20:11 / 21.05.2021.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/M.B./P.F./HRT

Ploviti se mora, cijepiti se mora

Sandra Lacković o cijepljenju pomoraca

Sandra Lacković o cijepljenju pomoraca

Foto: Dnevnik / HRT

Među prvima koji su tražili da im se omogući cijepljenje kako bi mogli nastaviti obavljati posao su pomorci. Prvo njihovo organizirano cijepljenje počelo je u Dubrovniku, javila je u Dnevniku HTV-a novinarka Sandra Lacković iz Dubrovnika.

Za cijepljenje u sportskoj dvorani u Gospinom polju prijavilo je 200-tinjak pomoraca, a organizirali su ga Sindikat pomoraca Hrvatske i Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

- Cijepljeni su cjepivom Johnson&Johnson jer je potrebna samo jedna doza, a nakon 14 dana od cijepljenja osoba može slobodno putovati. Cjepiva ima dovoljno za sve jer je nedavno održan sastanak HZJZ-a i predstavnika primorskih županija na kojem je dogovoreno da se tio tog cjepiva odvoji upravo za pomorce. Zavod za javno zdravstvo DNŽ-a tako će umjesto planiranih 200 doza tog cjepiva dobiti čak 600 doza. Svi zainteresirani se i dalje mogu javiti na poveznicu na stranici Sindikata pomoraca, javila je javila je Sandra Lacković iz Dubrovnika.

- Ovo je veliko olakšanje nakon što su pomorci mjesecima strepili hoće li poziv na brod doći prije nego što se uspiju cijepiti. Za pomorce, izgleda, vrijedi ona - ploviti se mora, cijepiti se mora, rekla je Lacković.


Romano Perić, voditelj Ureda SPH-a Dubrovnik i koordinator ITF-a za Hrvatsku, rekao je da će određeni poslodavci u pomorskoj industriji iznimno zahtijevati cijepljenje pomoraca kao uvjet za potpisivanje ugovora.

- Pomorci putuju na udaljene destinacije i to će im olakšati put, bez PCR testova i karantena. U konačnici, i pomorci sudjeluju u globalnoj borbi protiv pandemije, kako bi što prije iz nje izišli i osobno, jedini izlaz vidim u cijepljenju, smatra Perić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!