Plenković: Prijavljeno 41.500 šteta, pregledano 18.370 objekata

14.01.2021.

08:26

Autor: J.L./P.F./HRT

default error photo
U postojeći zakon o obnovi Zagreba i okolice uklopit će se i obnova Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.
Izmjenama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, Vlada predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju koje je krajem prošle godine pogodio razorni potres.

➡️ Posljedice potresa, iz minute u minutu
➡️ Upute kako pomoći pogođenima potresom

Na početku sjednice Vlade, a nakon usvajanja dnevnog reda, premijer Andrej Plenković govorio o posljedicama potresa.

- Do sada je od potresa 28. prosinca zabilježeno 849 potresa, od čega 75 jačine 3 ili više prema Richteru ,11 iznad 4 te 3 magnitude veće od 5. Ovakva situacija uznemiruje sugrađane, osobito na području na kojem je bio izrazito jak i razoran. Zahvaljujem svima koji pomažu sugrađanima, pripadnicima Civilne zaštite, vatrogasaca, HGSS-a, policije, vojske, djelatnicima lokalne samouprave, statičarima, inženjerima, svim volonterima,koji su pomogli na potresom pogođenim područjima, bilo da su pomagali, donirali, pripremali obroke, rekao je.- Prijavljeno je 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća, a u usporedbi sa Zagrebom gdje je u tri mjesec pregledano 25.000 objekata, to je jako brzo, ustvrdio je. Zadovoljni smo što je Stožer Civilne zaštite restrukturiran, što su potpredsjednik Tomo Medved i ostali članovi svaki dan u Petrinji, u vojarni Hrvatske vojske, rekao je.

Premijer je naglasio da se osigurava intenzivnije cijepljenje sugrađana na COVID-19, s obzirom na posebne okolnosti zbog težeg pridržavanja protuepidemijskih mjera u ovim okolnostima.

- Nastavak školske godine, osobito na području Sisačko-moslavačke županije, bit će prilagođen razmjerima šteta. Vlada je osigurala jednokratnu pomoć - za samce 2.500 kuna, za višečlan kućanstva 3.500 kuna. Dosad je podneseno više od 14.000 zahtjeva, trenutačno je isplaćeno 10,5 milijuna kuna, a kada se svi zahtjevi obrade, to će iznositi oko 50 mil. kuna, istaknuo je.

Dodao je kako se radi  na programu očuvanja radnih mjesta, na dugoročnoj obnovi. Zahvalio je svima koji pružaju psihološku pomoć sugrađanima. Podsjetio je na stranicu potres.info na kojoj se mogu vidjeti sve bitne informacije.

- Važno je ubrzati aktivnosti da se svima osigura privremeni smještaj svima kojima je potrebno, rekao je.

Premijer Plenković govorio je i o izmjeni Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, u koji bi se uklopila i obnova Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

- Vlada je intenzivno radila na pripremi zakonskog okvira Zakona o obnovi. Njime se posebno uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, mogućnost nabave i montaže privremenih pokretnih i montažnih objekata, privremeni smještaj u neuseljene jedinice u državnom vlasništvu. Obnova na područjima na kojima je proglašena katastrofa u određenim segmentima temeljit će se na istim načelima kao i u Zakonu o obnovi Grada Zagreba, no s obzirom na činjenicu da je riječ o dijelu Hrvatske koji u cijelosti potpada u kategoriju potpomognutih područja, određeni elementi prilagođavaju se ovim posebnim okolnostima županije koja je demografski, ekonomski i socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Još nemamo precizne razmjere šteta, što će biti važno za donošenje zahtjeva za europski Fond solidarnosti i slično, rekao je Plenković.

- Oformit ćemo radnu skupinu koja ima zadaću da napravi program društvene i gospodarske revitalizacije, a vodit će je ministrica Tramišak i ministar Ćorić, u njoj će biti predstavnici svih resora. Želimo doprinos svih saborskih zastupnika iz 6. izborne jedinice, čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice, komora, udruga, eksperata. Vlada će napraviti i program mjera nastavno na donošenje zakona, u roku od 14 dana kada se zakon donese. Zakon bi na dnevnom redu Sabora trebao biti u srijedu, dan nakon početka nove sjednice, dodao je.

