Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira

02.02.2023.

Zadnja izmjena 14:22

Autor: T.D./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je premijer Andrej Plenković najavio da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini. Komentirao je i ostale aktualnosti.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.

- Nakon tri mjeseca zaredom - listopad, studeni i prosinac, kada je bila preko 13 posto, sada je na 12,7 posto na godišnjoj razini u siječnju. Riječ je o usporavanju stope inflacije i to je za nas dobra vijest. Drugi mjesec da imamo obrnuti trend, od rasta prema smanjenju. Čini se da je zahvaljujući zaključku Vlade i aktivnostima koje smo poduzeli, smanjen taj inflacijski pritisak. Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske. - Slovačka, Estonija, Latvija i Litva. Prognoze Vlade idu nešto ispod 6 posto vezano za inflaciju. Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje, rekao je Plenković.

Što se tiče podataka Europske komisije o poslovnoj klimi, rekao je da je Hrvatska za sada na prvom mjestu, što je dobra poruka.

Zakon o obnovi na Vladi idućeg tjedna

Naglasio je da je završeno javno savjetovanje za Zakon o obnovi i on će biti pripremljen za Vladu idući tjedan. 


- Cilj je uz objedinjavanje institucija, Središnji ured za stambeno zbrinjavanje i obnovu, Fond za obnovu Grada Zagreba te pojednostavljenje procedura i znatno smanjenje dokumentacije. Idući tjedan bit će predstavljen plan stambenog zbrinjavanja naših građana smještenih u privremenom smještaju, mahom u kontejnerskim naseljima u Banovini, rekao je.  


Poštovanje prema braniteljima


Zahvalio je ministru Tomi Medvedu na završetku Veteranskog centra u Sinju u kojemu je otvoreno i 30 novih radnih mjesta. Najavio je izgradnju još tri slična centra sredstvima iz programa EU-a 2021.-2027. i rekao kako se time pokazuje poštovanje prema braniteljima, te se obiteljima omogućuje kvalitetna skrb i rehabilitacijski programi. 


- Vratit će se onih ukinutih 10 posto za 62 tisuće branitelja, članova njihovih obitelji. Prvi dio od 5 posto već od 1. srpnja ove godina, a u potpunosti od 1. siječnja iduće godine. To pokazuje snagu i konsolidaciju hrvatske, ekonomske i financijske kapacitete te da izlazimo iz krize i da rješavamo različita pitanja i probleme koji su opterećivali dio naše populacije. Ovo smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima, naglasio je. 


Istaknuo je kako je jučer održan Savjet za INA-u gdje su razmotrena pravna mišljenja u kontekstu suradnje s Pravnim fakultetom u Zagrebu i mišljenjima Državnog odvjetništva.


- Zadužili smo ministra Filipovića uz podršku ministra Malenice, da nastavi razgovore s predstavnicima MOL-a oko korporativnog upravljanja INA-om kao i cijelog procesa kojim se Savjet bavi, rekao je.

Ministarstvu kulture alokacija za potres u Petrinji povećana na 221 mil. eura


Vlada je u četvrtak izmijenila odluku o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU-a te Ministarstvu kulture i medija prvotnu alokaciju vezanu uz potres u Petrinji od 49 milijuna eura povećala na 221 milijun eura, a preraspodjelom u državnom poračunu odobrila je i pomoć Sisku i Glini od 7 milijuna eura.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je na sjednici Vlade da se izmjena odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU-a odnosi na petrinjski potres na način da se od 319 milijuna eura, koja su odobrena od Fonda solidarnosti za taj potres, Ministarstvu kulture omogući da se u odnosu na prvotnu alokaciju, kojom je tom ministarstvu bilo dodijeljeno 49 milijuna eura, sada poveća na 221 milijun eura, što znači za 450 posto.

- Ukupno ugovorenih radova na području Banovine koji podrazumijevaju obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada u ovom je trenutku 676 milijuna eura, rekao je Bačić. S današnjim povećanjem Ministarstvu kulture i medija doći će se na 712 milijuna eura ugovorenih radova, što je otprilike iznos za radove koji bi trebao biti u najvećem dijelu realiziran da bi se cijeli iznos Fonda solidarnosti EU za petrinjski potres, koji doseže 319 milijuna eura, u potpunosti utrošio, naveo je Bačić.

