Plenković: Sustav domovinske sigurnosti pokazuje zavidnu razinu koordinacije

04.08.2021.

17:06

Autor: HRT/B.V.

premijer Andrej Plenković u Divuljama

premijer Andrej Plenković u Divuljama

Foto: HRT / HTV

U Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama došao je premijer Andrej Plenković kako bi se upoznao s trenutačnom situacijom na terenu. Želim zahvaliti svima koji su bili uključeni u gašenje ovoga požara u protekla tri dana koji je sada pod kontrolom, na požrtvovnosti i na svemu što su učinili da se on lokalizira i da se ne širi dalje, rekao je premijer.

- Mislim da se rade veliki napori i vidi se da smo u protekle četiri godine ostvarili velike korake naprijed, jako dobra sinergija i vatrogasaca i policije, Civilne zaštite, Hrvatske vojske koja je ovdje i u drugim situacijama koristila kanadere. Mislim da cijeli sustav domovinske sigurnosti pokazuje zavidnu razinu koordinacije, rekao je premijer Andrej Plenković.

Zahvalio je pilotima koji su u ovom trenutku u Turskoj u gašenju velikih požara. 

Galerija
Plenković u Divuljama, Foto: Izvor/Damir Galic, HDZ press
Plenković u Divuljama, Foto: Izvor/Damir Galic, HDZ pressPlenković u Divuljama, Foto: Izvor/Damir Galic, HDZ pressPlenković u Divuljama, Foto: Izvor/Damir Galic, HDZ pressPlenković u Divuljama, Foto: Izvor/Damir Galic, HDZ press

Kometirao je i izbor za predsjednika Vrhovnog suda, kao i to da će predsjednik Zoran Milanović za tu dužnost ovaj put predložiti Radovana Dobronića koji se javio na javni natječaj.

- Naša je pozicija bila poštovati proceduru, a prethodna kandidatura nije uspjela jer je kandidatkinja bila kandidirana mimo procedure. Tu nije bilo difamiranja niti ponižavanja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Radovana Dobronića, ni protiv njega nemam apriori unaprijed ništa. Vidjet ćemo kakav će biti njegov program, što će o njemu kazati nadležni saborski Odbor za pravosuđe i opća sjednica Vrhovnog suda, i nakon toga ćemo donositi odluke, rekao je Plenković u Divuljama.

- Na presici smo saznali tko je kandidat, dok još javni poziv traje. Vodite računa o toj metodologiji. Nemam ništa protiv Dobronića, dapače, to je briljantno: premijer porijeklom s Hvara, ministar zdravstva porijeklom s Hvara, pa ako bude i predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara, ja ću reći da je to super, bolje nego što bih ja sam izabrao - dodao je.

Osvrćući se na kritike predsjednika Zoran Milanović da je Ustavni sud stranački, Plenković je rekao da je Ustavni sud donosio odluke o Zakonu o sudovima na temelju zahtjeva podnositelja koji nije imao nikakve veze s HDZ-om.

- Nitko nije mijenjao Zakon o sudovima da bi pritiskao aktualnog predsjednika Republike. Ta teza je promašena i lako oboriva. Treba poštivati proceduru javnog poziva i nakon toga ćemo vidjeti što će biti, rekao je.

Za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kaže da je jedan ozbiljan i iskusan političar.

-  On je tek krenuo sa svojom dužnosti, vjerujem da će biti razuman i da će voditi računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. On je dobio i odličje Hrvatske. Od njega očekujem jedan agilan pristup na dobrobit svih, kao i da Hrvati budu u ravnopravnom položaju, ističe Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!