Plenković: Važno je da nadležna tijela naprave kontrolu dokumentacije

18.02.2023.

19:08

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković komentirao je u Münchenu novi moment u istrazi vezanoj za osmero Hrvata koji u Zambiji čekaju novo suđenje. Naime, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom ministarstvu za obitelj i djecu rekao je jučer da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz Demokratske Republike Kongo još od 2017., kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Slučaj je komentirao i čelni čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.


- Mi smo, naravno, kazali da je jako važno da nadležna tijela, a to su prije svega sudovi i odgovarajući resori, naprave kontrole cijele te dokumentacije koja je došla u tim različitim procesima. Dakle, to su stvari koje su se odvijale, između ostaloga, i pred hrvatskim sudovima pa će oni, vjerujem, pogledati o kakvim je dokumentima riječ, ali pitanje je to što je rekao njihov ministar. To nama nije nepoznato, to je informacija koja zadnjih nekoliko tjedana postoji i mi smo toga svjesni, ali drugo je jesu li, neovisno o toj odluci, donošene neke druge odluke na razini administracije pa i sudova u DR Kongu i temeljem toga su se procesi vodili. To je nešto što će se ispitivati u kasnijim fazama, rekao je Plenković.

Slučaj je, na traženje novinara, komentirao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

- Ne, SOA nije izravno uključena. SOA, ako se mogu tako izraziti, je samo rubno uključena u smislu da može pružiti u određenim slučajevima podršku ili ministarstvu vanjskih poslova ili Ministarstvu pravosuđa ili MUP-u, ali konkretno nismo poduzeli posebne mjere. Koliko razumijem tri su ministarstva uključena u slučaj, to bi trebalo biti dovoljno, ali ako bude potrebno služba može biti angažirana, rekao je Markić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!