12:49 / 08.07.2021.

Autor: B.A./HRT

Plenković: Imamo porast cijepljenih, očito smo potaknuli građane

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade još jednom poručio kako je cijepljenje jedini pravi način za zaštitu od COVID-a i za oslobađanje od svih restriktivnih mjera.

- Zabilježili smo nakon nekoliko dana s jučerašnjim danom određeni porast cijepljenih prvom dozom, što je dobro. Očito da su ove naše teme od prošle sjednice Vlade potaknule određeni broj naših sugrađana na cijepljenje, rekao je Plenković na početku sjednice.


Rekao je da je odabir pred nama vrlo jednostavan - ili biramo zdravlje i put prema kolektivnom imunitetu, ukidanju ograničenja, dobroj turističkoj sezoni, gospodarskoj stabilnosti, ili put prema neizvjesnosti, ranom kraju sezone, daljnjim hospitalizacijama, zarazama i dodatnom broju preminulih.


- Cijepljenje je stoga po nama odabir razuma, poručio je premijer.


Naglasio je da baš svatko tko se želi cijepiti to može učiniti odmah. Podsjetio je i na pojavu znatno zaraznijeg delta-soja.


- Mi ne možemo ovakvu situaciju gledati isključivo iz pojedinačne, pa ponekad malo i sebične perspektive, nego moramo shvatiti da je ovo kolektivni, društveni napor, napor cijeloga naroda, svih građana, cijele nacije, rekao je Plenković.

- Ne može nitko danas u Hrvatskoj kazati da nije svjestan pandemije koja je pogodila svijet i traje godinu i pol dana, dodao je.

"Zločini iz mržnje nedopustivi u modernoj Hrvatskoj"

Plenković je u uvodnom obraćanju ponovno osudio napade nakon Povorke ponosa u Zagrebu u subotu. Napade na pripadnike LGBT zajednice nazvao je zločinima iz mržnje nedopustivima u modernoj Hrvatskoj.


- Ovakve situacije zaslužuju osudu. Radili smo, radimo i radit ćemo na tome da klima tolerancije i dijaloga bude na puno višoj razini nego ranije. Pripadnici bilo kojih manjina, bilo da su to nacionalne ili seksualne manjine, u našem se društvu trebaju osjećati sigurno i slobodno, rekao je Plenković.


Dodao je da neki političari još uvijek ne shvaćaju da manjinska prava nisu privilegija, nego jamstvo ravnopravnosti i jednakosti.

- Podsjećam da su u RH prava manjina i ustavna i zakonska kategorija i inzistiram na tezi da se ona ne toleriraju, već se poštuju, poručio je Plenković, izrazivši uvjerenost da je većina hrvatskih građana uključiva i empatična.

Plenković je osudio i mržnju upućenu prema nekim saborskim zastupnicima.

O genocidu u Srebrenici


U nedjelju će biti obilježena obljetnica genocida u Srebrenici. Plenković je izrazio duboko poštovanje obiteljima žrtava.


- U Srebrenici je pred očima Europe i međunarodne zajednice izvršen genocid nad više od 8000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila, rekao je Plenković, podsjetivši da su glavni začetnici tog genocida Ratko Mladić i Radovan Karadžić osuđeni kao ratni zločinci.


- Ti su zločini poraz ljudskosti, a istina o njima je povijesna činjenica koja se ne može i ne smije prikrivati ili negirati, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!