Plenković: U Ukrajini napadnuta demokracija i međunarodni pravni poredak

29.03.2023.

14:22

Autor: Hina/HRT

Summit demokracije, virtualni sastanak 120 država

Summit demokracije, virtualni sastanak 120 država

Foto: Twitter, Vlada RH / HRT

U Ukrajini su napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković i pozvao demokratski svjet da se ujedini protiv autoritarnog. Plenković je videovezom sudjelovao na Summitu demokracije, virtualnom sastanku 120 država koji je organizirao SAD.

- U Ukrajini su napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu. Hrvatska stoji iza ukrajinskog vodstva i naroda jer oni ne samo da brane vrijednosti slobode, demokracije i mira u svojoj zemlji, nego brane cijeli demokratski svijet. Važno je da se mi kao demokracije držimo zajedno i u globalnom kontekstu svijeta koji je podijeljen na demokratski i autoritarni jačamo naše saveze, ističemo naše vrijednosti i budemo kao vlade odgovorni u teškim vremenima, izjavio je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska, koja je sama bila žrtva agresije 1990-tih, zato od početka ruske invazije prije više od godinu dana jasna u iskazivanju solidarnosti s Ukraijnom i osudi Rusije kao agresora. Podsjetivši da je Hrvatska ove godine postala dio eurozone i šengenskog područja, Plenković je rekao da je to dokaz da demokracija građanima donosi gospodarski rast i napredak.

'Nikoga ne ostaviti na cjedilu'


Očuvanje društvene kohezije označio je glavnim ciljem svoje vlade u posljednje tri godine kada je cijeli svijet pogodila pandemija covida-19 te energetska, prehrambena i ekonomska kriza kao posljedica rata u Ukrajini - "Osobito je važno da vlade u teškim trenucima kroz intervencionističku politiku sačuvaju društveno tkivo i da nikoga ne ostave na cjedilu. Također je istaknuo da je vlada nastojala očuvati građanska prava i slobode na najvećoj mogućoj razini dok je morala uvoditi ograničenja zbog zdravstvenih razloga.


U događaju, koji je počeo u srijedu, sudjeluju predstavnici 120 zemalja, organizacija civilnog društva i tehnoloških kompanija, a uključit će i strateški važne nacije čije su skupine za ljudska prava izrazile zabrinutost u pogledu stanja demokracije, poput Indije, Poljske i Izraela. Prvi je samit održan virtualno zbog covida-19, a drugi je odgođen za nekoliko mjeseci i sada je također uglavnom online.


Skup zajednički organiziraju Sjedinjene Države, Kostarika, Zambija, Nizozemska i Južna Koreja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!