21:41 / 15.11.2019.

Autor: Nikolina Gerek/Ivona Ramadža Čolić/S.M./T.D./HRT/Hina

Počast Vukovaru odaje se diljem države

Šibenik, foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šibenik, foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počast Vukovaru, gradu heroju, ovih dana odaje se diljem države.
Počast Vukovaru, gradu heroju, ovih dana odaje se diljem države. 

U Šibeniku tinja plamen u stotinama lampiona. Dugačka će crvena linija biti i uz rub pločnika koji nosi ime grada heroja. Šibenik i Vukovar gradovi su prijatelji, a prijateljstvo su osnažili i posebnim sporazumom. 

U Rijeci je i 13. godinu za redom obilježena tragedija Vukovara mimohodom u petak navečer gradom te paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Program obilježavanja počeo je svjedočanstvima vukovarskih branitelja o ratnim događanjima u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji nakon čega su učenici i katolički skauti krenuli u mimohodu prema Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti.

S druge strane grada, iz Vukovarske ulice, krenuli su građani predvođeni članovima navijačke skupine Armada. Dvije brojne skupine, unatoč vjetrovitom i kišovitom vremenu, susrele su se na mostu.

Tu su upalili svijeće u sjećanje na poginule branitelje i druge žrtve Vukovara, a molitvu je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije Nikola Imbrišak. Članovi Armade upalili su i 28 baklji povodom 28. godišnjice okupacije Vukovara. Ranije je desetak vukovarskih branitelja, koji su stigli u Rijeku, položilo vijenac na spomeniku poginulim pripadnicima Armade na stadionu na Kantridi.

I u Zagrebu su večeras u nekim ulicama položeni brojni lampioni u sjećanje na žrtvu Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!