Plin poskupljuje s 41 na 106 eura; Filipović: Građani neće plaćati takvu cijenu

01.03.2023.

Zadnja izmjena 20:19

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ministar Davor Filipović

Ministar Davor Filipović

Foto: HRT / HTV

Od danas Zagrepčani plaćaju skuplju vodu, i to za 15 posto, a udar na džepove stiže i iz trgovina. Za 5 - 10 posto rastu cijene hrane, pića i kućnih potrepština. Najviše će poskupjeti neprehrambeni proizvodi, kozmetika i sredstva za čišćenje, a malo manje piće i hrana. Dobavljači maloprodajnih lanaca najavili su novo povećanje zbog visoke inflacije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović komentirao je najavu mogućeg poskupljenja plina.

- Prema sadašnjoj metodologiji HERA-e, plin bi trebao od 1. travnja porasti s 41 na 106 eura. HERA je neovisno regulatorno tijelo i prema tome mi ne možemo utjecati na rad HERA-e. Međutim, s pozicije Vlade mogu vam reći da ćemo zaštititi naše građane i da ćemo naći načina da ne dođe do poskupljenja plina. Naši građani neće plaćati takvu cijenu, kazao je ministar Filipović.

- Smatramo da nema nikakvog razumnog razloga da se dižu cijene osim ako se želi ekstra profitirati, što vidimo kod nekih multinacionalnih kompanija, da žele ekstra zaraditi na ovoj situaciji. Smatramo da to nije u redu, da to trebamo javno isticati, da trebamo pokušati da taj udar cjenovni odvratimo ili da ga odmaknemo čim dalje u budućnosit i da se na neki način to proba ispuhati. Naravno da mi ne možemo nikom zabranit da digne cijene ako on to želi, rekao je Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva.

- Mi ovih dana dobivamo nove cjenike. Uspjeli smo najveći dio prolongirati do 1.4., ali jedan dio dobavljača je inzistirao i mislim da ćemo te dobavljače na kraći rok blokirati i nećemo naručivati robu. Ali trgovci su više-manje nemoćni. Mi moramo imati robu na policama, imamo dobavljače od kojih dobavljamo. Ako su digli cijene, mi to moramo ispoštovati i tu je kraj priče, rekao je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!