11:11 / 05.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Plenković uzvratio na Bernardićev istup 'Hrvatska u rukama mafije'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Saboru je u izjavi novinarima ustvrdio da je Hrvatska u rukama mafije.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Saboru je u izjavi novinarima ustvrdio da je Hrvatska u rukama mafije.

Nakon tajanstvenog nestanka papira iz DORH-a mislim da je svima jasno da je Hrvatska u rukama mafije koja svjesno prikriva papire. Sasvim je jasno da pipci te hobotnice idu do vrha HDZ-a, kazao je Bernardić.

Postavio je pitanje je li naš narod i naša zemlja spremna obračunati se s kriminalom i korupcijom, te pozvao građane da se usprotive kriminalu i korupciju koji izjedaju naše društvo.  Dok se mali obrtnici kažnjavaju za najsitniji prekršaj i plaćaju velike kazne, naše krupne ribe u Hrvatskoj su na slobodi, a iz DORH-a nestaju papiri, istaknuo je.

Danas je potpuno jasno zašto je Plenković uklonio glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji i danas, kao i njegova obitelj, hodaju s tri tjelohranitelja, ocijenio je, dodavši da im Plenković nije dao nijedan razlog zašto se mora ukloniti Cvitan koji je započeo brojne istrage i bio stalno pod prijetnjama.

S druge strane, Hrvatska je sada, nažalost, talac jedne mafije čiji pipci organiziranog kriminala idu do samih vrhova ove vlasti, odnosno, HDZ-a. To je stanje nedopustivo i neizdrživo, poručio je čelnik SDP-a.

Bernardić je kazao da se postavlja pitanje mogu li policija i DORH, ovakvi kakvi jesu, sustav koji je razbijen, građane efikasno štititi od kriminala i korupcije, što je glavni problem.

Na pitanje bi li glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić trebao podnijeti ostavku zbog skandala, Bernardić je rekao da je na njemu ta odgovornost.
No, ono što očekujemo je izvješće glavnog državnog odvjetnika u Saboru. Nemoguće je da u 'aferi Borg' nisu ispitani ključni sudionici tajnih sastanaka u Vladi oko procesa u Agrokoru, pa i ministra Zdravka Marića za kojega je objavljeno da je sudjelovao na tajnim sastancima. Nemoguće je da se pokušava zataškati afera. Gdje je DORH, gdje je Jelenić i zašto institucije ne funkcioniraju?, zapitao je Bernardić.


Plenković: Neka naprije rješava pitanja u svojoj kući 

Na zamolbu novinara da komentira Bernardićeve izjave Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade RH, kazao je da je riječ o paušalnim izjavama jednog slabog čelnika SDP-a, stranke koja je 12 posto iza HDZ-a, stranke koja gubi i saborske zastupnike, koja očito ima velike podjele u svojim redovima.

Neka prvo rješava pitanja u svojoj kući, a ja kao predsjednik Vlade i HDZ-a sam čvrsto odlučan u tome da razriješim sve moguće afere, raščistim i rasvijetlim sve do kraja jer samo na taj način možemo jačati jednu od temeljnih ideja programa Vlade i naše stranke, a to je pitanje vladavine prava, pravne sigurnosti i funkcioniranja pravne države. Na tome moramo raditi jer je to ono što hrvatski građani očekuju i tu svi nadležni moraju do kraja raditi u skladu s onim što im zakon dopušta, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!