14:02 / 06.04.2021.

Autor: T.V./HRT

Beroš: Pratimo situaciju oko AstraZenece ali čekamo službeni stav EMA-e

Vili Beroš i Krunoslav Capak

Vili Beroš i Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

Na sastanku su sudjelovali i ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar Beroš je nakon sastanka rekao kako su sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali o procesu cijepljenja.

- Na početku tjedna dolaze nam značajno veće količine cjepiva. Željeli  smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza, najavio je ministar dodavši kako sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. 

Na pitanje novinara da komentira povezanost AstraZenece i krvnih ugrušaka ministar je rekao kako prate situaciju.

- Prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve su opcije na stolu, ali da bi postupali, moramo dobiti jasnu informaciju od EMA-e, poručio je Beroš.

Capak: Moguće je da će se mijenjati preporuke i uputstva


Krunoslav Capak je rekao kako treba pričekati odluku EMA-e jer "onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu".

Objasnio je kako su male šanse da će doći do suspenzije AstraZenecinog cjepiva.

- Moguće je da će se mijenjati preporuke i uputstva za korištenje, npr. preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj određenoj dobi, rekao je.

Što se tiče mogućeg uvođenja novih mjera u nekim županijama, ravnatelj HZJZ-a je rekao kako su dali preporuke županijama s lošijom situacijom da na svom teritoriju donesu strože mjere.

- U Zadarskoj županiji situacija se pogoršala, njihov stožer je brzo reagirao, predložili su strože mjere koje će Nacionalni stožer usvojiti, najavio je Capak dodavši kako će pažljivo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome donositi mjere.

Ministar Beroš je na to dodao da počinje treća faza cijepljenja te da je potrebno definirati prioritete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!