Plenković: Opstanak, budućnost i razvoj Slavonije važan je za Hrvatsku

12.11.2021.

09:58

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: Dnevnik / HRT

Da je gospodarski i demografski razvoj svih pet županija Panonske Hrvatske jedan od prioriteta Vlade, potvrdila je i današnja 12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana u najuspješnijem malom gradu u povlačenju europskog novca - Pleternici. Tu regiju čekaju izdašne potpore od 160 milijuna eura u strateškim granama gospodarstva. 

- Opći cilj cijeloga projekta Slavonija, Baranja i Srijem je da se istok Hrvatske gospodarski priključi ostatku Hrvatske, da se kvaliteta života podigne na istu razinu i ujednači u cijeloj Hrvatskoj, a različitih projekata je doista mnogo. Kreću se od velikih gospodarskih poduzetničkih infrastruktura, do malih obiteljskih gospodarstava i projekata koji se tiču poboljšanja kvalitete života, izvještava novinar Igor Rotim za Dnevnik HTV-a.

Danas je ministar Aladrović prije Savjeta u Požegi otvorio Centar za informiranje i savjetovanje o karijerama (CISOK), 14. takav u Hrvatskoj. Cilj je da se u svakoj županiji otvori po jedan, a njihova izgradnja stajat će oko 300 milijuna kuna, a financiraju se prvenstveno iz europskog socijalnog fonda koji je na neki način u fokusu današnjeg savjeta u Pleternici, rekao je Rotim.

- Iz socijalnog fonda dosad je istok Hrvatske već povukao oko 2 milijarde kuna, a što se tiče projekta Slavonija i Baranja od previđenih 18,5 milijardi kuna uplaćeno je više od deset milijardi, čime možemo pretpostaviti da su ugovorena kompletna sredstva iz ovoga projekta. Ako govorimo o ukupnom povlačenjem novaca iz europskih fondova za financijsko razdoblje 2014.-2020. tu doista stojimo vrlo dobro, isplaćeno je gotovo dvije trećine sredstava, a ugovoreno je čak za petinu više od ukupne alokacije koja Hrvatskoj stoji na raspolaganju u toj perspektivi. Svakako se moramo okrenuti pripremanju projekata i povlačenje novaca iz nove financijske perspektive, prenosi Rotim.

Ovaj savjet se odvija u nešto drugačijem obliku od prethodnih zbog loše situacije oko covida. Neće biti onoga uobičajenoga potpisivanja ugovora na kraju Savjeta, a ministrica Tramišak potvrdila da će nakon Savjeta organizirati sjednicu vijeća SAFU-a na temu smjene njegova ravnatelja koji je uhićen, kaže novinar.

Sjednicom savjeta predsjedao je premijer Andrej Plenković koji je članovima Savjeta predstavio informacije o ugovorenim projektima.

- Ja mislim da smo sada već kroz pet godina i dosadašnje posjete Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom manastiru, Pakracu, Novoj gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama i sada Pleternici, zaista poslali vrlo jasne i vidljive poruke koliko je Slavonija važna za našu vladu, koliko je opstanak, budućnost i razvoj Slavonije važan za Hrvatsku, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Od sljedeće godine s primjenom nove karte potpora ispravit će se velika nepravda prema Slavoniji, i na taj način poslati snažna poruka investitorima da treba ulagati u ove prostore, rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Slavonija u pandemiji

Istaknuo je kako je od posljednjeg sastanka Savjeta u listopadu prošle godine Vlada uglavnom bila angažirana na suzbijanju različitih posljedica pandemije, zbog čega su morali biti uloženi maksimalni napori u očuvanju funkcioniranja sustava, proračunske stabilnosti, plaća i mirovina.

- Mislim da smo reagirali agilno, da smo pronašli balans između zdravstvene zaštite te funkcioniranja društva i gospodarstva, što nije bilo nimalo jednostavno, a vodili smo računa da temeljni smjerovi naše politike ne dođu u pitanje, ocijenio je premijer.

Istaknuo je kako smo u tome razdoblju očuvali investicijski kreditni rejting, a najnovije prognoze Europske komisije Hrvatsku su stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu u 2021 godini. Po njihovim prognozama rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a mi planiramo da će biti devet posto, rekao je Plenković dodavši da je doprinos tome dala i turistička sezona, u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.

Nismo dopustili društveni rascjep, jer smo politikom očuvanja radnih mjesta, očuvali 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, pomogli 120 tisuća poduzeća, a u pet slavonskih županija za politiku očuvanja radnih mjesta isplaćeno je 1,2 milijarde kuna, za 100 tisuća zaposlenika i 14 tisuća poslodavaca, rekao je premijer Plenković.

Poručio je kako treba nastaviti s procesom cijepljenja, jer je u slavonskim županijama oko 50 posto odraslih osoba,cijepljeno prvom dozom cjepiva pa je pozvao građane na cijepljenje, kao najbolji način borbe protiv epidemije.

Tramišak: U pet županija više od 27.000 projekata

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je kako je, za do sada ugovorene projekte isplaćeno više od 10 milijardi kuna, a od posljednje sjednice Savjeta, u pet slavonskih županija ugovoreni su projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada isplaćeno oko 740 milijuna kuna.

Najveća vrijednost projekata 6,67 milijardi kuna ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27.000 projekata, najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je Tramišak.

Osnaživanje demografski i gospodarski slabije razvijenih regija prioritet je u idućem programskog razdoblju.

- Kvalitetna prometna povezanost, bolja zdravstvena skrb, ali i svi drugi projekti u gospodarstvu poput ulaganja u distirubucijske centre za voće i povrće i novi program ulaganja samo za poduzetnike na ovom području, rekla je Tramišak.

I to preko velikih strateških projekata u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, drvnom i metaloprerađivačkom te IT sektoru, kontinentalnom turizmu. U novom programskog razdoblju ulagačima će na raspolaganju biti 160 milijuna eura. 

- U skladišta koja su tražena baš na području slavonskih županija, novo financiranje kako javne infrastrukture, navodnjavanja tako i opreme za navodnjavanje što je novost, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Od ugovorenih 6 milijardi kuna, u agraru je isplaćeno 4,5 milijarde. Počinju novi natječaji i veliki projekt komasacije zemljišta. Zahvaljujući pregovorima s Europskom komisijom, karta novih regionalnih potpora, kaže premijer, ide na ruku gospodarstvu slabije razvijenih područja.

- Ovdje se potpore od 25% penju na gore, idu gore, poduplale su se, idu na 50% za velike, srednje , a za male čak 60 do 70%, dakle veliki konkretan poticaj od 1, svibnja 2022. ulagačima za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta ovdje u Slavoniji, rekao je premijer Plenković.

U Slavoniju je u proteklih godinu dana uloženo 10 milijardi kuna europskih potpora od ugovorenih 18,5 milijardi kuna.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!