Vesna Tabak: Cijepiti na punktovima, ne u ordinacijama

16.02.2021.

08:23

Autor: Studio4/D.M./HRT

Vesna Tabak u Studiju 4

Vesna Tabak u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

Masovno cijepljenje počinje idući ponedjeljak u ordinacijama obiteljske medicine, no još je niz otvorenih pitanja, upozorila je u "Studiju 4" liječnica Vesna Tabak iz KOHOM-a. Liječnike obiteljske medicine čeka velik i zahtjevan posao. Interes je velik i mi ćemo to provesti. Punktovi za cijepljenje bolja su opcija i za nas i za pacijente, kazala je. 

- Svi naši bolesnici trebaju uslugu i oni bi pali u drugi plan ako cijepljenje bude u ordinacijama. Protočnost cijepljenja je zadana, cjepivo morate potrošiti, a pacijenti su zbunjeni jer ne znaju tko ima prioritet. Može li netko stariji prepustiti mjesto mlađoj osobi s više komorbiditeta, teško je odgovoriti jer se stvari mijenjaju iz dana u dan, poručila je Tabak. 

Napomenula je da liječnici svake sezone cijepe od 300 do 400 ljudi protiv gripe uz ostala godišnja cijepljenja. Nije željela odgovoriti na pitanje o "loptanju cijepljenjem između epidemiologa i liječnika". Mi smo tu da odradimo ono što se od nas očekuje, kazala je. 

 - Cijepljenje je zahtjevan, ozbiljan i odgovoran posao. Liječnik bi za njega utrošio 4 sata. Osim cijepljenja, treba ispuniti dosta opsežnu administraciju. Koje je cjepivo dobio pacijent, koju dozu, koju seriju, kad je druga doza. To je sad pred nama, rekla je Tabak i ponovila da na dnevnoj bazi odgovaraju na brojna pitanja pacijenata. 

Cijepljenje preko reda i AstraZeneca za starije pacijente?

Upitana što misli o cijepljenju preko reda, kazala je: "To su očito pitanja za ministarstva i inspekcije. Nas zanima ono što je najbolje za naše pacijente. Ako se nešto krivo napravilo, sigurno nismo mi adresa na kojoj se to rješava".  Ponovno je naglasila da su punktovi za cijepljenje najbolje rješenje. Svaki punkt mora biti adekvatno opremljen, trebaju se formirati timovi liječnika i sestara. Naglasila je kako liječnici sve vrijeme i liječe pacijente s COVID-om jer njih 80 posto nije tražilo bolničko liječenje.  

- Ono što znamo jest da sva cjepiva podjednako dobro štite. Ako su neke institucije odobrile cjepiva, onda je to pitanje za njih. Najbitnije je da cjepivo štiti od teških oblika bolesti i da što prije dođe do najpotrebitijih, zaključila je Tabak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!