Plenković: Voditi politiku smirivanja prema Rusiji nije interes Hrvatske

30.06.2023.

14:49

Autor: B.A./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da vođenje politike appeasementa (smirivanje ili primirivanje) prema Rusiji nije nacionalni interes Hrvatske, kako nema dileme da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva, te da će Hrvatska nastaviti davati vojnu pomoć Ukrajini.

Plenković je u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku Europskoga vijeća, odgovarao na pitanja novinara, od kojih je jedan ustvrdio da Hrvatska s jednog summita na drugi ide sa shizofrenom porukom u pogledu rata u Ukrajini, osvrćući se na skori odlazak predsjednika Zorana Milanovića na summit NATO-a sa stajalištem drukčijim od Vladina.


- Što se tiče nadležnosti za davanje vojne pomoći, one su u isključivoj nadležnosti Vlade RH i mi to radimo kontinuirano i činit ćemo to i dalje. Dali smo veliku pomoć, potpuno uvjereni da pomažemo žrtvu, a da smo i politički pridruživši se nizu paketa sankcija osudili agresora, a to je Rusija, rekao je Plenković.


- Za hrvatsku vladu, a ja vjerujem i za sve u Hrvatskoj, nema nikakvih dilema - Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva, dodao je premijer.


Rekao je i da voditi politiku appeasementa (engleski: smirivanje, primirivanje) prema Rusiji nije nacionalni interes Hrvatske.


- Niti će moja Vlada ikada voditi. Imaju li neki drugi akteri neke druge stavove, to je moguće, slušali smo ih, čuli smo ih, nagledali smo se toga, osuđujemo ih, ne slažemo se s njima, rekao je Plenković.


Rekao je da nema potrebe novog izglasavanja odluke o obuci ukrajinskih vojnika, nakon što je odluka pala u Saboru u prosincu.


- Nema nikakve potrebe, mi našu potporu Ukrajincima dajemo. Ukrajinski ranjenici su u Hrvatskoj, ukrajinske izbjeglice su u Hrvatskoj, ukrajinska djeca su u Hrvatskoj, pomogli smo i vojno, i politički, diplomatski, ekonomski, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!