjevima da se prosvjetnim radnicima povećaju plaće. "Mi ćemo predložiti da svima bude plaće 100 posto veća. Ne znamo kud ćemo sa sredstvima u prihodovnoj strani proračuna, kazao je premijer koji nije želio komentirati izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je jučer "cijela Hrvatska od Visa do Kupresa slavila" pobjedu nogometne reprezentacije. Na pitanje hoće li biti izvanrednih izbora odgovorio je da ne očekuje skoro druge izbore osim predsjedničkih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!