06:58 / 19.10.2020.

Autor: Vijesti/IMS/M.Š./HRT

Počelo cijepljenje; Soldo: Neće biti dovoljno za sve

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ove jeseni velik je interes građana za cijepljenje zbog toga što, osim gripe, prijeti i koronavirus. Kako se sada čini, neće svi koji žele moći dobiti svoju dozu cjepiva.
Ove jeseni velik je interes građana za cijepljenje zbog toga što, osim gripe, prijeti i koronavirus. Kako se sada čini, neće svi koji žele moći dobiti svoju dozu cjepiva.

➡️ Cijepljenje protiv gripe u tri vala
➡️ Ban Toskić: Na dan cijepljenja morate biti zdravi

➡️ S cijepljenjem prvo počeli u Požeško-slavonskoj županiji


Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija obole li od gripe.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe pa cijepljenje osoba koje imaju povećan rizik od komplikacija počinje danas.

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je malo više od procijenjenih potreba početkom godine.

Zatraženo dodatnih 130 tisuća doza

Naime, početkom godine tražilo se od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, a zbog pandemije izazvane koronavirusom, u tijeku je nabava dodatnih 130.000 doza.

Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te se očekuje da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

Mnogi će trebati pričekati početak studenog Trenutačno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000. Dodatnih 130.000 doza očekuje se početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći učiniti u sljedeća dva tjedna, već će velik broj osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog.

Također, oni koji se ne uspiju u studenome cijepiti, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnima u prosincu.

Soldo kaže da neće biti dovoljno za sve

U prosincu stižu dodatne doze cjepiva za pacijente koji za sada nisu uspjeli rezervirati termin kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo.

- Zbog velikog interesa, neće biti dovoljno za sve, istaknula je u emisiji Studio 4 predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo.

Dodaje da smo ove godine zapravo dobili dvostruko više doza u odnosu na prošlu godinu, a da se nije moglo naručiti više jer se sve ravnalo prema 2019. i broju cijepljenih građana.

- Kako je procijepljenost kod nas niska, mi jesmo dobili dvostruko veće količine, ali svejedno su manje nego što nam treba. Ne postoji sustav rezerviranja za hitne slučajeve, dodaje.

Ana Soldo kaže da je program napravljen tako da su prioritet onkološki pacijenti, ljudi koji imaju problema s imunosnim sustavom, kronični pacijenti stariji od 65 godina i trudnice, a za njih je cjepivo besplatno.

- Koliko su se oni cijepili proteklih godina, toliko imamo i ove godine.

Inače, cijena cjepiva ove je godine 96,39 kn, ali spomenute skupine ne plaćaju ništa jer to pokriva država.

Soldo ponavlja da bi istodobno obolijevanje od gripe i bolesti COVID-19 moglo imati velike posljedice za zdravlje, stoga je pametno cijepiti se protiv sezonske gripe.

- Zbog straha od dobivanja obiju bolesti, imamo ljude koji se nikada nisu cijepili, a sada se žele cijepiti, rekla je.

Predsjednica Hrvatske liječničke komore ističe da se nije kasno cijepiti i potkraj prosinca. 

- Ima vremena, bitno je da se osigura cjepivo, dodala je.

"Problem je što je COVID ušao u velik broj zdravstvenih ustanova"

Kad je riječ o koronavirusu, u Hrvatskoj posljednjih dana bilježimo velik broj zaraženih.

- Sam broj zaraženih koronavirusom čak i nije možda toliko zabrinajvajući, kao činjenica da je virus prodro u velik broj zdravstvenih ustanova, dodaje Soldo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!