Počelo provođenje eOvrha, na kućnu adresu stiže obavijest prije pokretanja postupka

06.10.2021.

19:56

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Počelo provođenje e-ovrha

Počelo provođenje e-ovrha

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Prije gotovo tri tjedna nove ovrhe počele su se provoditi elektronički putem aplikacije eOvrhe. No potrošači će i dalje poštom dobivati informacije o ovršnom postupku. Najveća je novost to da će prije samog pokretanja ovrhe na kućnu adresu stizati najprije obavijest, a tek nakon toga i prijedlog za ovrhu.

U aplikaciju e-ovrhe vjerovnici su već počeli unositi svoja potraživanja. Uz detaljan opis: koji je račun nepodmiren te iznos kamata. Proces je digitaliziran, no i dalje će biti opterećen troškovima, iako malo manjim nego dosad.

- Troškovi su se smanjili. Izravno će se moći vidjeti da je ukinuta naknada za potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti što iznosi, odnosno dosad je iznosila, više od 350 kuna, tako da je sigurno taj trošak manji, kaže Vinka Ilak, Fina.

Najveća je novost slanje prethodne obavijesti na kućnu adresu i putem sustava e-Građani za one koji se njime koriste. To je nešto poput opomena, koje su nekad davno slali vjerovnici.

- To je ono što potrošači trebaju uvijek svakako iskoristiti, doslovno uvijek. Naime, ako su i platili, trebaju komunicirati s vjerovnikom da je došlo do pogreške, da su već platili. Ako nisu ili platiti ili regulirati neku odgodu, kaže Mićo Ljubenko iz Hrvatske odvjetničke komore.

Ako potrošač dug ne podmiri, javni bilježnik ubrzo će poslati prijedlog za ovrhu. Sada je vrijeme kada potrošač treba napisati prigovor.

- Znači na obavijest se ne može žaliti, ne može uložiti prigovor, može uložiti prigovor samo na rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. Prigovor može uložiti u roku od osam dana, kaže Nada Kemec, Hrvatska javnobilježnička komora.

Ako prigovora nema, počinje postupak prisilne naplate. Ako se žalio, ovrha ide u parnicu. No blokirani vjeruju da im aplikacija neće znatno olakšati život.

- Mislim da je to nedovoljno da se napravi reda, kojeg je izazvao ovaj ovršni zakon. Dakle, potrebno je sveobuhvatno promijeniti ovršni zakon. Ova aplikacija se trebala pojaviti prije nekoliko desetaka godina, smatra Sarajko Baksa, Udruga Blokirani.

U Hrvatskoj je i dalje 241 tisuća onih koji ne mogu podmiriti dospjele obveze, a koji duguju - samo za glavnicu - više od 18 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!