Beroš o obveznom cijepljenju i zakonu

08.07.2021.

12:02

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak kako Vlada prelazi na novi pristup u kampanji vezano za cijepljenje, a to su između ostalog obvezna predavanja i edukacija za sve osobe u zdravstvenom sustavu.

Predavatelji će biti stručnjaci koji će prezentirati nove spoznaje i odgovarati na sva pitanja i riješiti eventualne nedoumice onih koji se ne žele cijepiti. Istaknuo je i da će predavanja biti obavezna jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu.


Ovakav će pristup, rekao je, sugerirati i ostalim resorima.


Beroš je dodao i da procijepljenost među zdravstvenim djelatnicima raste.


- Ona je u ovom trenutku s jednom dozom 81,2 posto, a s dvije 71,9 posto, rekao je.

Produžit će trajanje COVID potvrda na 10 mjeseci, umjesto dosadašnjih šest

Istaknuo je i da u Ministarstvu zdravstva poduzimaju mjere kako bi se organizirao rad prema epidemiološkim okvirima.

- U komunikaciji smo s ministarstvom pravosuđa i epidemiolozima kako bi stvorili preduvjete za višu sigurnosnu razinu rada naših djelatnika, stranaka i poslovnih suradnika. Vjerujem da će ministarstvo zdravstva biti prvo ispred Vlade RH, koje će od svih zaposlenika i posjetitelja zatražiti jednu od potvrda - o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Dodao je i da će za one koji iz nekog razloga to nemaju, biti organizirano antigensko testiranje pri ulasku u zgradu, a trošak testiranja snosit će Ministarstvo zdravstva. 

- U ovom trenutku ne želimo nametnuti novi namet našim sugrađanima. Za početak će biti tako, a kasnije ćemo vidjeti, istaknuo je.

Na pitanje ima li podatak koliko je zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepljeno, rekao je da podatak ima, ali da ga ne može komunicirati.


- Nisam zadovoljan i zato je ovo jedan od sljedećih koraka kojim ćemo nastojati osigurati sigurne uvjete rada svih djelatnika, rekao je Beroš, ipak dodavši kako su ispod 35 posto. 

Dodao je i da će se produžiti trajanje COVID potvrda na 10 mjeseci, umjesto dosadašnjih šest.

Naručeno je preko 18 milijuna doza cjepiva do kraja 2023. godine, poručio je.

Dodao je da nema bojazni da cjepivo propadne, ali ako se nastavi loš trend cijepljenje - onda i to dolazi u obzir. 

"Oni koji se nisu cijepili moraju preuzeti dio odgovornosti"

Na pitanje smatra li se odgovornim Beroš je rekao da prihvaća svoju odgovornost, ali i da svi oni koji se nisu cijepili moraju preuzeti dio odgovornosti.

- Ja sam odgovoran za sve što je događa u zdravstvenom sustavu. Vlada je nabavila dovoljnu količinu cjepiva koje je besplatno. Osigurali smo dovoljnu količinu liječnika i cijepnih mjesta, promidžbenim aktivnostima djelovali smo na ljude. Prihvaćam svoju odgovornost, ali i svi oni koji se nisu cijepili moraju preuzeti dio odgovornosti jer ne štite svoje zdravlje, mogu završiti u bolnici pa će država snositi troškove liječenja, ne čuvaju zdravlje bližnjih, ne pridonose općem cilju procijepljenosti, prolongiraju na staro normalno, doprinose mogućem nastanku četvrtog vala i produljenju gospodarske krize, rekao je Beroš.

Na upit razmišlja li se da oni koji se ne cijepe, a razbole se, sami snose troškove liječenja, odgovorio je kako se u EU-u već razmišljalo o tome, ali u Hrvatskoj za sada ne jer je to širi problem, navevši primjer pušenja.

Ministar je dodao i kako u ovom trenutku ne razmišljaju o uvođenju obaveznog cijepljenja, iako je priprema zakona spremna. 

- Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, samo treba dodati novi članak koji se odnosi na novu bolest uz već postojećih 11, zaključio je ministar Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!