Plenković sa Zelenskim: Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put

08.05.2022.

10:46

Autor: HRT

Plenković u Kijevu

Plenković u Kijevu

Foto: Vlada RH / HRT

Premijer Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje je održao sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz premijera je bio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Plenković je poručio kako se Hrvatska divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama te je spremna je pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove. 

- Predsjednik Zelenski informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje. RH zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu te podupire njezin europski put, poručio je Plenković na Twitteru.

- Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, stoji u priopćenju Vlade.

Razgovarali su i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Galerija
Plenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRT
Plenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRTPlenković u Kijevu, Foto: Vlada/HRT

- Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije, poručuju iz Vlade.

Prije vojne invazije, predsjednik Vlade boravio je u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

Andrej Plenković sastao se i sa predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Na Twitteru je objavio kako je s ukrajinskim kolegom razgovarao o daljnjoj financijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, energetskoj suradnji, razmjeni iskustava iz razminiranja te europskom putu Ukrajine.

Hrvatska će nastaviti pomagati prijateljski ukrajinski narod te pružati podršku u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, napisao je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!