07:53 / 18.07.2019.

Autor: HRT

Plenković: Rekonstrukcija Vlade je dobro osvježenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očekuje se da će prijedlog novih ministara biti tema i izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u petak.
Premijer Andrej Plenković počeo je sjednicu Vlade osvrćući se na aktualnosti posljednjih dana.

-
Predstavili smo nove ministrice i ministre hrvatskoj javnosti. Mislim da je ovo osvježenje dobar korak u cijlju intenziviranja napora provedbi programa Vlade RH, rada na dobrobiti hrvatskih građana i hrvatskog društva, kazao je.

- Mislim da mogu reći da sam zadovoljan sa doprinosom s kojim su u dosadašnjem radu Vlade dali svi ministri koji su odradili skoro 3/4 mandata. Stoga se još jednom zahvaljujem ministricama Murganić i Žalac, i ministrima Tolušiću, Goranu Mariću, Kuščeviću. Zahvaljuem se i ministrici Pejčinović Burić koja će se posvetiti pripremama za preuzimanje funkcije glavne tajnice Vijeća Europe, dodaje Plenković.

- Plenković objavio smjene u Vladi: Odlaze Žalac, Murganić i Tolušić
- Tko su kandidati za ministre? Donosimo imovinske kartice 
-
Otvoreno o rekonstrukciji Vlade 
-
Na užem kabinetu Vlade raspravljalo se o rekonstrukciji
- "Pravu istinu znaju Plenković, Jandroković i Bačić" 

-
Novi ministri koji dolaze su također ljudi s kvalitetnim biografijama i dosadašnjim političkim angažmanom, rekao je Plenković i potom nabrojao tko će zamijeniti kojega ministra.

- Siguran sam da će se novi ministri nakon sutrašnjeg saslušanja na saborskim odborima i vjerujem, nakon potvrde na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, brzo uključiti u aktivnosti svojih resora i rad Vlade kako bi ostvarili ono što je najvažnije za hrvatske građane, dodao je.

Potom se među ostalim prisjetio da je prošloga petka potpisan ugovor za translacijsku medicinu za bolnicu "Srebrnjak", da je Upravno vijeće HZZO odlučilo odobriti lijek spinrazu za bolesnike kojima je potreban, da je u Komolcu otvoren pročišćač za vodu, a u Trilju potpisan ugovor o vodoopskrbi za cetinsku krajinu.

Vlada je donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika srednjih škola te odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za iduću školsku godinu iz sredstava proračuna u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna, a za učenike lošijeg imovinskog stanja. 

Vlada je na sjednici prihvatila Prijedlog zaključka o potpisivanju Memoraduma o suradnji s farmaceutskom tvrtkom Roche na pripremi i provedbi projekta "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem postizanja boljih ishoda liječenja raka u Hrvatskoj".

Na kraju Vladine sjednice dvije uskoro bivše ministrice - demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić i vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, zahvalile su premijeru Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju i kolegama u Vladi na suradnji.

Posebno je emotivno obraćanje bilo ministrice Murganić, koja je bila jedina od smijenjenih ministara na sjednici Vlade, pri čemu se u jednom trenutku rasplakala. U svom je govoru podsjetila na mjere koje su usvojene tijekom protekle tri godine, a imale su demografski karakter i utjecale na poboljšanje položaja socijalno ugroženih.

- Otvorili smo se građanima, udrugama, građanskim inicijativama, bez obzira što su ponekad te komunikacije bile nezgodne i teške, mislim da su izuzetno dobre, rekla je. Obratila se i kolegama u sustavu socijalne skrbi te ima uputila zahvalu za sve što godinama rade.  - Na tužan način je socijalna skrb javnosti prikazana kroz strašne tragedije, ali tada su i građani vidjeli koliko je taj sustav zahtjevan i koliko sam socijalni radnik ne može učiniti puno. Ja sam ih razumjela jer sam to zajedno s njima proživljavala, rekla je kroz suze Murganić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!