Šef Wagnera priznao da je bitka za Bahmut naštetila njegovim snagama

29.03.2023.

Zadnja izmjena 21:55

Autor: Željko Raić/Dnevnik/P.F/M.M./Hina/HRT

Britanska vojna obavještajna služba objavila je da su ukrajinske snage uspjele potisnuti Ruse s jedne od glavnih opskrbnih linija prema Bahmutu. Istodobno šef ruske plaćeničke skupine Wagner priznao je da su u borbama za taj grad naneseni teški gubici njegovim snagama, ali i ukrajinskoj strani. 

Bahmut, grad na istoku Ukrajine koji je mjesecima meta ruske ofenzive, i dalje je poprište intenzivnih sukoba i uništavanja u vjerojatno najduljim i najkrvavijim borbama od početka rata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu da posjeti Ukrajinu, spremni su razgovarati o kineskom planu od 12 točaka za "političko rješenje ukrajinske krize".

Ukrajina pokušava na sve načine doći do mira i oslobođenja zemlje, dok Rusija ne pristaje ni na što drugo osim ratnog rješenja i prihvaćanja trenutačnog stanja. U tom kontekstu, poručuje predsjednik Zelenski, njegova zemlja jednostavno nema izbora pa mora pobijediti u borbi za Bahmut.

Za to vrijeme Rusija nastavlja s napadima na Ukrajinu, ali isto tako i pokazuje oružje koje bi trebalo biti presudno u ovoj specijalnoj operaciji. Počele su vježbe s interkontinentalnim balističkim raketnim sustavom Yars. Predsjednik Vladimir Putin prije je poručio da će taj raketni sustav biti jedno od ruskog "nepobjedivog oružja" i oslonac zemaljske komponente nuklearnog arsenala.

Rusija, dakle, ne odustaje od provedbe ratnog rješenja, no kako poručuju iz Kremlja, njezini ciljevi mogu se ostvariti na brojne načine: diplomatskim, političkim pa i hibridnim djelovanjem.

No činjenice su drugačije - Rusija, naime, nije uspjela u svojim naporima za "informatičko uništenje" Ukrajine. Čini se, zaključuju stručnjaci za informatičko ratovanje, da Moskva jednostavno nema sposobnosti kada je riječ o vođenju kibernetičkog rata protiv Kijeva.

Banožić: Helikopteri iz Hrvatske "uskoro" u Ukrajini

Putin: Kratkoročno moguće negativne posljedice sankcija na ekonomiju

Šef Wagnera priznao da je bitka za Bahmut naštetila njegovim snagama

Plenković na virtualnom sastanku 120 država

Ukrajina napala grad pod ruskom kontrolom daleko od bojišnice

Švedska prosvjedna nota ruskom veleposlaniku

Rusija nije uspjela u informatičkom ratu u Ukrajini

Ukrajina: Bahmut i Avdiivka i dalje u fokusu ruskih napada

Zelenski pozvao Xija Jinpinga da posjeti Ukrajinu

Rusija započinje vježbe s raketnim sustavom Yars

Biden zabrinut mogućnošću da Rusija pošalje Bjelorusiji taktičko nuklearno oružje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!