14:42 / 22.09.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Prošle godine ubijeno 19 žena, žrtava rodno uvjetovanog nasilja

Prošle godine ubijeno 19 žena

Prošle godine ubijeno 19 žena

Foto: Frame studio / SHUTTERSTOCK

Unatoč svim naporima Vlade u suzbijanju nasilja na ženama, prošle je godine ubijeno 19, a u prvih osam mjeseci ove godine osam žena, istaknuto je na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji.


Prošle je godine prijavljeno 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, a u najvećem su riziku žene od 45 do 55 godina, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" posvećenoj prevenciji i edukaciji za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja.

Božinović: 91,5 % policijskih službenika završilo stručnu edukaciju

Prošlu godinu usporedio je s 2015., kada je prijavljeno samo 145 kaznenih djela nasilja u obitelji. Istaknuo je da ti brojevi ne znače eskalaciju, već veću osviještenost i broj prijava.

- Policija je prva instanca u kontaktu sa žrtvom nasilja, a 91,5 % policijskih službenika završilo je stručnu edukaciju za postupanja u predmetima nasilja nad ženama i u obitelji, rekao je Božinović.

Poručio je da će se dodatna energija fokusirati na virtualno zlostavljanje, govor mržnje i online nasilje, protiv svih oblika diskriminacije, seksualnog nasilja te trgovanja ženama i djecom.

Na službenoj stranici MUP-a omogućena je jednostavna online prijava sumnje na nasilje ili zlostavljanje putem aplikacije Red Button. Lani su zaprimili 515 prijava, a ove godine do sada 353 prijave.

Kao važan pozitivan iskorak prvi je put uveden pristup usmjerenosti na žrtvu, na što je prethodnih godina apelirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Po policijskoj statistici, nasilje u obitelji najčešće se događa sredinom tjedna, u srijedu, a po obrazovnom statusu počinitelja 61,64 % ih ima završenu srednju školu, njih 21,92 % osnovnu školu, a 16,41  % počinitelja visoko je obrazovano.

Prema pokazateljima u prvih osam mjeseci ove godine uočeno je smanjenje ukupnog broja slučajeva nasilja u obitelji za 16,7 % u odnosu na isto razdoblje lani, no istodobno je povećan broj kaznenih djela iz područja nasilja u obitelji za 14,7 % u odnosu na prethodnu godinu.

Božinović je to pripisao naporima u nadzoru žrtava na terenu, što je dovelo do povećanja kaznenopravne zaštite u odnosu na prekršajno pravnu zaštitu žrtava nasilja u obitelji i nad bliskim osobama.

Malenica najavio osnivanje 15 obiteljskih odjela na općinskim sudovima

Recentna istraživanja pokazuju da porast nasilja nije specifičan samo za Hrvatsku, već je posljedica pandemije i novih društvenih aspekata, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Za iduću godinu najavio je osnivanje 15 obiteljskih odjela na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova i skori završetak Očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja.

Osnivanjem obiteljskih odjela suci će se specijalizirati za tu vrstu predmeta, a u suradnji s Pravosudnom akademijom razvit će se novi programi izobrazbe kako bi se suci više senzibilizirali za područje obiteljskog prava, odnosno nasilja u obitelji. Zaposlit će se dodatni stručni suradnici, poput psihologa i pedagoga, te će se osigurati veća zaštita žrtava i djece.

Očevidnik počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja povezat će sudove sa sustavom socijalne skrbi, a sadržavat će informacije o svim sudskim odlukama u takvim predmetima, odnosno o izrečenim mjerama, donesenim rješenjima i presudama.

Aladrović: Dužnost nam je ustati protiv nasilja

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović poručio je da sustav za borbu protiv nasilja postoji, samo ga treba ojačati.

- Dužnost nam je ustati protiv nasilja, šutnja potiče nasilje, poručio je i istaknuo besplatnu telefonsku liniju 116 006, gdje se od 0 do 24 sata može tražiti pomoć.

Upozorio je kako je pandemija dodatno ubrzala porast obiteljskog nasilja, no učinjeni su pomaci pa je danas u svakoj županiji otvoreno sklonište za žrtve i osnovani su županijski timovi podrške.

Na novinarski upit o nezadovoljstvu pojedinih korisnika socijalne skrbi, odgovorio je kako njegovo ministarstvo provjerava rad ustanova u svojoj nadležnosti te različitim oblicima upravnog ili inspekcijskog naroda kontrolira njihov rad.

- Nedavno smo imali situaciju koja je poprilično medijski aktivna, na temelju intervjua imali smo određene podatke koji impliciraju da se u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu nisu odvijale stvari sukladno procesima, procedurama i kako bi bilo zadovoljavajuće od nas kao ministarstva. Isti dan smo pokrenuli izvanredni upravni nadzor, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!