Državni vrh primio španjolskog premijera Pedra Sancheza

06.10.2021.

17:49

Autor: P.F./HRT

Sanchez i Plenković

Sanchez i Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sánchez u službenom je posjetu našoj zemlji. Prvi je to španjolski premijer koji boravi u Hrvatskoj. Sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zatim i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem. Nakon sastanka u Vladi dvojica premijera dala su izjave.

- Tri su bile glavne teme razgovora dvojice premijera. Prva tema je podrška nastavku hrvatskih integracija - uvođenju eura, ulasku u schengensku zonu i ulasku u OECD. Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su iznimno prijateljskim. Druga tema bila je hrvatsko istočno susjedstvo, odnosno zapadni Balkan. Vidjeli smo da je posljednja dva dana na summitu EU-zapadni Balkan glavna tema bila rasprava o proširenju EU-a. Španjolska podupire proširenje, no znamo da na zapadu i sjeveru Europe mnoge zemlje u ovom trenutku ne dijele taj stav, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Danko Družijanić.

- Treća tema bila je gospodarstvo, premijer Plenković spomenuo je da je razmjena prije epidemije dosegnula milijardu eura, a onda je to COVID poremetio, no dodao je i kako se radi na tome da se vrati na tu razinu. Također se govorilo o projektu DONES. Španjolski premijer je nudio veću suradnju na području transporta i infrastrukture. Sanchez se susreo i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, a zatim s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, dodao je Družijanić.

- Ovo je prvi put da imamo u Zagrebu španjolskog premijera. Sastanak je bio sadržajan i kvalitetan, razgovarali smo o unapređenju bilateralnih poslova, rekao je Plenković nakon sastanka.

- Hrvatska se prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED 9, dakle 9 članica EU-a koje su na Sredozemlju zajedno sa Slovenijom i taj će forum služiti za unapređivanje suradnje u nizu područja, posebice ključnih globalnih pitanja - nezakonitih migracija, klimatskih promjena te za niz sigurnosnih i razvojnih tema, dodao je.

- Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura. Smatramo je da je to dobro, no imali smo oscilacija tijekom COVID krize. Danas smo razgovarali kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje, osobito kroz korištenje sredstava iz instrumenta EU iduće generacije, koji će poslužiti za snažan gospodarski oporavak i razvoj, istaknuo je premijer Plenković.

- Kao dvije zemlje koje su orijentirane na važnu zajedničku industriju, a to je turizam, možemo razmijeniti iskustva i kako se što bolje, nakon sjajne 2021. pripremiti za 2022. godinu. Španjolska je iduće godine i domaćin sastanka na vrhu NATO-a, važna je naša suradnja i u području sigurnosti i obrane te nizu operacija na Mediteranu, istaknuo je premijer Plenković.

- Jedan od projekata koji je vrlo važan za budućnost energije i smanjenje stakleničkih plinova jest projekt DONES, hrvatsko-španjolska partnerska suradnja. S naše strane Institut "Ruđer Bošković", sa španjolske strane Ciemat o nuklearnoj fuziji, vrlo važnom strateškom projektu financiranom europskim sredstvima u Granadi gdje će naši stručnjaci nastojati unaprijediti istraživanja da u budućnosti imamo praktički neiscrpne i čiste izvore energije, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako su nastavno na sastanak na vrhu u Ljubljani s državama zapadnog Balkana razgovarali i o situaciji na jugoistoku Europe, procesu proširenja EU-a.

- Razgovarali smo kako omogućiti da proces proširenja EU-a ide dalje i kako imati stabilnu BiH. Za nas je posebno važno da se kroz izmjene izbornog zakonodavstva osigura legitimna zastupljenost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u najvišim tijelima BiH, rekao je premijer Plenković dodavši kako je dobio poziv da posjeti Španjolsku.

- Španjolska snažno podupire napore Hrvatske da postane dio eurozone i prihvati euro. Naše dvije zemlje mogu mnogo tješnje surađivati i unutar Europske unije. Sljedeće godine proslavit ćemo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa. Danas je jedan španjolski premijer prvi put u posjetu Zagrebu. Nadamo se uzvratnom posjetu hrvatskog premijera Madridu, rekao je, među ostalim, španjolski premijer Sanchez.

- Europski fondovi predstavljaju veliku priliku da španjolske kompanije, svjetski lideri u sektorima poput prometa, obnovljive energije i prehrane, podijele svoja iskustva s hrvatskim kompanijama, izjavio je Sánchez.

Sastanak Sanchez-Jandroković

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske Pedra Sáncheza. Tijekom sastanaka Jandroković i Sánchez potvrdili su vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose te istaknuli zajednički interes za daljnjim jačanjem suradnje dviju zemalja, priopćeno je iz Sabora.

Ocijenili su važnim uspostaviti još čvršće parlamentarne veze kroz snažniju suradnju na razini odbora te Hrvatsko-španjolske skupine prijateljstva. Predsjednik Jandroković uputio je poziv predsjednici Kongresa zastupnika Batet u službeni posjet Hrvatskom saboru.

U završnom dijelu razgovora, bilo je riječi o gospodarskoj suradnji koja se intenzivirala prošlih godina, posebice u području trgovinske razmjene, kao i u turizmu. Isto tako, razmijenjene su informacije o tijeku pandemije Covida-19 u dvjema zemljama. Zaključno su se Jandroković i Sánchez osvrnuli na uloge Hrvatske i Španjolske u globalnoj i europskoj sigurnosti.

Predsjednik Milanović primio španjolskog premijera Pedra Sáncheza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je Pedra Sáncheza, predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske koji boravi u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Milanović i Sanchez razgovarali su u Uredu predsjednika o bilateralnim odnosima dviju država, Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi, prvenstveno o perspektivi europske integracije zemalja te regije.


Uz predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske na sastanku su bili Alonso Dezcallar de Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Juan Gonzalez-Barba Pera, državni tajnik za Europsku uniju, Aurora Mejía Errasquín, direktorica Uprave za Europsku uniju i Carmen Pérez, direktorica Uprave za međunarodne informacije Državnog tajništva za Komunikacije.

Predsjedniku Milanoviću na sastanku su se pridružili Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Bartol Šimunić, pročelnik Kabineta predsjednika Republike Hrvatske, Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku, Nives Malenica, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj i Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika,

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!