13:03 / 01.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Plenković i Jandroković upisali se u knjigu žalosti u povodu smrti Miroslava Tuđmana

Plenković i Jandroković upisali su se u knjigu žalosti

Plenković i Jandroković upisali su se u knjigu žalosti

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Od posljedica COVID-a umro je Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Istaknuti hrvatski znanstvenik i političar, preminuo je u 75. godini u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. 

U Hrvatskom saboru u knjigu žalosti upisao se i premijer Andrej Plenković.

- Došli smo u Hrvatski sabor upisati se u knjigu žalosti s obzirom na to da nas je napustio profesor dr. Miroslav Tuđman, sin prvoga hrvatskog predsjednika, naš najstariji saborski zastupnik. Nažalost, preminuo je od posljedica Covida-19. Profesor Tuđman je u proteklih 30-ak godina slobodne, moderne i suverene Hrvatske bio zasigurno jedan od onih političara, aktera, protagonista koji su pridonijeli demokratizaciji zemlje političkom i procesu izgradnje hrvatskih institucija. Bio je jedan od utemeljitelja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, politički angažiran, znanstvenik, čovjek koji je vrlo studiozno pristupao svom radu u Hrvatskom saboru, u hrvatskoj javnosti i stranačkom životu, rekao je premijer Plenković.

U knjigu se prvi upisao predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo kako je Tuđman bio blag i dobronamjeran čovjek, netipičan političar. 

Duboko me je pogodila vijest o njegovoj smrti, iako smo znali da njegovo zdravstveno stanje nije dobro, da se borio s teškom bolešću, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Naglasio je da će Tuđmana u prvom redu pamtiti kao dobrog, dobronamjernog, blagog čovjeka, koji nije bio tipičan političar. Znam da ga cijene kolege iz HDZ-a, ali i ostali zastupnici jer se uvijek zauzimao za argumentiranu i stručnu raspravu, rekao je Jandroković.   

Posebno je naglasio kako je Tuđman bio strastveni zagovornik reformi u Saboru, tako da se ojača njegov dignitet, kvaliteta i stručnost rasprava. Zagovarao je da se puno ozbiljnije radi kroz odbore i u tome je bio ustrajan, rekao je.

Miroslav Tuđman ostavio je trag i izvan Sabora. Tijekom Domovinskog rata i nakon njega obnašao je niz vrlo važnih funkcija. Pamtit ćemo ga kao jednog od utemeljitelja hrvatske obavještajne zajednice, dao je veliki doprinos u stvaranju hrvatske države i u borbi za njenu neovisnost i samostalnost. Posebno je važan njegov doprinos u Domovinskom ratu, naglasio je Jandroković.

Podsjetio je kako je s Tuđmanom u zadnjem desetljeću dva puta bio zajedno u istim izbornim jedinicama, na istim listama, te ga, osim političkih veza, uz njega veže i prijateljski, korektan ljudski odnos.

Siguran sam da će ga pamtiti brojni naraštaji, ostaje veliki gubitak za sve nas u Saboru, rekao je Jandroković i izrazio sućut obitelji Tuđman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!