14:13 / 22.09.2021.

Autor: HRT/J.L.

Plenković: Žrtve nisu i neće biti same

Komemoracija na Općinskom sudu u Zagrebu

Komemoracija na Općinskom sudu u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na težak zločin koji se dogodio 1999. kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu muškarac ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Na Općinskom sudu u Zagrebu održana je komemoracija u spomen na Ljiljanu Hvalec, Hajru Prohić i Gordanu Oraškić. 


Premijer Andrej Plenković rekao je na komemoraciji da je ostao bolan ožiljak najbrutalnijeg primjera koji se odnosi na nasilje nad ženama u našem društvu.

- Na konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" posvećenoj borbi protiv ovog negativnog društvenog fenomena nastojali smo u partnerstvu nevladinih udruga, svih segmenata državnih institucija, ali i uz puno razumijevanje sudbene vlasti o nužnom zajedničkom i snažnom djelovanju kako bi se suzbilo nasilje nad ženama, rekao je.

- Žrtvu može najbolje razumijeti samo onaj tko je prati, od događaja nasilja, do izlaska iz te spirale u koju žrtve upadaju. Stoga smo u partnerstvu s udrugama civilnog društva omogućili bolju suradnju svih točaka sustava u pooštravanju materijalnih odredbi Kaznenog zakona, procesnih odredbi procesnog zakona do potvrđivanja međunarodnih ugovora, kao što je Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, podsjetio je.

Ponovio je da je i pandemija je utjecala na porast nasilja te da je manje prekršajnih, a više kaznenih prijava.

- Sankcije za kaznena djela nasilja nad ženama znatno su više i strože. To je poruka prema nasilnicima i prema žrtvama da nisu i neće biti same. Ovaj dan treba biti podsjetnik za sve da o ovom fenomenu ne šutimo i na njega reagiramo, a da svim mjerama spriječimo nasilje i zaštitimo žrtve, kazao je.

-Ovi su trenuci za mene strašno emotivni, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Europske udruge sudaca.

Kazao je da je dobro da se ovaj dan obilježava kao dan borbe protiv nasilja nad ženama i da smo stalno svjesni tog problema koji je sve veći.

Poručio je, među ostalim, da suci i sudstvo u cjelini moraju učiniti više kako bi spriječili tu pošast.

- Čuvajući uspomenu na Ljiljanu Hvalec, Hajru Prohić i Gordanu Oraškić, koje su stradale nastojeći štiteći žrtvu i kazniti zlostavljača, moramo se najsnažnije založiti protiv svakog oblika nasilja. U toj borbi moramo biti odlučniji, u sankcioniranju stroži, u prevenciji učinkovitiji. Stoga ćemo nastaviti graditi sustav za zaštitu prava žrtava i borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz zakonodavnu zaštitu, jačanje kapaciteta sudova osnivanjem obiteljskih i odjela za podršku žrtvama, kao i povećanjem sigurnosti na pravosudnim tijelima, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!