Plenković vjeruje da će nova slovenska vlada podržati ulazak RH u Schengen i eurozonu

26.04.2022.

19:32

Autor: Hina/HRT/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković smatra kako se pitanje razgraničenja između Hrvatske i Slovenije treba rješavati odvojeno od pitanja hrvatskog članstva u šengenskom prostoru i eurozoni te vjeruje da će Zagreb u tome imati podršku nove slovenske vlade. 

Budući slovenski premijer Robert Golob u utorak je rekao da njegova vlada neće raditi kao ona prošla u odnosu na Hrvatsku, da će tražiti širi konsenzus u parlamentu i budućoj koaliciji, no i da arbitražni sporazum, koji Hrvatska smatra kompromitiranim, i dalje ostaje čvrsto sidro od kojega ne odustaje".

Plenković je u utorak rekao da ne bi još donosio zaključke na temelju Golobovih riječi te da ne vidi razlog da se već raspravlja o mogućoj blokadi Slovenije na hrvatsko članstvo u eurozoni i šengenskom prostoru.

Ovo je godina isporuke i za Schengen i eurozonu, to su naši ciljevi, naše ambicije, naša zadaća. Mi činimo sve da to ostvarimo, vjerujem uz potporu Slovenije, kazao je hrvatski premijer, naglasivši kako ti politički ciljevi moraju biti odvojeni od pitanja razgraničenja.

Za odnose Hrvatske i Slovenije naglasio je da su proteklih godina postali izvanredni te da su on i bivši premijer Janez Janša nastojali promijeniti ozračje.

Hrvatski premijer podsjetio je i da je Slovenija tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a kao jedan od svojih najvećih uspjeha izdvojila potvrdu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije za članstvo u šengenskom prostoru.

Slovenija je bila naš saveznik, prijatelj, partner i zagovaratelj našeg članstva i u Schengenu, i u eurozoni i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

I ne vidim zašto bi se mi ovdje bavili tom temom kao da već imamo neku novu okolnost, neki novi problem. Ja za to ne znam niti se želim dovoditi u situaciju da dovodim u pitanje odnose dviju zemalja, zaključio je Plenković.


Plenković: Neka Milanović sam blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako je frajer

Predsjednik Zoran Milanović može sam na sastanku NATO-a blokirati zeleno svjetlo za ulazak Švedske i Finske u taj savez ako je frajer, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

Milanović je ranije u utorak kazao kako Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra vrlo opasnom avanturom.

Neka on odmah blokira, kao netko tko sjedi na NATO samitima, zašto pušta Sabor da to učini kad je frajer, rekao je Plenković dodavši kako bi Milanović propustio tu temu na sastanku na vrhu u Madridu, a potom to tražio od parlamenta.

Plenković je za Milanovića rekao da su mu prava Hrvata u susjednoj državi novootkrivena tema jer je riječ o političaru koji je svim srcem odlazio agitirati na predizbornim skupovima Željka Komšića, a dok je bio premijer pitanje BiH nije nikad nije bila tema na Europskom vijeću.

Od nekoga tko se uopće nije brinuo o toj temi postao je veliki zagovornik prava Hrvata, za razliku od nas koji tu temu kontinuirano držimo na dnevnom redu, rekao je premijer.

Plenković je naglasio da je vlada učinila sve za promjenu izbornog zakona, na najbolji mogući način , bez da se antagoniziraju oni s kojima se treba postići dogovor, dodavši da je Hrvatskoj u interesu da Hrvati opstanu u BiH te da obnove savezništvo, partnerstvo i povjerenje s Bošnjacima.

U ovom trenutku mi se čini da bošnjačke političke stranke svjesno nisu htjele postići dogovor, a bile su jako blizu tome, i u Neumu i Sarajevu napravljeni su veliki napori, rekao je Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!