Propao referendum o šetalištu Lungomare, izašlo premalo glasača

09.10.2022.

Zadnja izmjena 22:52

Autor: P.F./M.M./Hina/HRT

Lungomare u Puli

Lungomare u Puli

Foto: Dnevnik / HRT

Pula je imala priliku postati prvi grad u Hrvatskoj s uspješno provedenim referendumom. Ali nije jer na njega nije izašlo 50% birača plus jedan glas. Izlaznost je bila skromna, 22,71%. Građani su se izjašnjavali jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom bi se ukinula mogućnost gradnje hotela i drugih turističkih i stambeno-poslovnih građevina na predjelu Lungomare. Ondje su sada šetalište i šuma uz more. I dok jedni očekuju priliku za ekonomski napredak, drugi to područje vide kao sportsko-rekreacijsku zonu, što je bilo još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Izjavu je u 21 sat dao predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igor Rakić.

- Na 57 glasačkih mjesta u Puli na biračka mjesta imalo je pravo izaći 48.713 birača kao i još 6 koji su pribavili potvrde, dakle ukupno 48.719 birača. Od toga ukupno je glasovalo 11.065 birača ili 22,71%. Važećim su utvrđena 10.972 glasačka listića, a nevažećim je proglašeno 79 glasačkih listića. Povjerenstvo za provedbu lokalnog referenduma utvrdilo je da lokalnom referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača grada Pule i time nije ispunjen uvjet Zakonom o referendumu, rekao je.

- Na referendumsko pitanje od ukupnog broja birača koji su glasali na referendumu ukupno je glasalo ZA 9716 birača ili 88,55%, a PROTIV je glasalo 1256 birača ili 11,45%, dodao je.

- Na lokalnom referendumu, prema Zakonu o referendumu, utvrđuje se da lokalnom referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača grada Pule te da slijedom toga nije donesena odluka na referendumsko pitanje, naglasio je Rakić.

Potom je izjavu dao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Zahvalio je sugrađanima što je referendum za Lungomare prošao bez incidenata i u skladu sa zakonom te dodao kako su na toj priči iz pulskog Možemo htjeli graditi političku priču.

- Možemo! Pula htio je na ovoj priči graditi svoju političku priču. Trovali su, lagali, željeli iskoristili inicijativu i ljudi su im rekli ne, kao i svaki put do sada. Potrošili su pola milijuna naših kuna i postigli ništa, no ja sam uvjeren da će Lungomare biti dostupan svima kao i danas, rekao je Zoričić novinarima nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača grada Pule, zbog čega i nije ispunjen uvjet Zakona o referendumu.

Zoričić je rekao da je sve ovo vrijeme bio nepristran, trpio udarce, ali i slušao građane koji su bili iziritirani radikalnim ponašanjem.

- Slušao sam i one kojima su utjerali strah za Lungomare, ali sam slušao i što govori investitor. Hotel je činjenica, i koliko vidim, taj hotel i park ispred njega malo kome i smeta. Puno veća briga je oko betonizacije ili zatvaranja obale i šetnice, što je direktno u domeni grada i objekata u šumi i sličnog, za što je sam investitor rekao da ih nema planova graditi, istaknuo je Zoričić.

Ako je tako, onda, kaže, neće imati problem da sjedne zajedno s Građanskom inicijativom i pronađe način kako da se jednom zauvijek te dileme zaključe na papiru.

- Moj je posao voditi računa o svim građanima, neovisno o tome jesu li glasali za mene i slažemo li se u svemu. Vjerujem da je ovo tema koja nadilazi stranačke boje i da ćemo je zaključiti bez onih koji su se pokušali politički okoristiti, zaključio je Zoričić.

Inicijativa: Čak 9.716 Puljana glasovalo protiv gradnje hotela Valkane

Koordinator Građanske inicijative za referendum o šetalištu Lungomare Aleksej Orel rekao je da nakon objave rezultata referenduma nisu pokisli, već ga definitivno smatraju uspjehom budući da je 9.716 sugrađana glasovalo protiv gradnje hotela Valkane.

- Iako se očekivalo da ćemo biti pokisli, mi to definitivno nismo, jer to smatramo uspjehom. Kroz pojedine medije nas se, ne birajući sredstva, omalovažavalo i plasirao neistine, dok su se neki jako trsili da nas prikažu negativnima i nebitnima sugrađanima, rekao je Orel nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendum nije uspio jer na njega nije izašao dovoljan broj građana.

- U povijesti Pule nitko nije nikada napravio ovoliko huškačku kampanju kao "dobronamjerni investitor". Upravo iz tog razloga mi to smatramo pobjedom, rekao je Orel te dodao da je 9.716 građana Pule danas na referendumu bilo za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom bi se ukinula mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

To su brojke, naglasio je, koje graniče s izborom gradonačelnika ili većinom u Gradskome vijeću. Orel kaže da im je drago čuti da je gradonačelnik sada spreman na razgovor, ali da im je, isto tako, žao što to nije učinio prije pet ili šest mjeseci.

Referendum je ocijenio značajnim korakom za demokraciju i podsjetio da je to bio naš prvi lokalni referendum. Zbog toga ga smatraju uspjehom, baš kao što će smatrati uspjehom ako se projekt ne bude širio iz gabarita u kojima jeste.

- Uostalom, istražne radnje su u tijeku, vjerujemo u pravnu državu i ovo nije kraj, poručio je Orel te zahvalio građanima koji su izašli na birališta, svim brojnim volonterima i svima koji su pomogli. 

Kostić: Hvala Puljanima što nisu povjerovali neistinama

Nakon saznanja da nije uspio referendum u Puli, voditelj projekta gradnje hotela Valkane, na predjelu Lungomare, Zoran Kostić je zahvalio Puljanima što, kako je rekao, nisu povjerovali neistinama koje su iznosili protivnici gradnje hotela.