Rekao je i kako je dan nalog da se popis uključenih u poslijeratnu obnovu na području stradalom području učini dostupnim javnosti jer da za to nema nikakve zapreke.

- Nadležna tijela trebaju sve precizno utvrditi prije nego se formiraju nekakvi opći zaključci, pogotovo imajući na umu različite načine obnove, ustvrdio je.

Potom je premijer govorio i o epidemiji koronavirusa.

- U vezi epidemije COVID-19, imamo ohrabrujući trend, još uvijek moramo zadržati oprez. Dosad je cijepljeno više od 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva - 1,9 mil. cjepiva Pfizer/BioNTecha, 1 mil. Modernina cjepiva, a EMU je za 29. siječnja najavila odobrenje cjepiva Oxforda i AstraZenece, a od njih smo naručili 2,7 mil. doza. Možemo očekivati izrazito velik broj doza u veljači i ožujku, pa bismo najugroženiju populaciju mogli cijepiti do kraja travnja, rekao je.

Medved o aktualnom stanju na potresom pogođenom području

Nakon premijera o potresu i otlanjanju posljedica potresa govorio je potpredsjednik Vlade Tomislav Medved. Rekao da je Stožer kontinuirano angažiran na koordiniranju aktivnosti i pružanju potpore u radu operativnih snaga i drugih sudionika civilne zaštite, potpora radu tijelima regionalne samouprave te sustavnom organiziranju pomoći kako bi se posljedice što prije učinkovito otklanjale, a život i rad doveo u okvora koji će jamčiti potrebnu sigurnost građana i aktualnim uvjetima i važno je primjereno funkcioniranje tijela i vlasti zajednice, rekao je Medved.

Na sastancima Stožera s lokalnim stožerima se, između ostalog, raspravlja se organizaciji prehrane, privremenim smještajem, raspodjeli kontejnera i mobilnim kućicama, istaknuo je.

Medved je najavio i novu lokaciju za podjelu hrane stradalima na Banovcu u Glini.

- Podjela hrane za stanovništvo obavlja se na četiri lokacije: u Sisku, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Kravarskom, a od danas i u Glini na lokaciji Banovac, rekao je i podsjetio je kako su na sjednici stožera 9. siječnja donijeli zaključak o mobilizaciji tvrtke Pleter za pripremu i dostavu obroka.

Također je govorio tko je i s koliko snaga angažiran na tome te o aktivnostima pojedinih službi, na terenu, primjerice angažmanu vatrogasaca na otlanjanju posljedica i šteta od potresa, na kućama, ali i crkvama, psihosocijalnoj pomoći i pregledima objekata.

Medved je izvijestio da je proteklog tjedna ondje dnevno u prosjeku bila sudjelovala 81 osoba iz Ravnateljstva Civilne zaštite, 470 osoba iz Hrvatske vatrogasne zajednice, 90 osoba iz Hrvatske gorske službe spašavanja, 354 osobe iz Hrvatskog Crvenog križa, 195 policajaca, 340 pripadnika vojske te 200 osoba angažiranih od Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Dodao je kako je Hrvatska vatrogasna zajednica provela 3545 intervencija, a vatrogasci su sudjelovali i u sigurnom uklanjanju tornja zvonika na katedrali u Sisku i na sanaciji krovišta crkve Sv. Lovre u Petrinji.

HGSS je odradio 692 zadaće uglavnom na visinskim radovima te opskrbi hrane, vode i lijekova. Također, snimali su pukotine koje su se pojavile na zemljištima u Donjim Kukuruzarima i u Borojevićima te evakuirali dokumente iz Državnog i gradskog arhiva, turističke zajednice, katastra, gruntovnice i Porezne uprave.
HCK je isporučio 96.696 toplih obroka za stanovništvo te 13.254 obroka za operativne snage na terenu, a proveli su i 2196 usluga psihosocijalne pomoći.
Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 41.574 prijave štete, a pregledali su 18.370 objekata. Medved je naglasio kako imaju tjedno povećanje prijava od 13.474.

