16:47 / 16.12.2021.

Autor: Vijesti u 17/IMS/HRT

Plenković: Pismo sam doživio kao Milanovićevu osobnu zahvalnost

Premijer Plenković u Bruxellesu

Premijer Plenković u Bruxellesu

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je da su zaključci  Vijeća EU-a o proširenju puno bolji za Hrvate u BiH nego što su bili zaključci summita NATO-a, na kojemu je Hrvatsku predstavljao predsjednik Zoran Milanović. 

Premijer Andrej Plenković komentirao je i pismo kao način komunikacije.

- To je sad postala neka praksa. Ima nekoliko aktera na hrvatskoj političkoj sceni koji mi se se obraćaju tako da pisma šalju medijima. Čim mi ga netko pošalje medijima ja ga doživljavam manje relevantnim i bitnim, jer više to doživljavam kao nečiji PR potez, ne bi li netko ukazao na svoje postojanje. Ja sam to doživio kao njegovu osobnu zahvalnost za moja stajališta izrečena u Sarajevu kad su me pitali što mislim o njegovim izjavama vezano za genocid u Srebrenici, rekao je Plenković koji u Bruxellesu sudjeluje na posljednjem ovogodišnjem sastanku na vrhu Europske unije.

Zaključci Vijeća EU-a u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovini u potpunosti sadrže sve što je bitno za Hrvate i da bi ih se razumjelo potrebno je imati određeno predznanje, izjavio je Plenković.

- Čim se spomene Daytonski sporazum to podrazumijeva konstitutivne narode, čim spomenete presude ustavnog suda, tu imate presudu u slučaju Ljubić, koja se odnosi na legitimno predstavljanje. Sve što je bitno je tu i samo treba imati određeno predznanje i znati kako derivirati i dešifrirati te zaključke, što stoji iza tih rečenica i na što se misli, rekao je Plenković u Bruxellesu odgovarajući na kritike koje mu je u vezi sa zaključcima Vijeća o proširenju uputio Milanović.

Plenković je dodao da su ti zaključci puno bolji za Hrvate u BiH nego oni koji su usvojeni ljetos na samitu NATO-a kada je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Milanović.

Milanović je tada zaprijetio da će blokirati usvajanje zajedničke deklaracije NATO-a ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma. Na kraju je postignut dogovor da se spomene Daytonski sporazum i potreba izborne reforme.

Govoreći o aluzijama da je potrebno blokirati zaključke ako se u njih ne uspije ugraditi svoj stav, Plenković kaže da se to radi samo u krajnjim slučajevima.

- Nitko tko je iskusan u europskim temama to ne radi. To se radi samo u ekstremnim slučajevima kada je požar takav da nema druge, rekao je.

Istaknuo je da Hrvatska zna štititi svoje interese kao u slučaju Hrvata Bosne i Hercegovine, da je konstruktivna prema BiH, ali i mudar sugovornik koji zna kako kroz vrlo komplicirane pregovore s puno članica doći do onoga što želi, a da se pritom ne antagoniziraju svi drugi.

Rekao je da ovi zaključci nisu vezani za pregovore koji se vode u BiH o promjenama izbornog zakonodavstva, uz pomoć predstavnika Sjedinjenih Država i EU-a.

- Sve što je bitno za Hrvate u BiH mi smo uvrstili i poslali snažne poruke, naglasio je. 

Ministri za europske poslove EU-a usvojili su u utorak nakon dvije godine zaključke o proširenju. Vijeće EU-a svake godine u prosincu usvaja zaključke o proširenju, ali to je prošle godine izostalo jer se države članice nisu uspjele usuglasiti oko teksta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!