Podsjetimo, Vlada je 31. ožujka 2022., godine donijela je Odluku o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije te 12. svibnja 2022. Odluku o izmjeni Odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Tom odlukom, Ministarstvu kulture i medija dana je suglasnost za ugovaranje do 400 posto dodijeljene alokacije nepovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za projekte za provedbu mjera zaštite kulturne baštine.

U provedbi navedenih mjera došlo je do povećanja nastalih prihvatljivih troškova, te se, radi učinkovitijeg korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a i ubrzanja dinamike obnove predlaže davanje suglasnosti Ministarstvu kulture za ugovaranje do 450 posto dodijeljene alokacije nepovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za projekte za provedbu mjera zaštite kulturne, objašnjavaju iz Vlade.

Preraspodjelom u proračunu Sisku i Glini pomoć od sedam mil. eura


Vlada je u četvrtak odlučila o preraspodjeli sredstava državnog proračuna u iznosu od sedam milijuna eura, u svrhu osiguranja pomoći Sisku i Glini za saniranje posljedica katastrofalnih šteta od potresa koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a.

Kako je naveo ministar financija Marko Primorac na sjednici Vlade, s obzirom na to da nisu bili u mogućnosti osigurati sredstva, Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć.

Objekti javne namjene za koje je Grad Sisak zatražio pomoć u iznosu od četiri milijuna eura su Gradska vijećnica, Stari most, Knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, Odgojno-obrazovni kompleks Galdovo, Kristalna kocka vedrine te Kazalište 21 s učilištem.

Grad Glina je, pak, zatražio financijsku pomoć od tri milijuna eura za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području izgradnje novih stambenih kvartova, poboljšanje infrastrukture na gradskom području gdje država gradi zamjenske kuće, zatim za izgradnju novog autobusnog kolodvora, obnovu Doma branitelja te poslovnih prostora u gradskom vlasništvu.

Preraspodjeljuju se sredstva unutar razdjela 076 Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u državnom proračunu za 2023. godinu, piše u Vladinoj odluci.

Inače, Vlada je prihvatila i zaključak o postupanju Ministarstva financija i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u vezi broda u gradnji Uljanik 531. Prema tom zaključku, ići će se na prodaju toga broda, kojeg je država stekla u vlasništvo kao prvi razlučni vjerovnik u postupku stečaja Uljanika.

Povećava se cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje


Pozitivno mišljenje dala je Vlada na sjednici u četvrtak na prijedlog saborskog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje o povećanju prihodovnog cenzusa temeljem kojeg osiguranici ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna.

Hrelja kroz izmjene zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u hitnom postupku predlaže da se prihodovni cenzus, temeljem kojeg osigurana osoba ostvaruje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna, poveća s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81 na 415,42 eura mjesečno.

Vlada i ova zdravstvena administracija podržavaju prijedlog saborskog zastupnika Hrelje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te u obrazloženju pozitivnog mišljenja Vlade napomenuo da je prihodovni cenzus u mandatu ove Vlade povećavan već dva puta.

- U cilju da se dostatno izmijeni visina prihodovnog cenzusa za one osigurane osobe za koje prema načelima društvene solidarnosti postoji potreba da im se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća iz proračuna, a čemu Vlada i Ministarstvo zdravstva kontinuirano posvećuje pažnju, predlaže se donošenje tog zakona po hitnom postupku, rekao je Beroš.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći Brazilu i Egiptu donacijom cjepiva protiv covida-19 sukladno procjeni mehanizma COVAX. Donacija Brazilu sadrži 348.480 doza cjepiva, a Egiptu 149.760 doza.

Izbor članova Savjeta za nacionalne manjine


S obzirom na to da članovima Savjeta za nacionalne manjine iz reda osoba koje predlažu vijeća nacionalnih manjina te iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika, istječe mandat 18. travnja, pokreće se postupak izbora novih članova Savjeta za iduće četiri godine.

Poziv vijećima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje sedam članova te udrugama nacionalnih manjina i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina da predlože svoje kandidate za imenovanje pet članova Savjeta, bit će objavljen u Narodnim novinama te u nekoliko dnevnih novina.

Prijedloge treba poslati do 28. veljače.

Na sjednici je donesena i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade i Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) radi nastavka djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Centar je Vlada osnovala 2008., a specijalizirao se za podvodnu arheologiju i konzervaciju podvodne kulturne baštine te aktivno provodi Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine. S UNESCO-om je do sada dva puta sklopljen ugovor o pokroviteljstvu(po šest godina), a današnjom odlukom pokreće se postupak sklapanja takvog ugovora za idućih osam godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!