Od ukupnog broja pregledanih objekata, njih 2368 je dobilo crvenu naljepnicu, koja znači da su neuporabljivi, 3871 objekata je dobilo žutu naljepnicu i privremeno su neuporabljivi, a zelenu naljepnicu dobilo je 10.318 objekata i uporabljivi su s preporukom.

Medved je izvijestio kako je Hrvatska vojska organizirala smještaj 122 štićenika doma za starije iz vojarne "Pukovnik Predrag Matanović" u Topusko, Gospić, Ogulin i Karlovac, a u vojarni je i dalje smješteno 155 civila.

- Sanirali su oko 11 kilometara prometnica i javnih površina. Pristupili su izgradnji kontejnerskih naselja za organizirani smještaj - tri u Sisku, jedno u Petrinji, a u narednom razdoblju planiramo i u Glini, kazao je Medved.

Vojska provela snimanja iz zraka i geosondiranje nasipa Save i Kupe


Dodao je kako je vojska provela snimanja iz zraka radi uvida u stanje štete, ali i geosondiranje nasipa rijeke Save i Kupe. Izvijestio je kako je policija dnevno u prosjeku obavila 64 ophodnje.

Medved je istaknuo kako su zaprimili 475 stambenih kontejnera i mobilnih kućica te kako je većina postavljena na lokacije.

- Samo u protekla 24 sata postavili smo 36 kontejnera i 25 mobilnih kućica, rekao je.

U okviru provedbe mjere aktivne politike zapošljavanja na području Sisačko-moslavačke županije planiraju kroz mjeru javnih radova uključiti oko 500 nezaposlenih osoba za što je osigurano 16,5 milijuna kuna. Program bi se trebao početi provoditi od 1. veljače.

Medved je izvijestio i o stanju vezanom za obnovu stambenog fonda nakon Domovinskog rata, gdje je u Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno obnovljeno ili izgrađeno 25.000 objekata, od čega je 16.200 bilo u prve tri kategorije oštećenja, a 8.800 u kategorijama oštećenja od IV. do VI. kategorije.

- Većina objekata iz ove kategorije građena je na postojećim temeljima, sukladno prvotnim gabaritima, mali broj kuća je građen na drugim lokacijama, dodao je Medved.

Oštećeno 1-3% obnovljenih kuća IV. - VI. kategorije nakon Domovinskog rata

Izvijestio je kako su, u okviru preliminarnih pregleda oštećenja, članovi udruženja Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo kroz svoj pregled utvrdili da je od 8.800 izgrađenih kuća od IV. do VI. kategorije, po procjeni oštećeno od jedan do tri posto.  Poručio je kako će te preglede nastaviti jer s novim podrhtavanjima dolazi i do novih oštećenja.

- Kao glavne prioritete aktivnosti u budućem razdoblju vidimo postavljanje kontejnera i mobilnih kućica za što smo od danas ojačali naše timove u kampu Lekenik na način da dnevno možemo postaviti 50 kontejnera i kućica. Timove čine pripadnici vojske i šest gospodarskih subjekata, izvijestio je Medved.

Dodao je kako će hotela Panonija u Sisku biti uređen za privremeni smještaj, a najavio je nastavak intenziviranja pružanja psihosocijalne pomoći za stradale.
Slijedi i uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi na potresom pogođenom području.

Izmjena zakona o obnovi

Nakon Medveda govorilo se o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, u koji bi se uklopila i obnova Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

O tome je govorio ministar Darko Horvat. Rekao je kako je postojeći zakon o obnovi potrebno izmijeniti zbog potresa 28. i 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije kako bi se omogućila obnova i stambeno zbrinjavanje u te dvije županije, kao i sanacija dodatnih šteta koje su ti potresi prouzročili i na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Država u cijelosti financira obnovu nekretnina na području katastrofe

Rekao je kako je kod financiranja obnove uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim jedinicama, koje su u velikoj mjeri proglašene i potpomognutim područjima te su iz navedenih razloga te županije izuzete od sudjelovanja u financiranju obnove.

