Pleština: Loša statistika preživljavanja oboljelih, jer se bolest kasno otkriva

17.04.2023.

19:42

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Dr. Stjepko Pleština

Dr. Stjepko Pleština

Foto: HTV / HRT

- Često govorimo o nužnosti primarne prevencije. Bolje je izbjeći nego li liječiti, rekao je u središnjem Dnevniku dr. Stjepko Pleština, govoreći o lošim statističkim pokazateljima vezano uz onkološke bolesnike.

Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka za razdoblje do 2025. u javnom je savjetovanju još dva dana.

Vrijedan je 8,5 milijardi eura i njime bi se trebala ostvariti poboljšanja u području zdravlja, smanjiti broj oboljelih i umrlih od raka te produljiti i povećati kvaliteta života oboljelih od raka.

- Ovo je definiranje onoga što bi trebalo učiniti u naredne tri godine. Planovi jesu ambiciozni, mislim da jesu ostvarivi, barem se tome nadam, rekao je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, dr. Stjepko Pleština.

Nažalost, Hrvatska statistički stoji loše po pitanju preživljavanja oboljelih od raka. Razlog je što se prekasno bolest otkriva pa se postavlja pitanje hoće li ovaj akcijski plan to promijeniti na bolje.

- Plan predviđa sudjelovanje svih nas. Često govorimo o nužnosti primarne prevencije, bolje je izbjeći nego li liječiti. Valja istaknuti važnost programa ranog otkrivanja, ako se želimo približiti zapadnoj Europi, dodaje dr. Pleština.

Dodaje da su rokovi vezani uz dostupnost sredstava stoga nas to tjera da se sve napravi u zadanim rokovima, dodaje, ističući da bi bilo tragično ovu priliku s dobivenim sredstvima, propustiti. 

Što se tiče opreme, tu bi trebalo biti poboljšanja. Ali je pitanje hoće li biti ljudi da rade s tom opremom.

- Od opreme posebno je naglašen manjak radijacijske opreme, to je u postupku nabavke, nadam se da će biti riješeno. Oprema da se i nije kvarila, nije adekvatna današnjem stupnju tehnološkog razvoja. Što se tiče ljudi, u ovom trenutku ih nemamo, nadam se da je to prepoznato i da ćemo naći specijaliste radijacijske onkologije, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!