19:26 / 16.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Zadar: Punkt spreman, čekaju se dovoljne količine cjepiva

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Dnevnik / HRT

"Potrebno nam je oko 2000 doza u zalihi da bismo mogli otvoriti punkt koji bi nesmetano radio sljedećih tjedana bez prekida", kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ Zadar i govori o početku cijepljenja u Zadru i prognozama za procijepljivanje stanovništva.

- Počelo je cijepljenje, imamo prvu fazu koja je negdje pri kraju, a ona se i preklapa s drugom fazom. Prošli tjedan smo distribuirali 1000 cjepiva Moderne i AstraZenece liječnicima obiteljske medicine koji su cijepili kategorije kroničnih bolesnika i starije pacijente, objašnjava dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar za Dnevnik HTV-a.

Danas je stiglo još 900 doza, one će biti distribuirane sutra ujutro liječnicima obiteljske medicine koji su imali potraživanja na terenu.

- U ovom trenutku dovršavamo male obiteljske domove kojih je oko 20, a u njima živi 10 do 15 ljudi. Danas smo odradili 4 doma, a vjerujemo da bismo u sljedeća dva dana trebali kompletirati cijelu populaciju osoba koje žive u domovima, kaže Medić.

Na pitanje o punktovima za cijepljenje Medić odgovara da je krizni stožer Zadarske županije danas osposobio prvi punkt.

- Upravo smo bili s koordinatorom i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Dr. Škrgatićem, na terenu. Sve je spremno, samo čekamo količine cjepiva, potrebno nam je oko 2000 doza u zalihi da bismo mogli otvoriti punkt koji bi nesmetano radio sljedećih tjedana bez prekida. Otvoriti punkt s malim količinama u ovim vremenima je uvijek diskutabilno, jer nismo sigurni hoćemo li imati dostatne količine za kontinuirani rad, objašnjava Dr. Medić.

- Naš plan je cijepiti 50 do 60 posto ljudi do lipnja, ukoliko liječnici obiteljske medicine, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, djelatnici medicine rada, budu dobro zasukali rukave i budu li i mali i veliki punktovi radili, mislim da ćemo uspjeti stići na vrijeme, dodaje.

Danas je u Zadarskoj županiji tek 6 novozaraženih koronavirusom, od toga samo dvoje u Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!