- Kako smo ranije rekli, a i sve nadležne institucije potvrdile, referendum na nikakav način ne utječe na naš projekt. Zahvaljujemo svima koji su nam sve ovo vrijeme pružali podršku, rekao je Kostić ponovivši kako se investitor ne želi baviti politikom niti sudjelovati u političkim procesima.

Istina je, kaže, da su nam izgovorene laži uzrokovale brojne neugodnosti i drago nam je što se najveći broj građana jasno opredijelio reći "ne" takvom ponašanju i što nisu povjerovali neistinama koje su iznosili protivnici hotela.

Kostić je rekao da se rade u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i prostornim planovima, te da nastavljaju razvijati projekt planiranom dinamikom.

- Nakon što dobijemo lokacijsku dozvolu, krećemo u završne pregovore s operaterom, a nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i zahtjev za građevinsku dozvolu, izvijestio je te još jednom potvrdio kako će šetalište Lungomare ostati otvoreno za sve. Neće, kaže, biti ograda, rampi, liftova ni gradnje beach-barova u šumi, a hotel će se graditi isključivo u rupi nekadašnjeg kamenoloma.

Ustvrdio je da će, kako vrijeme bude prolazilo i projekt napredovao, svima biti jasno da je investitor cijelo vrijeme govorio istinu.

- Nastavit ćemo javno komunicirati svaku aktivnost na projektu, dodao je voditelj projekta.

Prema informacijama investitora, hotel će biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice, a Lungomare ostaje otvoren za sve kao i do sada. Umjesto zadiranja u postojeći javni prostor, isti će se proširiti izgradnjom novog parka otvorenog za sve građane i u njemu će se posaditi novih 200 stabala, kao što je i najavljeno.

- Također, kao što je bila praksa još od inicijalnog predstavljanja projekta u travnju pa sve do sad, sve informacije o tijeku projekta i izgradnji bit će transparentne i dostupne građanima u svakom trenutku, poručio je Kostić.

Možemo: Prag za obvezujući rezultat lokalnih referenduma previsok

Iz pulskog Možemo upozorili su da kako je prag za obvezujući rezultat lokalnih referenduma previsok, zbog čega će se ta politička platforma i dalje kroz saborske inicijative boriti da se to izmijeni.

- Čak 88% građana glasalo je za izmjene GUP-a kojima bi se onemogućila gradnja na području Lungomarea. Čista pobjeda građana koji su izašli na referendum i time pokazali da im je stalo do svojeg grada, istaknuli su iz Možemo te podsjetili kako je sadašnji gradonačelnik Pule Filip Zoričić na vlast došao s 10.666 glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

S tom se brojkom glasova, upozorili su, može osvojiti četverogodišnja vlast, ali se sa sličnim brojem glasova, zbog apsurdnih referendumskih pravila, ne može utjecati na samo jedno lokalno pitanje. Ustvrdili su i kako su se investitor, većina medija, institucije, sve političke stranke u Gradskom vijeću i sam gradonačelnik potrudili da se stvori dojam da se referendumom ne može zaustaviti gradnja, što nije točno.

Iz Možemo kažu i da su na strani građanske inicijative i prava Puljana na demokratsko odlučivanje o javnom interesu na Lungomare od početka i otvoreno bili jedino oni, a građanima koji su izašli na referendum i glasali "za" poručili da se borba za Lungomare nastavlja svim drugim raspoloživim sredstvima, jer ih na to sada obvezuju i njihovi glasovi.

"Nađemo se na lungu"... poznata je to pulska fraza koja možda i najbolje opisuje ono što Lungomare Puljanima znači već generacijama. Mjesto susreta, mjesto uspomena. 

No emocije na stranu, nekoliko kilometara pulske obale koja još nema komercijalnu turističku funkciju, bilo je kamen spoticanja za gradsku vlast koju su do ožujka činili Nezavisna lista Filipa Zoričića, SDP i Možemo. Koalicija se raspala. No čini se da su oko izgradnje hotela visokog 27 metara s 360 ležajeva na predjelu Lungomare podijeljeni i sami građani.

No planovi o gradnji na ovom području nisu od jučer. Sve je počelo još 90-ih sumnjivom privatizacijom društvenog vlasništva. Prostorni planovi, pak, koji na predjelu Lungomare predviđaju gradnju, u fokus javnosti došli su prošle godine, nakon pada IDS-ove vlasti u Puli.

Raniji podaci o izlaznosti birača:

Prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma do 16 sati u Puli su na biračka mjesta izašla 8244 glasača, odnosno 16,92% njezinih građanki i građana.

Naime, Puljani se danas trebaju izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Do 11 sati u Puli su na biračka mjesta izašla 3493 glasača, odnosno 7,17% njezinih građanki i građana.

Radi usporedbe, na zadnjim lokalnim izborima u Gradu Puli koji su održani 16. svibnja prošle godine do 11.30 izašlo je 12,4 posto birača.

- Sve se odvija u najboljem redu, bez ikakvih ekscesa te vjerujem da će tako ostati i do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta - rekao je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igor Rakić.

Glasački odbori bit će na 51 biračkom mjestu, kao i za izbore, do 19 sati.

Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma bio valjan mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?

Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelene Istre i stranke Možemo, koji će nadzirati provedbu referenduma.

Građanska inicijativa za referendum o šetalištu Lungomare u svibnju je prikupila oko 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom pa iz te inicijative tvrde da građani imaju povijesnu priliku Pulu učiniti prvim gradom s uspješnim lokalnim referendumom u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!