Policija traga za osobom koja je prijetila premijeru i članovima vlade

12.05.2023.

Zadnja izmjena 18:35

Autor: HRT

Policajac pred Banskim dvorima

Policajac pred Banskim dvorima

Foto: Josip Regović / PIXSELL

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da provode kriminalističko istraživanje "s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe" koja je uputila prijetnje premijeru i ministrima, a zbog čega je policija u petak bila u Banskim dvorima.


Više doznajte u prilogu Nikoline Ćosić:

U priopćenju navode da je policijska uprava zagrebačka u petak u jutarnjim satima "zaprimila dojavu nepoznate osobe koja je u svojoj izjavi izrazila prijetnje prema predsjedniku i članovima Vlade RH".

S obzirom na zaprimljenu dojavu, odnosno ozbiljnost izrečenih prijetnji, na Markov trg su upućene i raspoređene dodatne policijske snage. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe koja je uputila prijetnje, stoji u priopćenju.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić ranije je potvrdio da je policija u petak došla u sjedište hrvatske vlade zbog prijetnji ubojstvom premijera i članova vlade. Prema neslužbenim informacijama prijetnja je upućena telefonom.

Komentirajući izvješće SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković u petak je u Dubrovniku rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas u Banskim dvorima.

Galerija
Policija pred Banskim dvorima, Foto:  Josip Regovic /PIXSELL
Policija pred Banskim dvorima, Foto: Josip Regović/PIXSELLPolicija pred Banskim dvorima, Foto: Josip Regović/PIXSELLPolicija pred Banskim dvorima, Foto: Josip Regović/Policija pred Banskim dvorimaPolicajac pred Banskim dvorima, Foto: Josip Regović/PIXSELL

- Danas ujutro policija je zaprimila dojavu o prijetnji ubojstvom premijera i članova Vlade RH. Slijedom toga u vladu je upućen interventni tim te je policijsko postupanje u tijeku, izjavio je za Hinu glasnogovornik Vlade Marko Milić. Prema neslužbenim informacijama prijetnja je upućena telefonom.

Premijer je rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas bila u Banskim dvorima. 

- Imali smo te rasprave na Odboru za nacionalnu sigurnost. Postojale su dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka. Imali ste teroristički napad na Banske dvore, teroristički akt prema Vladi, to jest predsjedniku Vlade, prema meni - tu nema nikakvih dilema. Sad je jedna prijetnja. Trenutno vam je postrojba interventne policije ispred Vlade. Od jutra je bila ponovno prijetnja tog tipa i meni i članovima Vlade. I to se događa stalno. Mi moramo raditi na suzbijanju takvih skupina - tako da su sve službe koje se time bave angažirane. Zato je SOA objavila ovo izvješće, da tome stanemo na kraj, poručio je premijer Andrej Plenković iz Dubrovnika.

Dodao je kako je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj se poštuje vladavina prava te da je "sigurno da oni koji žele nasilnim putem rušiti vlast, neće ostati neprimijećeni i da će država djelovati". 

Podsjetilo je to na teroristički napad od prije 3 godine, kojeg u svom izvješću spominje SOA. Stoji da je, unatoč napadu, Hrvatska i dalje društvo u kojem ekstremizam ni po jednoj osnovi nema znatnije uporište.

- Međutim, SOA je detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka RH, stoji u izvješću SOA-e.

Iako se procjenjuje da je teroristička prijetnja u našoj zemlji i dalje niska, mogućnost napada, posebno samostalnih napadača, nikad se ne može isključiti, navodi SOA.

- Poseban izazov predstavlja povratak boraca ISIL-a i njihovih obitelji iz zarobljeništva u Siriji u državama susjedstva, a brojni izlaze iz europskih zatvora, navodi se u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!