Država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

- Država, lokalna i regionalna samouprava omogućit će privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolažu, za građane čiji se domovi trenutno ne mogu koristiti. Kod financiranja obnove na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim jedinicama koje su u velikoj mjeri proglašene i potpomognutim područjima te su iz navedenog razloga stanovnici tog područja izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove, rekao je Horvat.

Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima i najveću prisutnost na tom području, dodao je Horvat.

Potresom pogođen kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokane i područne samouprave, dodao je.

Odredbe zakona primjenjivale bi se i na sva područja koja bi eventualno kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona.

Dopuna zakona je potom usvojena.

Program revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije

Vlada je donijela i odluku formiranju radne supine zadužene za izradu Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom kojoj su na čelu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Ministrica Tramišak govorila je postupku izrade programa društvene i gospodarske revizalizacije Sisačko-moslavačke županije, odnosno potresom pogođenim područjima.

Cilj je programa fizička, gospodarska, socijalna i demografska revitalizacija tog područja, a programom će biti utvrđene mjere, projekti, nositelji, sudionici, provedbene aktivnosti, izvori sredstava te metodologija praćenja njegova provođenja.

U rad skupine bit će imenovani predstavnici svih ministarstava i središnjih državnih ureda (za demografiju i mlade, za obnovu i stambeno zbrinjavanje, za razvoj digitalnog društva), Ureda predsjednika Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te predstavnik Ureda predsjednika Vlade, a dodatno će su uključiti i zastupnike Hrvatskoga sabora iz 6. izborne jedinice, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, predstavnike akademske zajednice, HGK, HOK-a i HUP-a, navela je ministrica Tramišak.

Odluka je potom prihvaćena, a na tu temu govorio je i ministar Ćorić.

Informacije o koronavirusu

Ministri su dobili i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. O tome je govorio ministar zdravstva Vili Beroš. Rekao je da je u svijetu zaraženo više od 92,8 milijuna ljudi, a više od 1,988 milujuna preminulo.

- Na 325 dan od pojave kornavirusa u Hrvatskoj novozaraženih je 980, a trenutačno je aktivno 5210. U samoizolaciji je 18.272 osobe, a u bolnici 1921, od kojih 176 na respiratoru. Udio novozaraženih u testiranima u posljednja 24 sata je 14,31%.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije rekao je da se tamošnji Covid pacijenti uspješno obrađuju. Rekao je i da se dalje premještaju zdravstveni radnici tamo gdje je to potrebno. Rekao je da je i Ministarstvo zdravstva 7. siječnja dalo uputu o organizaciji cijepljenja šire populacije, uz uobičajene cijepitelje osim djelatnika HZJZ-a i liječnika obiteljske medicine, organiziraju cijepni punktovi kod domova zdravlja ili na nekom drugom primjerenom mjestu, kao i da se organiziraju mobilni timovi za nepokretne osobe i radne organizacije.

Beroš je izjavio kako i dalje imamo trend smanjenja broja zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav no da zbog porasta u u drugim europskim zemljama nema mjesta opuštanju.

- I dalje bilježimo pozitivan trend smanjenja broja novozaraženih i aktivnih slučajeva te hospitaliziranih, što utječe na popuštanje pritiska na zdravstveni sustav. Uz to, prvi puta nakon 22. studenoga zabilježili smo pad broja hospitaliziranih ispod 2000, rekao je Beroš.

Upozorio je međutim kako određeni broj covid pozitivnih osoba s razvijenim simptomima predugo odgađa obraćanje obiteljskom liječniku.

- Stoga pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji neodgodive jave svom liječniku radi što boljeg ishoda liječenja, rekao je.

Rekao je da je od 27. prosinca utrošeno 38.281 doza cjepiva, a prema broju cijepljenih na 100 stanovnika Hrvatska je na šestom mjestu u EU. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijeljeno 3652 osobe. Odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje je vrlo dobar, cijepljeno je 18.489.

- Stiglo je i prvo cjepivo Moderne, 3600 doza, a 2000 je proslijeđeno u Sisačko-moslavačku županiju, dok je 1600 doza u Zagrebu za cijepljenje žurnih službi koje idu na to područje, rekao je Beroš.

