16:56 / 16.10.2018.

Autor: HRT

Plenković: Za probleme Hrvata u BiH Macron ima razumijevanje

-

-

Foto: - / -

U izjavi hrvatskim novinarima premijer Plenković je rekao kako su razgovarali o bilateralnim pitanjima, ali i onima koji muče cijelu Europu - poput Brexita i migrantske krize.
Drugog dana posjeta Francuskoj premijer Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Emmanuelom Macronom. U izjavi hrvatskim novinarima premijer Plenković je rekao kako su razgovarali o bilateralnim pitanjima, ali i onima koji muče cijelu Europu - poput Brexita i migrantske krize.

Macron: Imamo iste interese, ali sport nas stavlja na suprotne strane



Prošli smo bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, investicijama, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva. Usuglasili smo stavove o brojnim međunarodnim pitanjima i pitanjima koji se tiču jugoistoka Europe, rekao je premijer.

Istaknuo je da je dobro što je Macron najavio posjet 2019. godine. "To će biti pravi bilateralni posjet francuskog predsjednika kojeg nije bilo od 2000. godine i dodatno će doprinijeti jačanju odnosa Hrvatske i Francuske."

Premijer je rekao kako je francuskom predsjedniku pojasnio što se dogodilo na općim izborima u Bosni i Hercegovini. "Naravno da je za nas to tema koja najviše zabrinjava - izbor hrvatskog člana Predsjedništva koji je Hrvat ali izabran glasovima Bošnjaka. Smatramo da je to izigravanje temeljnih slova i duha Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje dogovoreno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućavao legitiman izbor članova Predsjedništva," rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako su razgovarali o temama vezanima za Europsko vijeće, Brexit, eurozoni i o našim pripremama za Schengen. "Razgovarali smo o pitanjima sigurnosti migracija i svim drugim temama u regiji. Razvili smo naš kontinuirani dijalog koji je sad pun povjerenja."

Na pitanje ima li potporu Macrona za rješavanje problema u BiH, premijer je rekao kako je Macron razumio da je ovo ozbiljan problem s kojim se treba pozabaviti ne samo Hrvatska, BiH već i šira međunarodna zajednica. Na opetovano pitanje novinara ima li potporu, premijer je odgovorio: "Razumijevanje da."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!