14:22 / 10.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Plenković: Suglasje Vlade i predsjednika o ravnopravnosti Hrvata u BiH

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Vijesti / HRT

Hrvatska želi da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH završe na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, izjavio je u subotu novinarima premijer Andrej Plenković nakon bilaterala na Dubrovnik Forumu.

Šef Vlade razgovarao je o stanju u BiH s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schmidtom, posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom za dijalog između Srbije i Kosova, izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthewom Palmerom i potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Pierreom Heilbronnom.


Svi ti sastanci, rekao je premijer, bili su prilika da pojasni sugovornicima politiku Hrvatske prema BiH i ponovi podršku reformskom procesu na njezinu putu prema EU i NATO-u, ali je istaknuo da je hrvatska strana pritom jasno naglasila nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.


- Naravno, zaželjeli smo da razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH završe na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, rekao je premijer.


- Tu poziciju zagovarat ćemo i u budućnosti, poručio je Plenković, dodavši da, ako ima jedna tema o kojoj postoji suglasje između Vlade i predsjednika Republike, onda je to pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.


Podsjetio je da hrvatsko stajalište nije od jučer.


- Mi govorimo o temeljnim načelima Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept 1, 2 i 3 - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda te prava svima ostalima, kazao je Plenković.


Zakonodavstvo BiH, nastavio je, treba odražavati sustav koji će omogućiti da se ono što je tada bilo dogovoreno i što je bilo primjenjivano do 2006. u budućnosti osigura.


- Ovo nije dobro ni za koga, nepravedno je, jedan konstitutivni narod osjeća se nezadovoljno (...) moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stanaka Hrvata u BiH, rekao je Plenković.


Na pitanje misli li da je za takvu situaciju možda djelomice kriv i predstavnik Hrvata u BiH zbog, primjerice, nedovoljnog lobiranja, premijer je novinaru odgovorio protupitanjem - želi li reći da su Hrvati krivi za praksu koja je počela tek 2006.


Plenković je ustvrdio da za takvo stanje nije kriv predstavnik Hrvata Dragan Čović.


- Netko je 2006. odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate i otada imamo situaciju kakvu imamo, rekao je Plenković.


- Nije to do Hrvata, nego do nekoga drugoga, kazao je Plenković.


Također je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima koje je vodio na ovogodišnjem, 14. Dubrovnik Forumu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!