08:51 / 31.10.2020.

Autor: HRT

Plenković: Teško se s Milanovićem dogovarati preko medija

-

-

Foto: - / -

Vjerujemo da će i ovaj blagdan u posebnim okolnostima proći na najprimjereniji način uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je preporučio HZJZ, poručio je Plenković.
U povodu blagdana Svih svetih predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence i zapalio svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju kod Zida boli, Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

- Došli smo iskazati počast svima kojih nema više među nama, posebno hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu. Vjerujemo da će i ovaj blagdan u posebnim okolnostima proći na najprimjereniji način uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je preporučio HZJZ - rekao je premijer Andrej Plenković.

Upitan zašto nije išao na groblje s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Plenković je odgovorio kako su imali svoj plan, a s predsjednikom će se preko medija teško dogovoriti.

Plenković je kratko komentirao situaciju s koronavirusom:

- Cijeli zdravstveni sustav je unatoč velikim naporima kojima su izloženi zdravstveni djelatnici, u stanju obavljati i ostale funkcije - poručio je.

- Drago mi je da ćemo kao i svih ovih godina biti u Vukovaru 18. studenog kojeg je naša vlada učinila neradnim danom. Drago mi je da je jučer dovršen i otvoren vukovarski Vodotoranj, simbol obrane Vukovara - poručio je premijer i naglasio kako će i ondje biti poštovane epidemiološke mjere.

Vezano uz mjere i uvođenje policijskog sata premijer je istaknuo da ga je jednom spomenuo jedan od koalicijskih partnera i to kao mogućnost, zbog sličnih mjera u drugim zemljama. Naglasio je da prate što se događa u drugim zemljama, da je situacija ozbiljna i da je bitna odgovornost svakog pojedinca.

➡️ Milanović o pozivu Plenkoviću: Šteta, opet sitno petljanje

O izjavama predsjednika Zorana Milanovića rekao je da ih nema vremena komentirati.

Premijer Plenković je komentirao prvih sto dana Vlade. Naglasio je kako su upravo oni pokazali da su napravili sve što su rekli u svom programu. Spomenuo je da su uvjerljivo pobijedili na izborima 5. srpnja, da su u 18 dana formirali parlamentarnu većinu, da su konsenzusom usvojili Zakon o obnovi Zagreba, dobili uplatu od 900 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu, učinili rebalans proračuna...

Također je istaknuo i poruke pomirbe, koje vlada upućuje kako bi se riješila pitanja koja opterećuju hrvatsko društvo.

- Doživjeli smo i slučaj bez presedana, napad na Banske dvore koji po meni ima sva obilježja terorizma, borit ćemo se protiv radikalizacije, to je fenomen s kojim se moramo ozbiljno pozabaviti i vidjeti kako druge kulture reagiraju na takve događaje - poručio je Plenković te dodao kako je i beskompromisna borba protiv korupcije vrlo važan element za hrvatsko društvo.

Na Mirogoju je bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Iskazali smo poštovanje prema svima onima koji su dali svoj život za našu domovinu, prema svima koji su igrali važnu ulogu u njenu stvaranju, koji su dali doprinos njenom razvoju. Neizmjerna hvala braniteljima, predsjedniku Tuđmanu na žrtvi koju su podnijeli. Žrtva nam mora biti vodič i misao kada radimo na dobrobiti hrvatskih ljudi.

Komentirao je i poziv iz Ureda Zorana Milanović na zajedničko polaganje vijenaca u povodu blagdana Svih svetih.

U povodu blagdana Svih svetih vijence na Mirogoju položilo je i izaslanstvo HDZ-a, koje je predvodio glavni tajnik Krunoslav Katičić, te izaslanstvo HNS-a, koje je predvodio predsjednik te stranke i saborski zastupnik Predrag Štromar.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!