Plenković u Zatonu: Nema stradalih u požaru, sve raspoložive snage su na terenu

13.07.2022.

21:22

Autor: HRT/V.G.

Plenković i Banožić

Plenković i Banožić

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je večeras u Zatonu da je upoznat s razmjerima štete od požara koji je u srijedu zahvatio područje šibenskog Zatona i Rasline, da je uništeno 20-ak kuća, no da nema stradalih i ozlijeđenih te je zahvalio svima koji ulažu nadljudske napore u obrani od toga velikog požara.

Došli smo podržati vatrogasce, policajce i vojnike kojih pristiže još i bit će ih 80-ak do jutra, rekao je Plenković u izjavi novinarima dodavši da su vremenski uvjeti izrazito loši, da je suša i da se stoga požar brzo širio i zbog vjetra. Istaknuo je da su sve raspoložive snage na terenu.

Aktivni su bili i protupožarni zrakoplovi kanaderi uz sva ostala vozila i aktivnost vatrogasaca kojima zahvaljujemo na angažmanu, kao i domaćem stanovništvu koje je branilo svoje kuće. To je bio zajednički napor, ovo je jedan od velikih požara i u posljednjih šest godina, nismo imali situaciju da je izgorjelo toliko kuća kao u Zatonu i Raslini, rekao je Plenković u Zatonu.

Sve snage Šibensko-kninske županije, iz Splitsko-dalmatinske županije, državne interventne postrojbe koje će doći iz Ličko-senjske županije, u pripravnosti su Primorsko-goranska, Karlovačka i vidi se jedan cjeloviti napor i zahvaljujem, prema informacijama koje sam dobio od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je danas iz Divulja iz operativnog sjedišta pratio sve aktivnosti i koordinirao, svima koji ulažu nadljudske napore u obrani Zatona i Rasline, da se ograniči razmjer štete ovoga velikog požara, dodao je.

- Učinit će se sve da se požar lokalizira koliko je to moguće u ovakvim vremenskim uvjetima, istaknuo je premijer.

Odgovarajući na novinarski upit, Plenković je rekao kako su vatrogasni zapovjednici postavili protupožarne snage da štite pravac prema Vodicama i od Rasline prema Šibeniku i oni će noćas dežurati i nastojati da se taj požar ne proširi.

Vezano uz nedostatak sezonskih vatrogasaca zbog niskih naknada, Plenković je rekao da su dobili uvjeravanja vatrogasnih zapovjednika da je osiguran dovoljan broj ljudi, da se napravi rotacija i odmore vatrogasci koji su danas gasili požar i da će se nadopunjavati drugim postrojbama i omogućiti da se požar lokalizira

Ove godine je velika potražnja da se ljudi aktiviraju u turizmu pa se to osjeti u vatrogastvu, međutim s obzirom na pripremu protupožarnu sezonu i koordinaciju u okviru sustava domovinske sigurnosti i dolaska vatrogasaca s kontinenta na obalu, prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića imaju dovoljno postrojbi.

Premijer je također rekao da su na požarištu bila tri Canadaira koji su radili non-stop dokle god su mogli tijekom dana, jer ne mogu letjeti noću. Hrvatska ima šest Canadaira, četiri operativna, dva su na remontu i sve što može će funkcionirati ovoga ljeta, pilota ima dovoljno, napravili smo iskorak, ministar obrane Mario Banožić vodi računa o njihovim naknadama, dnevnicama i svemu što je potrebno. Oni ulažu nadljudske napore i odajem im veliko priznanje za sve što rade godinama, poručio je premijer.

Podsjetio je da su nakon 2017. podignuti kapaciteti svih postrojbi, međusobnu umreženost, lanac zapovijedanja i brzina djelovanja i cijela Hrvatska je pokrivena. Nažalost, ne možemo utjecati na dinamiku klimatskih promjena, velike su vrućine i žega i povećan rizik kad se u takvim okolnostima dogode požari uz vjetar i tu ljudski faktor ima određene limite, naglasio je premijer.

Sušna je godina, bio sam u Divuljama prije četiri tjedna i već smo tada konstatirali i jasno upozorili da smo imali više požara i opožarenih površina nego prije i ova godina nije laka, rekao je dodavši kako se nada da neće trebati dodatna (inozemna) pomoć.

U Zatonu su stigli i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, kninsko-šibenski župan Marko Jelić i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.


Galerija
Više od 200 vatrogasaca gasi požar kod Zatona, Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Požar kod Zatona, Foto: HTV/HRTPožar kod Zatona, Foto: HTV/HRTPožar kod Zatona, Foto: HTV/HRTPožar kod Zatona, Foto: HTV/HRTPožar kod Zatona, Foto: Hrvoje Jelavic /Pixsell

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić izvijestio ih je o trenutnoj situaciji na terenu.

- Kompletno područje nema struje, ima kuća koje su skroz izgorene, rekao je Dukić i ponovio da je riječ o najmanje 20-ak izgorenih kuća.

- Izgorenih kuća ima i u Zatonu i u susjednoj Raslini, rekao je i dodao da kanaderi neko vrijeme nisu mogli ni letjeti zbog požarne oluje i turbulencija.

- Ono što je najbitnije je da su svi živi i zdravi, istaknuo je Dukić.

Požar gasi stotinjak vatrogasaca, u pomoć su došle snage iz susjednih županija, a mobilizirana je i vojska. Nekoliko kuća i vozila je izgorjelo, dio stanovništva je napustilo Zaton i Raslinu, a tijekom cijelog dana jaki vjetar vatrogascima i zračnim snagama otežavao je gašenje.Vatra se spustila i do rijeke Krke i ceste prema Zatonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!