O situaciji s koronavirusom potom je govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Govorio je o donesenim odlukama od prethodne sjednice Vlade, između ostalog o produljenju postojećih mjera do 31. siječnja. Rekao je da je izvršeno 29.411. nadzora i inspekcija i kako je utvrđeno 65 nepravilnosti, od toga 58 usmenih upozorenja i 7 prekršaja.

- Utvrđeno je 181 kršenje mjera samoizolacije i bit će podneseni prekršajni nalozi. evidentirana su 4 kaznena djela zbog širenja i prenošenja zaraznih bolesti, rekao je.

Dodao je i da se neki kontejneri postavljeni u sklopu medicinskih ustanova premještaju na potresom pogođeno područje.

- Trenutno je ravnateljstvu robnih zaliha stavljeno ukupno na raspolaganje 55 takvih kontejnera, kazao je.

Božinović je rekao i kako je u zadnjih tjedan dana iz logističkog centra u Jastrebarskom izdano 1,15 milijun artikala zaštitne opreme odnosno oko 110 tona namijenjenih za medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi te da se trenutno u skladištima nalazi oko 650 tona ili 11,3 milijuna različitih artikala. Dodao je i da je zaprimljena 21 tona zaštitne opreme nabavljene putem Ravnateljstva za robne zalihe i Veleposlanstva RH u Pekingu, a riječ o opremi za testiranje, zaštitnim odijelima i maskama.

Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije kojom se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobrava da izvršava žurne nabave roba koje nisu predviđene Bilancom i Godišnjim programom strateških robnih zaliha za 2021. godinu, a nedostaju i potrebne su za provedbu mjera otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Nabava te robe izvršavat će se isključivo po nalogu i sukladno uputama Stožera civilne zaštite, a izuzeta je od primjene Zakona o javnoj nabavi. Radi provedbe nabave tih roba osniva se Povjerenstvo od tri člana u kojem su predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vlada je zaključkom zadužila ministra Ćorića da donese Plan provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sklopi odgovarajuće ugovore o financiranju opravdanih troškova provedbe tih mjera u 100 postotnom iznosu te da u tu svrhu osigura sredstva procijenjene vrijednosti u iznosu od 50 milijuna kuna.

U Sabor upućene izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kako bi se, slijedom odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta odredba o jednakim razinama stručnih i sveučilišnih studija, stručne studije na odgovarajući način uklopilo u HKO.

- Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom je ukinuta odredba o jednakim razinama stručnih i sveučilišnih studija, uz obrazloženje da stručni i sveučilišni studiji ne mogu biti na istoj razini Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Novim zakonskim prijedlogom propisuje se 13 razina kvalifikacije i to tako da se na razini 6 razlikuju razina 6.st. (kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija) i razina 6.sv (kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija). Jednako tako na razini 7 sada postoje razina 7.1.st, koja se odnosi na kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija i razina 7.1.sv, koja se odnosi na kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija i integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.

- Očekujemo da će izmjena dovesti do konsenzusa svih zainteresiranih dionika te da će se predmetnim izmjenama izbjeći daljnji prijepori oko statusa stručnih vokacijskih studija u HKO, koji traju još od donošenja zakona 2013. godine. Time bi se osigurali uvjeti za dosljednu primjenu binarnog sustava u sustavu obrazovanja u Hrvatskoj, naglasio je Fuchs.

Izmjenama zakona omogućit će se i djelotvorna i brža provedba reformskih procesa, razvoja i uvođenja novih kurikularnih dokumenata u strukovnome obrazovanju i osposobljavanju i obrazovanju odraslih.

- Osim toga, mijenja se i uloga sektorskih vijeća kako bi njihova uloga bila usmjerena na strateško promišljanje i ukazivanje na nužne kompetencije u skladu s potrebama i promjenama na tržištu rada i potrebama visokog i cjeloživotnog obrazovanja te društva općenito, dodao je.

Na sjednici Vlade je usvojen i prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!